İzmir'deki Soğuk Hava Ağaçları Vurdu.. Yüzlerce Ağaç Yerlerinden Söküldü!

Son 51 yılın en soğuk kışını yaşayan İzmir ' de çam ağaçları buz tuttu. Üzerilerindeki ağır buz kütlelerini taşıyamayan milyonlarca çam ağacı kırıldı, yerlerinden söküldü.
Hava Durumu İzmir Belediyesi Ağaç Kesimi İzmir Valisi Kar Yağışı 


İzmir ' de buz tutan, içinde 150 yaşında olanların da bulunduğu milyonlarca çam ağacının kimisi kırıldı, kimisi yerlerinden söküldü.Kemalpaşa, Karabel, Armutlu, Bayındır ve Ilıca ' da bulunan çam ağaçları karla karışık yağmur sonrasında buz tuttu. Üzerlerinde biriken ağır buz kütlelerini taşıyamayan ağaçlar kırıldı, yerlerinden söküldü. Amatör kamera ile çekilen görüntülerde çam ağaçlarının buz tuttuğu, bazı ağaçların üzerilerindeki yükü taşıyamayarak devrildiği görülüyor.

45 yılda verimli hale gelmeye başlayan çam ağaçlarının şimdi yeniden dikilmesi gerekiyor. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, önce kırılan ve sökülen ağaçları tespit edecek, ardından yeniden fidan dikimi gerçekleştirilecek. Kemalpaşa ilçesine bağlı Karabel mevkinde mesire alanı işleten Yolcu Erdem isimli vatandaş, yaşanan olayın karla karışık yağmur sonrası ağaçların buz tutması nedeniyle meydana geldiğini ve giden çam ağaçlarının yerine gelmeyeceğini söyledi. İzmir ' de milyonlarca çam ağacının gittiğini belirten Erdem, “Sulu kar yağdığı için böyle oldu. 3 metre kar yağsaydı böyle bir şey olmazdı. Bu olay bizi 50-60 sene geriye götürdü” dedi.

“YANGIN DEĞİL Kİ TEDBİR ALALIM”

Mesire alanı olan Karabel Milli Parkı İşletmecisi Yolcu Erdem, karla karışık yağmur sonucu ağaçlarda buzlanma olduğunu, üzerilerinde biriken yaklaşık bir tonluk buz kütlelerini kaldıramayan ağaçların kırıldığını söyledi. Yaşanan durumunu bir doğa olayı olduğunu belirten Erdem, “Bunu önleme gibi bir şansı yok. Yangın değil ki tedbir alalım. Sulu kar yağdığı için böyle oldu. 3 metre kar yağsaydı böyle bir şey olmazdı. Ağaçlar ayazı çektikten sonra sabaha karşı da rüzgara olunca, üzerindeki buz nedeniyle kırıldı. Çam ağacı suyu, karı, ayazı yedi mi donar. Çok çabuk kırılan bir ağaçtır. Buradan Ödemiş ilçesine kadar milyonlarca ağaç gitti. Kemalpaşa ' da 15 milyon ağacın gittiği söyleniyor” dedi.

“BU OLAY BİZİ 60 YIL GERİYE GÖTÜRDÜ”
Ormanlık alandaki ağaçların yüzde 80 ' inin geri döndürülemeyecek şekilde kırıldığını ve yerlerinden söküldüğünü kaydeden Erdem, ağaçların tamamen kesilip yeniden dikilmesi gerektiğini söyledi. Mesire alanında 45 yaşından 150 yaşına kadar ağaçların bulunduğunu ifade eden Erdem şöyle konuştu: “Bir çam ağacının altında piknik yapabilmek için en az 50 sene geçmesi gerekiyor. Bu olay bizi 50-60 sene geriye götürdü. Burası komple kesilmek zorunda kalacak. Sahada ağaç dikilecek. 60 sene sonra burada piknik yapılmaz burada ama en azından genç ağaçlarımız olur.”

“KEPÇE BİLE DEVİREMEZDİ”
Yerlerinden sökülen ağaçların kepçeyle bile devrilemeyeceğini, çam ağaçlarının köklü olduğunu dile getiren Erdem, “Bu ağaçlar kolay yetişmiyor. Hepsi evlat gibi. Çoluğumuz çocuğumuz bu afetin acısını çekecek. Bu doğanın kanunu. Yapacak bir şey yok. Bu ağaçları kepçe bile deviremez. Tepesinde biriken en az bir ton buz yere devirdi. Allah bir daha yaşatmasın” dedi.

“YENİDEN FİLİZLENEMEZLER”
Kemalpaşa ' da yaşayan Mehmet Tamtürk isimli vatandaş, çam ağaçlarını gördükleri zaman şok geçirdiklerini ve büyük üzüntü yaşadıklarını söyledi. Yaşananların felaket olduğunu belirten Tamtürk, şu ifadeleri kullandı: “Katliam gibi. Kızılkeçili köyüne kadar felaket yaşandı. Bu ağaçlar artık yeniden filizlenmez. Çağ ağacı zeytin ağcı gibi değildir. Tepesi gittiği zaman yerine gelmez. Bu ağaçlardan verim alamayız. Belki de 20 milyon ağacımız gitti. Yeniden fidan dikmek gerekiyor.”

“YANGINDAN DAHA FELAKET”
54 yaşına kadar böyle bir durumla karşılaşmadığını dile getiren Tamtürk, yaz aylarında yanmasından korktukları ağaçların kış ayında zarar gördüğünü belirterek şöyle konuştu: “Babam yazın ormandayken sigara içer, eline tükürür sigarayı önce elinde söndürürdü. Bu yangından da felaket bir şey. Bunu söndürme şansımız yok. Bu görünenler buz dağının görünen kısmı. Bütün ağaçlar gitti.”

YENİDEN DİKİLECEKLER
İzmir Orman Bölge Müdürlüğü Halkla İlişkiler ve Dış İlişkiler Şube Müdürü Tacettin Coşkun konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ekiplerin önce zarar gören ağaçları tespit edeceklerini bildirdi. Kabuk böceklerinden tüm ormanların zarar görmemesi için kırılan veya yerlerinden sökülen ağaçların kesilip soyulması gerektiğini belirten Coşkun, yeni çam ağaçları için fidan dikimi ve tohum ekiminde bulunulacağını ifade etti.
10 Ocak 2015 Cumartesi günü yayınlandı