Beyşehir Gölü'nün Suyu Yükseldi

Beyşehir Gölü ' nde su seviyesinin yükselmeye devam etmesi sonucu, kıyıda bulunan bağ ve bahçe evleri ile ahırların büyük bölümü sular altında kaldı. Uzun yıllar önce yaşadığı kuraklık sorunu gündemden düşmeyen Beyşehir Gölü, özlem duyduğu suyla dolu günlere yeniden kavuşurken, su seviyesi yükselmeye devam ediyor.
Anamas Dağı Beyşehir Gölü Allah 


Bahar dönemi yağışları, Gembos Derivasyonu ' ndan takviye gelen sular ve Anamas Dağı zirvesindeki ve etrafını çeviren diğer dağlardan gelen eriyen kar sularıyla beslenen Beyşehir Gölü ' nde bahar mevsimi ile birlikte doluluk oranı yükseldi. Beyşehir Gölü ' nde suların yükselmesi sonucu ekili alanlar ve hayvanların otladığı meralardan sonra kıyıdaki bağ ve bahçe evleri ile ahır ve besihaneler de sular altında kaldı. Beyşehir kent merkezinde Soğla bölgesinde bulunan sahildeki bağ ve bahçe evlerinde oturanların büyük bölümü yapıların sular altında kalması üzerine bölgeyi terk etti. Ahırlarda bulunan küçük ve büyükbaş hayvanlar da başka bölgelere nakledilmeye başlanırken, suların bu şekilde yükselmeye devam etmesi halinde bölgenin tamamen boşaltılabileceği belirtildi.

Göl sularının yükselmesi sonucu bahçelerinin sular altında kaldığını belirten Mehmet Emin Savur, “Bu Allah ' ın vergisi, ne yapabiliriz. Bahçelerimiz, içerisindeki meyve ağaçları ve ektiklerimiz sular altında kaldı. Eriyen kar suları gölü dolduruyor. Buradaki yakınıma ait bina da sular altında. Konya ' da oturup yaz döneminde gelip, kışın gidiyorlardı. Ama şimdi gelme şansları yok. Suyun içerisinde artık nereye gelecekler” dedi. Soğla bölgesindeki yapıların sular altında kalması üzerine birçok insanın beslediği hayvanlarını alıp başka yerlere götürmek zorunda kaldığını, kimilerinin ise mağdur duruma düştüğünü anlatan Savur, “Burada, eşin, dostun, arkadaşların birçok insanın arazileri de sular içerisinde kaldı” şeklinde konuştu.
Beyşehirli balıkçı Gürsel Doğu ise, halen yasak dönemde bulunulduğunu ama serbest dönemde göl sularının yükselmesinin dolayı balıkçılık faaliyetlerinin de güçleştiğini ifade ederek, “Bizler de kayıklarımızı sular altında kalan evlerin yanına parka çektik. Burada birçok bina ve bahçe sular altında kalmış durumda” diye konuştu.

Öte yandan, göl sularının yükselmesi sonucu yükselen taban suları da Soğla bölgesindeki futbol sahanın tel örgü sınırlarına kadar yaklaştı. Bu bölgede sular içerisinde otlayan büyükbaş hayvanlar ile suların olmadığı zaman bahçe sahiplerine hizmet veren bir tulumbanın göl sularıyla kaplı görüntüsü de ilginç görüntüler sergiledi.
19 Nisan 2013 Cuma günü yayınlandı