Besiciler teşvik istiyor

Erzurum'da bulunan hayvan pazarı son ayların en durgun günlerini yaşıyor. Özellikle büyükbaş hayvan satışlarında yaşanan sıkıntı besicileri sıkıntıya sokuyor.

Besiciler teşvik istiyor
Erzurum’da hayvan alım satımı ile uğraşan vatandaşlar, besledikleri hayvanları satamamaktan şikayetçi. Geçtiğimiz yaz aylarında aldıkları hayvanları sonbahar ve kış mevsiminde satmak için beslediklerini söyleyen vatandaşlar, ancak ekonomide yaşanan sıkıntılar sebebiyle satışların adeta durduğunu bildirdiler. Hayvanlarını satışa getirdikleri pazarda kaldıkları her gün için konaklama ve gıda gibi ihtiyaçlara masraf yaptıklarını ifade eden vatandaşlar, bazılarının birkaç günde satış olmayınca köyüne döndüğünü, bazılarının ise günlerce pazarda beklediğini anlattılar.
Ekonomik krizin işlerini olumsuz etkilediğini vurgulayan hayvan satıcıları, Et ve Balık Kurumu’na verdikleri hayvanların ücretlerini de geç almaktan dert yandılar.
Öte yandan besiciler, bölgeyi kalkındırmanın, işsizliği gidermenin ve fukaralığın önünün kesilmesinin yolunun tarım ve hayvancılığı kalkındırmadan geçtiğini söylediler.
Hayvan satıcıları, Erzurum’un ticaret hayatının 1940’lı yıllarda bugünkünden daha iyi olduğunu belirterek, o dönemlerde şehirde 40 civarında konsolosluğun bulunduğunu, ticari hayatın da o oranda hareketli olduğunu anlattılar. İşsizliği önlemek yada azaltmak için tarım ve hayvancılığını mutlak surette geliştirmek gerektiğini söyleyen besiciler, “Tarım ve hayvancılık bölgenin en büyük gelir kaynağıdır” dediler.
Besiciler, bölgede yatırım yapacak yatırımcıdan, esnaftan bir süre vergi alınmaması gerektiğini savunarak, “Ucuz enerji, ciddi vergi indirimi ve sigorta primlerinde uygulanacak tedbirler Doğu’yu kalkındırır” diye konuştular.