DTP'liler oturma eylemine başladı

DTP Van İl Genel Meclisi Üyeleri, partilerine yönelik gözaltı ve tutuklamaları protesto etmek için 24 saatlik oturma eylemine başladı.

İpekyolu Caddesi üzerindeki İl Özel İdaresi A Kampüsü'nde İl Genel Meclisi 2009 Ekim Ayı Mutat Toplantısı yapıldı. Toplantının ardından kürsüye gelen DTP'li Meclis Üyesi Aynur Tarhan, 14 Nisan 2009 tarihinde partilerine yönelik düzenlenen kapsamlı gözaltı ve tutuklama operasyonunun devam ettiğini belirtti.
ANTİDEMOKRATİK POLİTİKALAR
Bu süre içinde devam eden operasyonlarla merkez yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 400'ün üzerinde yönetici arkadaşlarının tutuklandığını ifade eden Tarhan, en son 11 Eylül 2009 tarihinde yapılan operasyonla 10 arkadaşlarının daha tutuklandığını ve partilerinin yerel yönetim alanında hizmet üretmesinin önüne geçilmek istendiğini savundu. Tarhan, "Demokratik açılım tartışmalarının yürütüldüğü ve hükümetin de ciddi açılımlar yapmakla karşı karşıya olduğu bir dönemde, bu antidemokratik politikaları kabul etmiyoruz. Bu politika inkar ve çözümsüzlükte ısrar politikasıdır.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) hükümeti tarafından sürdürülmektedir. Demokratik çözüm arayışının önünü açmak yerine, böylesi tutuklama ve baskılarla hem Kürt halkının hem de Türk halkının geleceği tehdit altına alınmaktadır. AK Parti hükümeti, şiddette ısrar eden politikalarla ülkeyi daha büyük çatışmaların içine sürüklemek yerine, kalıcı barışın ve demokratik çözümün yollarını aramalıdır" ifadelerini kullandı.
HİÇ BİR ENGELLEME BİZİ ALIKOYAMAZ
Başta Diyarbakır İl Genel Meclisi Başkanı Şeyhmus Bayhan olmak üzere tüm tutuklanan seçilmiş ve yönetici arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen Tarhan, bir il genel meclis başkanının tutuklanmasının bu halkın seçilmiş iradesini tutsak almak anlamına geldiğini ifade etti. Bu tutuklamanın yerel parlamentosu olan il genel meclisini baskı altına alma ve çalıştırmama politikası olduğunu savunan Tarhan, "Bizler bu halkın seçilmişleri olarak, önümüze çıkan bütün engellemelere rağmen çalışmalarımızı kesintiye uğratmadan devam ettirmeye, her türlü hukuksuzluğa karşı çıkmaya ve hizmet üretmeye devam edeceğiz. Hiçbir antidemokratik uygulama, tutuklama, baskı ve engelleme, halkımızın beklentilerine cevap verme çalışmalarından bizi alıkoyamaz.
Biz halkımızın büyük umutlarının temsilcisi olmaya, bu umutların yaşam bulması için mücadele etmeye, yerel yönetimler alanında en onurlu hizmeti yerine getirmeye kararlıyız. Tutuklanan arkadaşlarımızın da tek amaçları onurlu, namuslu, şeffaf ve halka layık bir çalışmanın sahibi olmaktı. Onları ve bizi bu amaçtan kimse alıkoyamaz" şeklinde konuştu.

Tarhan'ın yaptığı konuşmanın ardından 1'i Saadet Partili ve 17'si AK Partili olan meclis üyeleri salonu terk ederken, geriye kalan 26 DTP''li meclis üyesi oturma eylemine başladı. DTP'li meclis üyeleri, yarın sabah yapılacak olan İl Genel Meclisi 2009 Ekim Ayı Mutat Toplantısı birleşimine kadar oturma eylemine devam edecek.