Trakya’nın Cadılar Bayramı Bocuk Böyle Kutlandı

Edirne'nin Keşan ilçesine bağlı Çamlıca Köyü'nde e, Ortaçağ ' dan kalma bir gelenek olan ve ' Trakya ' nın Cadılar Bayramı ' olarak bilinen ' Bocuk Gecesi ilginç görüntülere sahne oldu.
Kabak Tatlısı Trakya Üniversitesi Çamlıca Cadılar Bayramı Mısır 


BOCUK GECESİ NEDİR:

Bocuk Gecesi, Ortaçağ ' dan kalma bir gelenek. Balkanlar ' daki Hıristiyanların ' Bojic ' adetleriyle ilişkisi yok. Tamamen Türk halk kültürünün bir parçası. Bocuk Gecesi, her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış Mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir.

İnanışa göre, ' Bocuk ' verilen varlık, kabak pişen eve gelmez ve kötülük yapmazmış. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler çarşaflara bürünerek komşularını ' Bocuk geliyor ' diye korkuturlar.

Gecede ' Bocuk ' diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi kışın en sert gecesinin simgesi. Bu gece suya tahta atılır ve tahta Sabahsuyun üzerinde donmuş olarak bulunursa o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır.

11 Ocak 2015 Pazar günü yayınlandı