ATAA'nın Büyükelçi Forumu Başladı

ATAA'nın 33. Yıllık Kongresi'nin ikinci gününde Arnavutluk, Makedonya, Somali, Kosova ve Bosna-Hersek'in ABD büyükelçileri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Washington DC temsilcisi bir araya geldi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomi Francis Ricciardone Kemal Derviş 


Toplantıda aynı zamanda Azerbaycan milletvekili Sabir Rüstemhanlı ve ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone de katıldı.Azerbaycan milletvekili Rüstemhanlı kongre sırasında masada kendisinin en köşeye oturdulduğunu belirterek, kürsüye çıkıp konuşmak istediğini belirtti. Rüstemhamlı'nın esprili sözleri salonda gülüşmelere neden oldu. Ancak bundan dolayı üzülmediğini çünkü kongrede zaten kendisini ev sahibi olarak hissettiğini söyleyen Rüstemhanlı, yıllar önce yaşadığı bir hatırayı anlatarak, Dağlık Karabağ'ın önemini dile getirdi. Rüstemhanlı ayrıca, Türkiye ile Azerbaycan ilişkileri, Türkiye'nin bölgedeki önemine değindi.

Kıbrıs görüşmelerinin son durumunu değerlendiren KKTC Washington DC temsilcisi Ahmet Erdengiz, ' Kıbrıs görüşmeleri tam 45 yıl önce başlamıştı. Halen fasılalarla sürüyor. Ancak Rum tarafının tutumu nedeniyle hiçbir yere ulaşılamıyor. Kıbrıs Türkleri artık insan haklaırnın iadesi, dünyaya entegre olmaları, üzerlerine uygulanan insanlık dışı ambargonun kaldırılması içni 50 yıl dah Rum komşularını bekleme niyetinde değildir. Görüme masasına çağırıyoruz. Görüşme masasına geldikleri takdirde iki toplumun haklarına riayet eden, yaşayabilir bir anlaşmayı yaratmayı kabul ediyoruz. İkitoplumun bir arada barış içiresinde, iki toplumlu, iki bölgeli bir federasyon istiyoruz. Ancak Rum tarafı bu çağrılarımıza cevapvermeye niyetli değillerse, Kıbrıs Türk halkı bir 50 yıl daha komşularını beklemek niyetinde değildir. Artık yolun sonuna gelmiş bulunuyoruz ' dedi.

ATAA yıllık toplantısının üçüncü ve son günü olan 27 Nisan'da, sanat, ekonomik ve gençlere yönelik bilgilendirme konularını içeren oturumlar gerçekleştirilecek. Bu seneki kongre, Brookings Enstitüsü Küresel Ekonomi ve Gelişme Bölümü Başkanı Kemal Derviş, Coca Cola CEO'su Muhtar Kent, NBA yıldızı Hidayet Türkoğlu'nun katılımı ile noktalanacak.
27 Nisan 2013 Cumartesi günü yayınlandı