Sarıkeçili Yörükleri Geleneksel Göç Kervanını Barış Yılı Olarak Kutladı

Kış mevsimini Mersin ' in ilçelerinde sahile yakın kesimlerde geçiren Sarıkeçili Yörükleri, yaz mevsimini geçirecekleri Konya ve Karaman yaylalarına gitmeden önce Gülnar ' ın Büyükeceli beldesinde geleneksel 8. göç kervanı etkinliği düzenledi.
Mersin Kültür Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yörükler 


Kışı Silifke, Aydıncık, Anamur, Bozyazı, Erdemli ilçelerinde sahile yakın kesimlerde geçiren Anadolu'nun bin yıllık efsanesi Yörüklerin son temsilcileri Sarıkeçili Yörükleri, bu yılki geleneksel göç şenliğini ise geçen yıl çıkarılan genelgeyle keçilerini ormanlık alanlarda otlatma haklarının geri verilmesi dolayısıyla “Barış etkinliği” olarak gerçekleştirdi.
Etkinlik kapsamında ise Yörük çadırları kurulup, çeşitli yarışmalar düzenlenip, Arap ekibi ve yöresel kıyafet giyen Yörükler tarafından gösteriler yapıldı.

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Pervin Çoban Savran, gazetecilere yaptığı açıklamada, geleneksel 8. göç kervanı etkinliğini orman işletmeleriyle barış etkinliği olarak düzenlediklerini kaydetti.

Değişen genelgenin 2012 yılı Temmuz ayında yürürlüğe girmesiyle kadim haklarının geri verildiğini, böylelikle keçilerini yeniden ormanlık alanlarda otlatmaya başladıklarını ifade eden Sarvan, bu nedenle de etkinliği bu yıl barış etkinliği olarak yaptıklarını belirterek, “Bundan sonraki etkinliklerimizi de Orman ve Su Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Orman işletme müdürlükleri ve şeflikleriyle birlik içerisinde gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

Sarıkeçililer Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Bayram Gök ise, her türlü zorlukları sırtlayarak, geçim kaynakları olan at, eşek ve keçileriyle sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan yörüklerin zorlu yolculuğunun yeniden başladığını kaydetti.

Konar göçer hayatı yaşamaktan dolayı büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Gök, keçilerin yolculuğu esnasında konaklamadaki yatak, yiyecek ve zaruri ihtiyaçlarını giderecek eşyaların deve, at ve eşek sırtında, diğer eşyaların ise araçlarda götürüldüğünü söyledi.

Akdeniz bölgesinde 200 Sarıkeçili ailesi bulunduğunu belirten Gök, Sarıkeçili Yörükleri temsil eden bu insanların da artık bu sıkıntıdan kurtulması gerektiğini kaydetti.

Hayvancılık dışında başka geçim kaynakları olmadığını, yaz mevsimini geçirmek üzere Karaman ve Konya'ya giderken yerleşik düzene geçme umuduyla yola çıkacaklarını, bir daha göçer hayatı yaşamaktan kurtulacaklarını ümit ettiklerini vurgulayan Gök, “2006 yılında arazi ve bina tahsisi konusunda İmar ve İskan Bakanlığına, Orman Bakanlığına müracaatımızı yaptık. 6 yıldır yaptığımız müracaatların sonuçlanmasını bekliyoruz ama bir sonuç alamadık. Göçebe hayatı her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Bizde biran önce yerleşik düzene geçip kalıcı olarak yaşamak ve konar-göçer hayatın verdiği zorluklardan kurtulmak istiyoruz. Tüm yetkililer bizim sesimizi duysun istiyoruz” dedi.

YÖRÜKLERİN YAŞAMI

Anadolu'da bin yıldır yaşayan, efsane olan ancak yerleşik düzene geçenlerin yoğunlaşmasıyla sayıları parmakla sayılacak kadar azalan Yörükler, bir kültürü yaşatmaya devam ediyor.

Yörük obalarının son temsilcilerinden Sarıkeçililer, yaşadıkları hayattan mutlu olmasalar da geçim sıkıntısı nedeniyle konar göçer hayatını sürdürüyorlar.

Nisan ayı sonu itibariyle yaylalara göç eden, sonbaharda ise Akdeniz sahillerine inen Yörüklerin çoğunluğu, eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil, motorize araçlarla göç ediyorlar. Göçerlerin son temsilcileri olan ve yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçiren Sarıkeçili Yörükleri, kış mevsimini Mersin'in Silifke, Erdemli, Anamur, Gülnar ve Aydıncık ilçelerinde geçiriyor. At, deve, eşek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar. Uzun yolculuğun 2 ayı oğlaklar küçük olduğundan gidişte, bir ayı ise dönüşte geçiyor. Yol şartlarının değişimi sonucu satın aldıkları un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlara yükleyerek yola koyulan Yörüklerin hayvanları ise otlatılarak çobanlar tarafından götürülüp getiriliyor.
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı