Adana'da nesli tükenmekte olan 'semender' bulundu

Semender'in getirilmesi
Semender Atalan Kurbağa Hayvan Balık Tutma 

-Masaya konması
-Bulanın eline alması
-Semender'den detay görüntü
-Ahmet Yiğit ile röp.
-Can Yılmaz ile röp.

( ADANA -ÖZEL) Adana'da nesli tükenmekte olan "semender" bulundu- Adana'da bir kişi balık avlamak için gittiği baraj kenarında nesli tükenmekte olan sarı benekli semender buldu- Semenderi bir hafta evinde omurgasız canlılarla besleyen Ahmet Yiğit sürüngeni, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğüne teslim etti ADANA

- Adana'da garsonluk yapan Ahmet Yiğit balık avlamak için gittiği baraj kenarında nesli tükenmekte olan sarı benekli semender buldu. Ahmet Yiğit (32) Çukurova ilçesinde sık sık gittiği Çatalan Barajı kenarına balık avlamaya gitti. Bu sırada sarı siyah renklerdeki maskotu sandığı sürüngenle karşılaştı. Sürüngeni yalayan Yiğit, internet üzerinden yaptığı araştırmada ise hayvanın nesli tükenmekte olan sarı benekli "Türk Semender"i olduğunu tespit etti. Bir süre evinde omurgasız canlılarla semenderi besledi. Yiğit, ancak daha fazla bakamayacağını anlayınca semenderi Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü görevlilerine teslim etti. "Hayvanı maskot sandım" Ahmet Yiğit, hayvanı sürekli balık tutmaya gittiği baraj kenarında gördüğünü belirteerk, "Yaprak altında görünce üzerindeki sarı ve siyah renklerden dolayı maskot sandım. Hayvana doğru yaklaştığımda hareket ettiğini gördüm ve merak edip internetten araştırma yaptım. Nesli tükenmekte olan Türk Semenderiymiş ve koruma altında olduğunu gördüm. Genelde nemli bölgelerde yaşıyormuş bu hayvan. O bölgede yaşayamayacağını düşündüm ve gerekli yerlere bilgi verdim koruma altına alınması için. Yetkili kişiler bu hayvanın Türkiye’de Hatay ve Elazığ’da iki yerde göründüğünü söylediler" dedi.
"Koruma altına alınması gereken bir türdür" Sürüngen hayvan uzmanı Can Yılmaz, "Kuyruklu kurbağalardan biri olarak bilinen lekeli semender ülkemizde Adana, Mersin, Hatay, Erzincan, Bitlis ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yerleşim gösterir. Vücut kalın yapılı olup 25 santimetre olabiliyor. İsmini vücudunun üzerindeki sarı lekelerden almıştır. 3 ile bin metre yükseklik arasında yaşamaktadır. Bu semender tehlikeye yakın statüsünde yer almaktadır. Bu yüzden koruma altına alınması gereken bir türdür" diye konuştu.

29 Ocak 2018 Pazartesi günü yayınlandı