İŞKUR, 40 yaşında hayatını değiştirdi - MALATYA

- Medine Onat'ın fabrikada çalışmasından detaylar - Onat ile röporjaj - Medine Onat'ın fabrikada çalışmasından detaylarİŞKUR, 40 yaşında hayatını değiştirdi - Malatya 'da uzun yıllar tarım sektöründe mevsimlik işçi olarak çalışan 45 yaşındaki 4 çocuk annesi Medine Onat'ın hayatı, İŞKUR'un meslek edindirme kursuyla değişti - "Rezistans imal işçiliği kursu"nu başarıyla tamamladıktan sonra bir fabrikada sigortalı olarak çalışmaya başlayan Onat, hem ekonomik özgürlüğe kavuşmanın hem de kimseye muhtaç olmadan 4 çocuğunu okutmanın gururunu yaşıyor - Medine Onat: - "Organize sanayide işe başladığımda çevremdekiler şaşırdı. Çocuklar 'anne neden organize sanayide, fabrikada çalışacaksın, başka iş mi yok?' dedi.
6 ay işbaşı eğitimi aldıktan sonra çalışmaya başladım. Zamanla işe alıştım. 6 yıldır burada çalışıyorum ve çok mutluyum"MALATYA (AA) - Malatya 'da uzun yıllar tarım sektöründe mevsimlik işçi olarak çalışan 45 yaşındaki 4 çocuk annesi Medine Onat, katıldığı İŞKUR'un meslek edindirme kursu sayesinde iş sahibi olup 4 çocuğunu okutmanın gururunu yaşıyor.Şanlıurfa'dan yaklaşık 20 yıl önce ailesiyle Malatya 'ya göç eden Medine Onat, ekonomik sıkıntılar nedeniyle başta tarım sektörü olmak üzere çeşitli işlerde çalıştı. Yaklaşık 10 yıl önce de eşinden ayrılan ve 4 çocuğuyla geçim sıkıntısı yaşamaya başlayan Onat, mesleği de olmadığı için kalıcı bir iş bulmakta zorlandı.Onat, meslek sahibi olabilmek amacıyla 2012'de İŞKUR'un "Rezistans imal işçiliği" kursuna katıldı.
Aldığı eğitim sonrası Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde rezistans üreten bir fabrikada çalışmaya başlayan Onat, yaklaşık 6 yıldır çoğunlukla erkeklerin çalıştığı fabrikada alın teri döken Onat, kazandığı parayla 2 çocuğunu üniversitede 2'sini de lisede okutmanın haklı gururunu yaşıyor.Onat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek sahibi olmaması nedeniyle uzun yıllar ekonomik anlamda sıkıntı yaşadığını söyledi.

Fabrikada işe girmeden önce yaklaşık 12 yıl sigortasız çalıştığını anlatan Onat, zor günler geçirdiğini ifade etti.
Uzun süre tarım sektöründe sigortasız çalıştığını dile getiren Onat, "Mevsimlik işçi olarak, tarlada, bahçede sigortasız çalıştım, kayısı topladım. Yazın kayısı bahçelerinde, kışın kayısı fabrikalarında çalışarak ailemi geçindirmeye çalıştım." diye konuştu.
- "Kadınlar, ayaklarının üstünde dursun"Onat, İŞKUR'un kursu sayesinde hayatının değiştiğini vurgulayarak, şunları anlattı:"Organize sanayide işe başladığımda çevremdekiler şaşırdı. Çocuklar 'anne neden organize sanayide, fabrikada çalışacaksın, başka iş mi yok' dedi.
6 ay işbaşı eğitimi aldıktan sonra çalışmaya başladım. Zamanla işe alıştım. 6 yıldır burada çalışıyorum ve çok mutluyum. Patronuma söyledim, ölünceye kadar buradayım, bir kapıdan çıkarırlarsa diğer kapıdan girerim. Başka bir iş yapamam."Kadınların iş hayatında aktif yer alması gerektiğini dile getiren Onat, "Bir işi seversen yaparsın, ne iş olursa olsun. Kadınlar mücadele ederlerse her işi başarırlar. Kocaları olsun ya da olmasın, kendi ayaklarının üstünde dursunlar. Herkes çalışsın, çalışmak güzel bir şey." ifadelerini kullandı.
Fabrika Geçim Sıkıntısı Muhabir Meslek Edindirme Kursu Mevsimlik İşçi 

10 Mart 2018 Cumartesi günü yayınlandı