Çinli Müslümanlar ramazana hazır - PEKİN

- Niucie Camisi'nden genel görüntüler - Çinli Müslümanlar ve Niucie Camisi İmamı İbrahim Li'nin açıklamaları - Cami cemaatinden kişilerle röportajlar - Çinli Müslümanlar imece usulü hazırlanan toplu iftar sofralarında bir araya gelecek, teravih namazı için saf tutacak - İlk teravihin yarın kılınacağı ülkede ilk oruç ise 17 Mayıs’ta başlayacak - Niucie Cami İmamı İbrahim Li: - “Müslümanlar olarak ramazan ayını idrak edecek olmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz”PEKİN (AA) - FUAT KABAKCI - Çinli Müslümanlar, ramazan ayında imece usulü hazırlanan toplu iftar sofralarında birlikte oruç açacak, camilerde teravih namazı için saf tutacak.İlk teravihin yarın kılınacağı, ilk orucun ise 17 Mayıs’ta tutulacağı Çin'de Müslümanlar, ramazan ayına girmenin heyecanını yaşıyor.Ramazan ayı öncesi alışverişlerini tamamlayan Çinli Müslümanlar, kardeşlik ve manevi duyguların yoğunlaştığı bu ayda kentte bulunan 72 camide iftar açacak. - "Ramazan ayını idrak edecek olmanın heyecanını yaşıyoruz" Pekin ’deki en eski camilerden Niucie Camisi İmamı İbrahim Li, AA muhabirine ramazan ayı boyunca yapılacak etkinlikler hakkında bilgi verdi. Pekin 'in Şiçıng semtinde 996 yılında inşa edilen ve 6 bin metrekarelik alanı kaplayan Niucie Camisi'nde Müslümanları ağırlayacaklarını belirten İmam Li, "Müslümanlar olarak ramazan ayını idrak edecek olmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyoruz." diye konuştu.
Li, ramazan boyunca kentteki Müslümanların iftarların hazırlanması için camide imece usulü gerekli hazırlıkları yapacaklarını belirterek, "İftarların hazırlanmasından sonra, imam ve hocalar cemaate vaaz edecekler. Oruç açtıktan sonra teravih namazını eda edeceğiz. Daha sonra Kuran - ı Kerim okunacak, genel İslami bilgiler anlatılacak." dedi.
Li, "Allah’tan, Pekin ’deki Müslümanlara, Türkiye’deki Müslümanlara, tüm dünya Müslümanlarına ramazan ayını dolu dolu ve huzurlu geçirmeyi nasip etmesini diliyorum. " ifadelerini kullandı.Niucie Camisi, kentteki birçok cami gibi sosyal alanlar ve kadınlar mescidiyle külliye olarak da hizmet veriyor. Çinli Müslümanlar, ramazan ayının yanı sıra dini bayramlarda da birlikte olmak için büyük çaba harcıyor.Ülke genelinde Müslümanlar, iftar için cami avlulularına kurulan masalara servis edilen muz, karpuz, kuru üzüm ve çeşitli çörekler ile oruçlarını açıyor.Çin’de ilk imsak vakti yerel saatle 03.23 sularında girecek ve ilk iftar ise saat 19.25’te. Ülkedeki Müslümanlar, yaklaşık 16 saat oruç tutacak. - Niucie Camisi ve Çin'deki MüslümanlarNiucie Camisi, Çin'in en eski camilerinden biri olmasının yanı sıra Osmanlı Devleti ile Çin Müslümanları arasında manevi bir bağ vazifesi gören, Sultan II. Abdülhamid döneminde Pekin Hamidiye Üniversitesi olarak anılan medeniyet eseri olarak biliniyor. Pekin 'in merkezinde bulunan ve kültür merkezi olarak yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri Niucie Camisi, ramazan ayında Müslümanların yaptığı tüm organizasyonlar için kullanılıyor.Çin'deki birçok tarihi camide olduğu gibi kadınların da ibadetlerini rahatça yapacağı kadınlar mescidi ve küçük bir külliyesi bulunan Niucie Camisi, Osmanlı kaynaklarında "Darul Ulumil Hamidiyye" ve " Pekin Hamidiye Üniversitesi", Çin kaynaklarında ise "Hui Ciao Şı Fan Şüe Tang" olarak anılıyor.Diğer yandan, Çin'deki 56 etnik gruptan 10'u Müslüman. Hui (Çinli Müslümanlar) ile Uygur, Kırgız, Kazak, Tacik, Tatar, Özbek, Salar, Baoan ve Dongşiang etnik azınlıkları, yoğun olarak ülkenin kuzey ve kuzeybatısında yaşıyor.Huilerin ve Uygurların Ningşia Hui Özerk Bölgesi ve Sincan Uygur Özerk Bölgesi adlı iki otonom bölgesi bulunurken bazı eyaletlerde Müslümanlara ait küçük otonom idareler de yer alıyor.
Ramazan Ayı Alışveriş Teravih Namazı Yabancı Turist Azınlıklar 

15 Mayıs 2018 Salı günü yayınlandı