Ahmet Türk'ün mektuba bakışı

Demokratik Toplum Partisi(DTP) lideri Ahmet Türk, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a demokratik açılımla ilgili mektubuna cevap yazmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Türk, TBMM'de, İtalya Senatosu AB Politikaları Komisyonu Başkanı Rossana Boldi ve beraberindeki heyeti kabulünün ardından gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını cevapladı. Baykal'ın Başbakan'a cevap vermesini değerlendiren Türk, "Siyasetçiler arasındaki diayogdan büyük mutluluk duyarız. Siyasette olması gereken de odur. Sorunları tartışmaktır. Herkes kendi düşüncesini ve çözümse çözüme nasıl baktığını, demokrasiyse demokrasiye nasıl baktığını, hak ve özgürlüklerse bu konuda alanının ne olması gerektiğini tartışabilmelidir. Bunu önemli bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Umut ediyoruz, yarar sağlasın" şeklinde konuştu.

Türk, İtalya Senatosu AB Politikaları Komisyonu Başkanı Rossana Boldi ile yaptığı görüşmeye ilişkin ise şunları söyledi: "Sayın Başkan bu konulara yabancı değil. Kendisi Katalanlı. Buna benzer süreçler yaşadığını ve gerçekten hak ve özgürlükler konusunda hem insan olarak çok duyarlı olduğunu ve Avrupa Konseyi'nde de, Avrupa Komisyonu'nda da bu sıkıntıların, asimilasyoncu politikaların ortadan kaldırılması konusunda hassasiyet gösterdiğini ortaya koydu. Umut ediyoruz ki hepimiz çağımızda dünyadaki bütün sorunlar ve bu sorunların çözümü konusunda nasıl bir yol izlendiği konusunda dersler çıkartarak süreci daha dikkatli bir şekilde götürerek gerçekten bu güne kadar varmak istediğimiz barış, özgürlük ve demokrasi noktasında ortak bir buluşmayı sağlarız. ve hassasiyetler ortada. Dünyamızın gittiği noktalar belli. Bütün çabamız umutlarla dolu olan, fırsat olarak değerlendirdiğimiz bu süreci doğru kavramak, doğru götürmek. Meselenin çok basit bir mesele olmadığını görerek, bu meselenin büyüklüğüne uygun bir siyaset mantığını oturtarak ve her şeyi açık açık tartışma zeminini yaratarak bu meseleyi önümüze koymamız ve tartışmamız gerekir. Biz bu ülkede sorunları tüm ülkedeki yurttaşları kucaklama mantığıyla görüyoruz. Doğru bir buluşma. Daha saygın, daha demokratik bir Türkiye için önümüzde görevler olduğunu biliyoruz."

Ahmet Türk, havan topu ile öldürüldüğü iddia edilen 14 yaşındaki Ceylan'ın ilişkin yapılan açıklamanın tatmin edici olmadığını ifade etti. "Demokratik Türkiye istiyorsak nedenlerinin ortaya çıkması lazım" diyen Türk, şunları söyledi: "Toplumu tatmin edecek bazı şeyleri görmek istiyoruz. Birileri çıkıp, Ceylan'ı kimin öldürdüğü önemli değil diyor. Demokratik Türkiye istiyorsak nedenlerinin ortaya çıkması lazım. Bu suçu işleyenlerin, bu cinayeti işleyenlerin ortaya çıkması lazım. Devlet, toplumun hassasiyet gösterdiği bir çok konuyu üç beş gün içerisinde çözmüştür. Ama 12 gün basına yansımadan ses bile çıkmadı. Bunların görülmesi gerekir. Eğer şeffaf, demokratik, çağdaş, yurttaşı kucaklamak istiyorsak benzeri görülmemiş bir olayda sessiz kalmaz, mesafe buna müsait değil demek toplumu tatmin etmiyor. Bu, devlet ve hükümetin görevidir."