Gül'e Fransa ayıbı

Sarkozy Gül'ün yanında sakız çiğneyerek, ilgisiz bir görüntü sergiledi!

Gül'e Fransa ayıbı
Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan Fransa Cumhurbaşkanı, Türkiye sergisinin açılışında Gül'ün yanında sakız çiğneyerek, ilgisiz görünerek Türkiye'yi AB yolundan caydırabileceğini sanıyor.

ABDULLAH GÜL'E SOĞUK KARŞILAMA

Görüntü utanç verici. Paris'in güzel müzelerinden Grand Palais'de dünya kültürü ve Batı medeniyetinin de beşiği olan Anadolu ve Bizans tarihiyle ilgili bir sergi açılıyor. Kültüre en ufak ilgisi olan herkesin heyecanla gezebileceği bir sergi 'Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı'. Bir yanda 72 milyonluk Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül. Yanında kısa boylu, sıkılmış görünen, sakız çiğneyen bir adam var. Tanıştırayım; Carla Bruni'nin kocası ve 5'inci cumhuriyet'in lideri: Nicolas Sarkozy.

Fransız Cumhurbaşkanı'nın devlet politikalarını bile aşan Türkiye alerjisi, tüm Fransa tarafından biliniyor. İç politika hesabıyla yapılan şova dönük bir siyaset. Ancak bu politikanın ciddi bu ölçüde çocuksu bir kabalıkta tezahür edeceği kimsenin aklına gelmezdi.

ÜYELİK KARARI 10-15 YIL SONRA

Abdullah Gül'ü Paris'e getiren, ikili bir devlet gezisi değil, burada 400 etkinlikten oluşan 'Türk Mevsimi'nin açılışı. Bu yüzden de Fransız devletiyle temasları sınırlı. Yine de devlet protokolü uygulanıyor. Gül, Başbakan, Cumhurbaşkanı ve iki Senato lideriyle görüştü. Sarkozy faktörüne rağmen, Fransa'nın resmi politikası değişmiş de değişmiş. Üst düzey bir Fransız yetkilinin dün özel bir yemekte aktardığı gibi 'Karar bu hükümetin değil. Üyelik kararı, 10-15 yıl sonra, o zamanın Fransa'sı, Avrupa'sı ve Türkiye'si tarafından alınacak. O yüzden bu soruyu sormanın anlamı yok.'

Yine de Fransız lider, iç politikada sağ muhafazakar ve yabancı düşmanı çevrelerden oy toplamak amacıyla bu geziyi fırsat bilip nezaketsiz tavrını sergiliyor. Önce Le Monde gazetesine sızdırılan 'Türkiye'ye asgari servis' haberi var. Haber aslında Gül'ü değil Fransız lideri küçük düşürüyor.

GÜL'ÜN KARŞISINDA SAKIZ ÇİĞNEDİ

İstemediği her şeyi yapmak zorunda kalan Sarkozy, tavrını buluşma anında çocukça bir biçimde sakız çiğneyerek koyuyor. Adab-ı muaşeret kurallarını bizzat icat eden Fransızlar, istedikleri zaman kaba olmayı biliyorlar. Sarkozy, sergiye 10 dakika geç geliyor, (Gül de otelden geç çıktığı için Fransız lideri beklemiyor), Türkiye Cumhurbaşkanı'nın yanında sakız çiğniyor ve sergide mihmandar birbirinden güzel tarihi eserleri gösterirken ilgisiz gibi gözüküyor. Çıkışta resmi defteri imzalamak zorunda kalıyor. Tam o sırada, hemen yakınında olduğum için cep telefonuyla resmini çekiyorum. Sinirlenmiş gibi gösterişli bir hareketle kalemi deftere vuruyor, duruyor biraz, sonra devam ediyor.

Çıktıktan sonra ne yazdı diye bakıyorum. Gül, kaligrafik el yazısıyla güzel bir sayfa yazmış. Sarkozy, Türkiye'ye tavır yapacak ya, tutmuş yalnız imzasını atmış!

Ancak Sarkozy'nın kabalığı ne Fransa'nın devlet politikası ne de Türkiye'ye yönelik. Aklıma üç hafta önce Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun tarihi oturumu geliyor. ABD Başkanı Obama, nükleer silahlarla mücadele için teklif ettiği anlaşma metnini okurken, dev Güvenlik Konseyi salonunda sıkılmış, cep telefonuyla oynayan, mesaj yazan bir adamcağız var. Bildiniz; Nicolas Sarkozy.
Sergi çıkışında bakıyorum. Günah değil ama gerçekten kısa boylu, gerçekten dolgu topuk ayakkabıları var.

SARAYDA BULUŞMA

Gül ve Sarkozy, Elysee Sarayı'nda çalışma yemeğinde bir araya geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Cumhurbaşkanı Gül'ü Elysee Sarayı'nın kapısında karşıladı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki çalışma yemeğine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Egemen Bağış da katıldı.

CARLA BRUNİ GELMEDİ


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile birlikte 'Türkiye Mevsimi'' etkinlikleri kapsamında, 'Bizans'tan İstanbul'a: İki Kıtanın Limanı'' adlı sergiyi açtı. Serginin organizatörlerinden Nazan Ölçer, sergiyi gezdirerek, bilgi verdi. Öte yandan Hayrünnisa Gül'ün katıldığı programa Sarkozy'nin eşi Carla Bruni'nin katılmaması dikkat çekti.

EYFEL HATIRASI


Fransa'da devam eden 'Türkiye Mevsimi' etkinlikleri çerçevesinde Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin resmi davetlisi olarak Paris'te bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk bayrağının renkleriyle ışıklandırılmış Eyfel Kulesi'ni ziyaret etti. Gül onuruna verilen akşam yemeğinin ardından eşi Hayrünnisa Gül ile saat 24.00'da Eyfel Kulesi'nin karşısındaki Trocodero meydanındaki, Türk bayrağını yansıtan ışık gösterisini izledi. Eşiyle kol kola ışık gösterisini izlemeye gelen Gül'ü, meydanda bulunan bir grup Türk vatandaşı alkışlarla karşıladı. Meydandaki vatandaşların, ''Neden ışıklandırmada ay ve yıldız da yok?'' sorusuna, ''Gökteki ay ve yıldız zaten tamamlıyor' yanıtı verdi.