Obama bile şaşırdı

Dünyanın en prestijli ödüllerinden Nobel Barış Ödülü, 'dünyaya umut vaat eden' ABD Başkanı Obama'ya verildi. Obama, ödülü hak ettiğinden emin olmadığını söyledi.

Norveç Nobel Komitesi, bu yıl Nobel Barış Ödülü’nü ABD Başkanı Barack Obama’ya verdi. Obama, ‘uluslararası diplomasiyi ve halklar arasındaki işbirliğini güçlendirme konusundaki olağanüstü çabalarından ötürü’ ödüle layık görüldü. Obama’nın çok az insanın yapabileceği ölçüde dünyanın dikkatini çektiği ve halkına daha iyi bir gelecek umudu verdiği kaydedildi.

205 ADAY ARASINDAN

Obama, 205 aday arasından seçildi. Başkanın yardımcılarından bazıları, Obama’nın aday gösterildiğinden bile haberdar değildi. Obama, haberin basına
sızmaması için önceden haberdar edilmedi. Obama, yaptığı ilk açıklamada, ödülü hak ettiğinden emin olmadığını söylerken, bunun başarılarının kabul görmesinden ziyade, Amerikan liderliğinin tümuluslarca bir onayı olarak algıladığını belirtti.

Obama, ödülün kendisine verilmesini, iklim değişikliği ve nükleer silahların yayılmasına karşı mücadele ile çatışmalara çözüm bulmak için bir eylem çağrısı olarak kabul ettiğini kaydetti. Obama, Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen 4. ABD Başkanı oldu. Daha önce Theodore Roosevelt (1906) ve Woodrow Wilson (1919) görevde oldukları dönemde, Jimmy Carter (2002) ise görevden ayrıldıktan sonra
barış ödülünü almıştı.


KIZLARI MÜJDEYİ VERDİ

ABD Başkanı Barack Obama, yaptığı açıklamada, Nobel Barış Ödülü’nü aldığını öğrendikten sonra, kızları Malia ve Sasha’nın odaya girdiğini, Malia’nın “Baba, Nobel Barış Ödülü’nü kazandın ve bugün 'köpekleri' Bo’nun doğum günü” dediğini söyledi. Başkan Obama, Beyaz Saray’ın bahçesinde yaptığı açıklamada, ödülü aldığı için şaşırdığını ve derinden şükran duyduğunu belirtti.


1.4 MİLYON DOLAR'I BAĞIŞLAYACAK

Başkan Obama, Nobel Barış Ödülü’nden alacağı 1.4 milyon Dolar'ı (2 milyon TL) hayır kurumlarına bağışlayacağını duyurdu. Beyaz Saray Sözcüsü Robert Gibbs, Obama’nın parayı hangi hayır kurumlarına paylaştıracağına henüz karar vermediğini söyledi.


KUTLAYAN DA VAR ELEŞTİREN DE

Obama’ya ödül verilmesi olumlu tepkilerin yanı sıra, sert eleştirileri de beraberinde getirdi. Nobel Komitesi Başkanı Thorbjoern Jagland, Obama’nın göreve başlamasından bu yana kayda değer bir dış politika başarısı göstermediği eleştirilerine karşılık; şuana kadar yaptıklarıyla ödülü hak ettiğini ve bu ödülün onun yapmaya çalıştıklarına katkıda bulunmasını umdukları söyledi. İran, Almanya ve Filistin, ödülün Obama için bir teşvik olduğunu belirtirken, Hamas ve Taliban ödülü kınadı. Nobel ödülü sahibi Güney Afrikalı rahip Desmond Tutu, ödülün, Obama’dan büyük işler beklendiğinin göstergesi olduğunu söylerken, eski Polonya Cumhurbaşkanı Lech Walesa, ödülün erken verildiğini belirtti.


NELER VAAT ETTİ?

Başkanlık koltuğuna 9 ay önce oturan Obama, ödül için aday gösterilme süresinin sona erdiği 1 Şubat tarihinden sadece 10 gün önce göreve gelmişti. Obama, şuana kadar icraatlarında net bir sonuca varmamış olsa da, geçen süre içerisinde nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu, Ortadoğu barış sürecini yeniden canlandırma için çalışmalara başladı, Kahire ve İstanbul’da gerçekleştirdiği konuşmalarla, Müslüman dünyasına elini uzattı.