Mantar zehirlenmelerine dikkat!

Zonguldak Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, mantar zehirlenmeleri nedeniyle yaptığı açıklamada vatandaşların kültür mantarları dışında kesinlikle türü bilinmeyen mantarların yenilmemesi gerektiğini bildirdi.

Türkiye genelinde özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında doğada kendiliğinden yetişen mantarları yeme alışkanlığının oldukça yaygın olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Dr. Murat İlikhan, zararlı mantarların yenilmesinden sonra zehirlenerek ölen yüzlerce kişinin olduğunu söyledi. Zehirli ve zehirsiz mantarları birbirinden ayırt etmenin zor olduğunu belirten İlikhan şunları kaydetti:
“Uzmanlar tarafından mikroskobik incelemeler sonucu ayırt edilebilen mantarların bilinçsizce toplanıp yenilmesi halk sağlığı açısından önemli bir problemdir. Halkın bu konuda bilinçlendirilmesi önemlidir. Ülkemizde mantar zehirlenmeleri önemli bir halk sağlığı sorunu olarak varlığını devam ettirmektedir. Zehirli veya yenilen mantarlar konusunda toplumsal bilincin oluşması ile mantar zehirlenmelerine bağlı ölümlerde önemli bir oranda azalma olacaktır. Ormanlık alanlar ve kırlarda kendiliğinden yetişen mantarların yenilebilenlerini zehirlilerinden ayırt edebilmek oldukça zordur. Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır. Beslenmemizde oldukça tükettiğimiz yiyeceklerden biri olan mantarın genellikle etle aynı besleyici özellikte olduğu düşünülür. Oysa mantarın besin değeri etle aynı değildir.”
Vatandaşlara doğada kendiliğinden yetişen mantarları yememeleri konusunda uyaran Dr. Murat İlikhan, türü bilinmeyen mantarların yenilmesine bağlı olarak meydana gelen mantar zehirlenmelerinde kardiyovasküler bozukluklar, çarpıntı, şuur bozuklukları, bulantı, kusma, ishal, yüksek ateş, solunum ve dolaşım yetersizliği görüldüğünü belirtti.
İl Sağlık Müdürü Murat İlikhan, mantar zehirlenmelerinde en yakın sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini belirtti. İlikhan, “Eğer imkan varsa başvurulmadan önce hasta kusturulmalıdır. Hasta ateşli ise alnına ve kasıklarına buz kompresi konulmalıdır. Hasta baygın yada şuursuz ise yüzüne soğuk su serpmeli veya amonyak buharı koklatılmalıdır. Hastayı ayıltmak için asla alkollü içki kullanılmamalıdır. Laboratuar incelemeleri için mide kusmuklarını muhafaza etmek gerekir. Bu tedavi için önemli olabilir. Satın alacağınız mantarların ambalajlı olmasına, nerede üretildiğine, imal ve son kullanma tarihinin olup olmadığına bakınız. Kulaktan dolma, yanlış, kalınlaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak çok ciddi sonuçlar doğurmaktadır” dedi.

YANLIŞ BİLİNEN İNANIŞLAR

Mantar konusunda doğru bilinen yanlış inanışları sıralayan Dr. Murat İlikhan şöyle dedi:
“Zehirli mantarlar gümüş kaşıkla kaynatılırsa kaşık kaynar. Sirkeli, tuzlu suda kaynatmak mantarın zehrini ortadan kaldırır. Pişirilen mantarın zehri kaybolur. Mantar yoğurtla yenirse zehirlemez. Çayırda yetişen mantar zehirlemez. Koparılınca mantarın rengi değişmezse zehirsizdir. İç kısım mavileşince zehirlidir. Salyangozlar zehirli mantarı yemez. Ağaç üstündeki mantarlar zehirlemez. Gibi inanışlar yanlış inanışlar ve bilgilerdir.”