Saraybosnalı evsizlerin 35 yıllık yuvası - SARAYBOSNA



: - Merkezden detay görüntüler - Merkezde 10 aydır kalan 42 yaşındaki Desanka Vasic ile röportaj - Merkezde kalanların sakal tıraşlarının yapılması - 57 yaşındaki Midhat Kapezdic ile röportaj Saraybosna lı evsizlerin 35 yıllık yuvası - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna 'da 1984 yılında açılan Gerontoloji Merkezi, dondurucu soğuklarda evsizlerin sıcak yuvası oldu - Merkezde 10 aydır kalan Desanka Vasic: - "Artık çocuklarımın da bir yuvası oldu. Kışları dışarıda geçirmek zorunda kaldığım zamanlarda eski binalarda kalır, yaktığımız ateşle ısınmaya çalışırdık"SARAYBOSNA (AA) - VESNA BESİC - Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna 'daki Gerontoloji Merkezi, 35 yıldır evsizlerin sıcak yuvası olarak hizmet veriyor. Saraybosna 'da 1984 yılında düzenlenen kış olimpiyatları sırasında inşa edilen merkez, özellikle dondurucu soğukların ve yoğun kar yağdığı kış aylarında evsizleri soğuktan koruyor, onlara sıcak bir yuva oluyor.Sadece kış aylarında değil, yılın tamamında hizmet veren merkezde halihazırda 19 kişi kalıyor.Merkez Müdürü Zijad Memisevic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin 25 kişilik kapasiteye sahip olduğunu belirterek "Yılın tamamında hizmet versek de ihtiyaç sahipleri yaz aylarında burada kalmıyor. Sadece çocuklarıyla burada banyo yapıyorlar." dedi.
Bulaşıcı hastalıkları, psikolojik sorunları ya da alkol bağımlılığı olan kişilerin merkezde kalmasına izin verilmediğini ifade eden Memisevic, "Buraya gelenlerin önce kimlik tespiti yapılır, ardından Sosyal Hizmetler Müdürlüğü iş birliğinde ailesi olanların evlerine dönmesi için arabuluculuk işlemleri başlatılır." diye konuştu.
Yaşlıların ya da kimsesizlerin merkezde sürekli kalabildiğini söyleyen Memisevic, özellikle dondurucu soğukların yaşandığı kış günlerinde merkezde kalanların sayısının arttığını kaydetti.
Memisevic, merkezin kurulduğu 1984'ten beri aralıksız faaliyet gösterdiğini belirterek "Olimpiyatlar sırasında sokaklarda kalanların olumsuz imaj oluşturmaması için kurulan bu merkez, o günden beri aynı kapasitede faaliyet göstermeye devam ediyor." dedi.
- "Hiçbir zaman evim olmadı"Soğuk kış günlerini merkezde geçiren evsizlere, burada her gün üç öğün yemek de veriliyor.Merkezde 10 aydır kalan 42 yaşındaki Desanka Vasic, başının üzerinde bir çatısı olmasından mutluluk duyduğunu dile getirerek "Hiçbir zaman evim olmadı. Burada bize çok iyi davranıyorlar." ifadelerini kullandı.Soğuk kış günlerini dışarıda geçirmek zorunda kalmadığı için bu imkanı sunanlara minnettar olduğunu söyleyen Vasic, "Artık çocuklarımın da bir yuvası oldu. Kışları dışarıda geçirmek zorunda kaldığım zamanlarda eski binalarda kalır, yaktığımız ateşle ısınmaya çalışırdık." diye konuştu.
Bir süre önce merkeze yerleşen 57 yaşındaki Midhat Kapezdic de kız kardeşinin evini satması nedeniyle sokakta kaldığını anlatarak "Merkezde ilk kez kalıyorum. Polisler beni alıp buraya getirene kadar terk edilmiş bir evde yaşıyordum." dedi.
Burada kendini evinde gibi hissettiğini söyleyen Kapezdic, buraya gelmeseydi sokakta donarak hayatını kaybedebileceğini sözlerine ekledi.
Hastalık Kimlik Tespiti Arabuluculuk Kış Olimpiyatları Kız Kardeş 

16 Ocak 2019 Çarşamba günü yayınlandı