Erkekler ilgisiz

Bağcılar'da hizmet veren Evlilik Danışma ve Araştırma Merkezi'nin (EDAR) yaptığı araştırma, çiftler arasındaki sorunların en büyük nedeninin erkeğin ilgisizliğinden kaynaklandığını ortaya koydu.

İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden biri olan Bağcılar'da, evli çiftlerin yaşadığı sorunlar artık profesyonel yardım ile çözülecek. Bağcılar Devlet Hastanesi Psikiyatri Kliniği bünyesinde kurulan 'Evlilik Danışma ve Araştırma Merkezi' (EDAR) giderek artan evlilik sorunlarını tespit etme, Bağcılar bölgesine özgü danışmanlık hizmet modeli oluşturarak, evli çiftlere yardımcı olmak hedefi ile yola çıktı.

Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Klinik Şefi Doç. Dr. Armağan Yücel Samancı, Evlilik Danışma Merkezi'nde öncelikli olarak sorunları belirlemek için evlilik testleri yapıldığını, çıkan sonuca göre de danışmanlık hizmeti verildiğini kaydediyor. Samancı, kısa bir zaman önce açılan merkeze en çok kadınların başvurduğunu belirterek, "Evlilik problemleri için profesyonel yardım almaktan kadınlar çekinmiyor. Ama erkekler için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Ama bilinmesi gereken bir şey var ki, destek almadan evliliklerin sorunsuz yürümesi çok kolay olmayabiliyor. Çiftlerin gayreti, bizim yardımımızla evliliklerin yürütülebilirliği artıyor'' diye konuştu.


Doç. Dr. Samancı, Evlilik Danışma ve Araştırma Merkezi olarak, çiftlerin en sık yaşadığı sorunları tespit etmek için bir araştırma yaptıklarını belirterek, "Araştırmayı, EDAR Psikiyatri Kliniği'ne son üç ayda tedavi amacıyla gelen 2 bin hasta içinden seçilen 34 kadın ile gerçekleştirdik. Araştırmada, " 'İdeal eş nasıl olmalı' sorusuna yüzde 70 oranda 'ilgili', eşinizden en çok şikayetçi olduğunuz konu sorusuna ise yüzde 61,8 ile 'ilgisiz' yanıtını aldık" dedi.

Araştırmaya katılan kadınların yaş ortalamasının 33 olduğunu kaydeden Samancı, yüzde 60'ının ise 10 yılın üzerinde evli olduğunu ifade etti. Samancı, yüzde 76'sının ilköğretim mezunu ve iki çocuklu olan annelerin, yaklaşık yüzde 40'ının kendilerine yöneltilen "Evliğinizde sorun var mı' sorusuna "Evet" cevabını verdiğini kaydetti. Çiftler arasındaki sorunların en büyük nedeninin erkeğin ilgisizliğinden kaynaklandığının belirlendiğini aktaran Samancı, "Araştırmaya göre eşin dışında evliliğin kötü gitmesine neden olan en önemli faktörlerin başında ise kayınvalide, kayınpeder ve görümce geliyor" şeklinde konuştu.

Araştırmaya katılanların sorunu en çok eşlerinde gördüklerini belirten Samancı, yaşanan problemlerin ise 61,8 oranla evliliğin ilk yılında baş gösterdiğini kaydetti. Samancı, Evlilik Danışma Merkezi'ne başvuranların yüzde 70 oranında cinsel problem yaşadığının ortaya çıktığını vurguladı.

Evlilik Danışma ve Araştırma Merkezi'nde şu anda sadece danışmanlık hizmeti verildiğine dikkat çeken Doç. Dr. Samancı, kısa bir süre sonra ise çiftlere terapi hizmetinin verileceğini belirtti. Doç. Dr. Samancı, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 'Evlilik Danışma Merkezi'nden yardım almak isteyenlerin, 440 40 00 numaralı telefondan 1128'i tuşlayarak başvurabileceklerini kaydetti.