Hükümetin Q X W Harfleri Açılımına Diyarbakır’dan Destek

Adalet ve kalkınma Partisi (AK Parti) hükümeti tarafından hazırlanan ve 30 Eylül günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanması beklenen demokratikleşme paketinin içeriğinde yer alacağı öğrenilen Kürtçe 'Q' 'X' ve 'W' harflerinin yasallaşmasına Diyarbakır ' dan destek geldi.
Terörle Mücadele Abdullah Demirbaş Belediye Başkanı Ak Parti Recep Tayyip Erdoğan 


Eyül ayı sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ' ın açıklayacağı demokratikleşme paketinin içeriğinde yer alacağı beklenilen Kürtçe harflerin yasallaşması konusuna Diyarbakır ' dan destek geldi. Kullanılması bir dönem yasak olan ve kullananlar hakkında çok sayıda davaların açıldığı 'Q' 'X' ve 'W' harflerinin yasallaşması ile birlikte Kürtçe ' nin kamusal alanda kullanımının önünün açılması bekleniyor. Türkiye ' de kamusal alanda anadilde hizmet uygulamasını başlatan ve hakkında çok sayıda dava açılan Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, yapılan değişimi önemsediklerini belirterek, bu gelişim mücadelelerinin bir kazancı olarak gördüğünü söyledi. Demirbaş, ' Q, X ve W harflerinin yasaklanma mantığını kabul etmemiştik, halende kabul etmiyoruz. Bundan dolayı cezalarda aldık. Yargıladığımız zamanda bunun anlamsız olduğunu söyledik. Bugün bu gelişmenin olması elbette ki sevindiricidir. Çünkü bu gelişim bizim mücadelemizin bir kazancıdır. Bu nedenle bunun demokratikleşme paketinin içinde olmasının ötesinde bir mücadelenin kazanımı olarak değerlendirmek lazım. Bu önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Başta anadilde eğitim olmak üzere, demokratikleşmeyle ilgili, Terörle Mücadele Kanunu ' ndaki değişikliklerin yapılmasını istiyoruz. Kürt sorununun demokratik ve barışçıl yollarda çözümü için, başta yasa ve anayasadaki değişiklikler yapılarak, dağdakilerin demokratik siyasete dönüşünün sağlanması gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle somut olarak, anadilde eğitim, seçim barajının kaldırılması, kamusal alanda farklı dillerin kullanılması, farklı inançtaki ibadethanelerin kullanılması, başta cemevinin ibadethane olarak kabul edilmesi, yine aynı şekilde yerleşim yerlerinin isimlerinin iade edilmesi, bu konuda Dersim tartışmaları yaşanıyor, biz Diyarbakır ' ın adının Amed olarak bırakılmasını istiyoruz. Bu temelde Terörle Mücadele Yasası olmak üzere, anti-demokratik bütün yasaların değiştirilmesi gerekiyor. Aynı zamanda biz Türkiye ' de faili meçhul olaylarının aydınlatılması için hakikatleri araştırma komisyonunun TBMM ' de kurulmasını talep ediyoruz. Bu temelde eğer Türkiye, böylesi bir barışçıl ortam gelişirse, barış ortamının devam edeceğini, geri çekilmelerin kaldığı yerde tekrar devam edeceğini ve Türkiye ' nin önünün açılacağına inanıyoruz. Hükümete çağrımız, biran önce artık, adım atması gerektiğini, bu adımların seçim veya siyasi hesaplara kurban edilmemesi gerektiğini istiyoruz ve barış sürecini de destekliyoruz” dedi.

' BU DEĞİŞİM KÜRTÇENİN KAMUSAL ALANDA KULLANILMASINA YÖNELİK BİR ADIM OLUR '

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ise, Kürtçe harflerinin yasallaşmasının kamusal alanda kullanılmasına yönelik bir adım olarak gördüğünü belirterek, Kürtçe yayın yapmanın özgürleşeceğini dile getirdi. Elçi, ' Türk harflerinin kabulü ve tatbikine ilişkin belirlenen yasada bir düzenleme yapılarak, Kürtçe diline uygun olan ve Kürtçe alfabede kullanılan ki yıllardır Kürtçe yapılan bütün yayınlarda zaten kullanılmakta olan o harflere özgürlüğün gelmesi, Kürt dilinin sosyal, ekonomik ve belki ilerinde kamusal yaşamda kullanımına yönelik bir adım olur. Kürtçe yazma özgürlüğüne giden yolda önemli hukuksal alt yapı oluşur. Halen Kürtçe yazmanını, Kürtçe yayınının önünde engel oluşturan bu durum sona ermiş olur” diye konuştu.

Recep Tayyip Erdoğan Hakkında
Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu. Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplu...
devamı
28 Eylül 2013 Cumartesi günü yayınlandı