8 asırlık cami, 123 yıl sonra ibadete açılacak - ANTALYA

- Vali Münir Karaloğlu'nun brifing alması - Şehzade Korkut (Kesik Minare) Camisinden görüntü - Restorasyon çalışmalarından görüntüler - Vali Karaloğlu'nun incelemelerde bulunması - Vali Karaloğlu'nun açıklamaları 8 asırlık cami, 123 yıl sonra ibadete açılacak - Kayıtlara göre Antalya 'nın ilk camisi olan ve 1896 yılında çıkan yangının ardından kullanılmayan Şehzade Korkut Camisinde (Kesik Minare) restorasyon çalışmaları başladı - Antalya Valisi Münir Karaloğlu: - "Restorasyon çalışmaları 29 Ekim 2019'da bitecek ve müze cami olarak açılacak. 123 yıl sonra bu mekan yine cami olarak kullanılacak"ANTALYA (AA) - Kayıtlara göre Antalya 'nın ilk camisi olan ve 1890 yılında çıkan yangından sonra kullanılmayan Şehzade Korkut (Kesik Minare) Camisinde restorasyon çalışmaları başladı.
Antalya Valisi Münir Karaloğlu, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğünce gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları hakkında bilgi aldı. Camideki çalışmaları da Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar ile inceleyen Karaloğlu, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, caminin Antalya 'nın fethinin simgelerinden olduğunu söyledi.

Caminin Antalya 'nın fethinden sonra kentteki ilk Selçuklu İslam eserlerinden olduğuna dikkati çeken Karaloğlu, caminin tarihte "Cami - i Kebir, Cumanın camisi, Kesik Minare ve Şehzade Korkut" gibi çeşitli isimlerle adlandırıldığını ancak kendilerinin Şehzade Korkut Camisi adını tercih ettiklerini vurguladı.Caminin 1896 yılına kadar kesinsiz ibadete açık olduğunu vurgulayan Karaloğlu, o yıl çıkan yangında caminin büyük hasar gördüğünü kaydetti.
O yıldan bu yana caminin kullanılamadığına işaret eden Karaloğlu, "Bu yapının 122 yıldır kapalı kalmasının acısını ve sıkıntısını bu şehir yaşıyor. Çok ciddi ve titiz bir çalışma ile restorasyon projelerini tamamladık. 15 ay önce de ihale sürecini tamamladık. Müteahhit çalışmalara başladı.
Öncelikle yapının ayakta kalan kısmının korunması, güçlendirilmesi sonra da projeye uygun caminin yıkılan bölgelerinin yapılmasını amaçlıyoruz. Restorasyon çalışmaları 29 Ekim 2019'da bitecek ve müze cami olarak açılacak. 123 yıl sonra bu mekan yine cami olarak kullanılacak." dedi.
Tarihi yapının adeta müze cami gibi kullanılacağını anlatan Karaloğlu, "Camiye gelenler Romayı, Bizansı, Selçuklu ve Osmanlı'nın izlerini görecek. 1896 yılında cami minaresinin ahşap külah kısmı da yanmış. Bu nedenle kesik minare camisi denilmiş. Camide kullanılacak taş analizleri de tamamlandı. Kepez bölgesindeki bir taş ocağından taşlar alınıp Afyonkarahisar'da ebatlanacak. Buradaki duvar ebatlarına göre tekrar getirilip aslına uygun yapılacak. Kazıda ortaya çıkan tüm sütunlar, başlıklar ve taşlar çıktığı yerde, duvarda kullanılmaya devam edilecek. Onun için müze camisi diyoruz." ifadelerini kullandı.
Restorasyon Görece Karahisar Cami Minaresi Taş Ocağı 

27 Eylül 2018 Perşembe günü yayınlandı