CHP ve MHP'den veryansın

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokole İsviçre'nin Zürih kentinde imzalar atılmasıyla ilgili sonra televizyonların canlı yayınlarına katılan uzmanlar değerlendirmede bulundu. CHP ve MHP imzaya sert tepki gösterdi.

Türkiye ile Ermenistan arasındaki protokole gergin bir süreçten sonra imzaların atılmas tartışmaları da erken başlattı. Protokolün 18.00'de yapılacağının açıklanmasına karşın son anda çıkan iki ülkenin imza sonrası yapacağı açıklamalarla ilgili kriz 3 saat süren görüşmelerden sonra giderildi ve 21.20 dolayında imzalar atıldı.

Türkiye'de imza sonrası televizyonların canlı yayınlarına katılan gazeteciler ve uzmanlar bu imzanın tarihi anlam ifade ettiğini ve bölgede yeni bir sürecin başladığının altını çizdiler.

Yalım Eralp, İlter Türkmen gibi Dışişleri Bakanlığı'nda çalışmış bürokratlar bunun Türkiye için büyük bir başarı olduğunu vurguladılar. CNNTürk'e bağlanan Mehmet Ali Birand ve Hasan Cemal bu imzanın Kafkasya Şeytan Üçgeni'nin barış üçgenine dönüştüreceğini bunun son derece önemli bir adım olduğunun altını çizdiler. Birand, bunun Türkiye ve Ermenistan için zorlu bir süreç başlatacağını buna karşın sorunun çözümünde en kritik aşamanın geride kaldığını vurguladılar.

CNNTürk'e bağlanan CHP'li Onur Öymen ise Başbakan Erdoğan'ın Ermenistan'a söz verdiğini, Türkiye'nin neye imza attığının hala bilinmediğini savundu hükümete sert eleştirilerde bulundu.

MHP'den Mehmet Şandır süreci yakından takip ettiklerini ve detaylı değerlendirmelerde bulunacaklarını belirterek "Ancak Türkiye'nin büyük devletler tarafından baskı altına alındığını gördük. Türkiye bu imzaları atmakla iç ve dış politikaları atmakla hangi sorunu çözdü. Türkiye'nin Ermenistan ile hiçbir sorunu yok. Türkiye, Ermenistan'ın Azerbaycan'a tavrı yüzünden biz sınırı kapattık. Ermenistan Türkiye'ye yönelik soykırım iddiasından vazgeçtiğini sanmıyorum. Türkiye bu imzaları attıktan sonra Fransa veya Avrupa'nın bir başka ülkesi soykırıma yönelik tavırlarında değişiklik yapacak mı? Aynı durum Avrupa Birliği için de geçerli. Biz bugünü bir karagün olarak ilan edeceğiz.

Ayrıntılar geliyor...