200 Bilim Adamı Kaz Dağları’nı İnceledi

Bu yıl altıncısı düzenlenen “Paris Toplantıları-Botanik Çalıştayı”, Türkiye genelindeki üniversitelerden 200 akademisyenin iştirakiyle yapılırken, Balıkesir ' in efsanevi Kaz Dağları ' nda bilimsel incelemeler yapıldı.
Avrupa Kazdağı Uludağ Kaz Dağları Balıkesir Üniversitesi 


Flora Araştırmaları Derneği ' nin Çukurova Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve sponsorların katkılarıyla organize ettiği 2 günlük “Paris Toplantıları - Botanik Çalıştayı”nda Kaz Dağları da incelendi. Balıkesir Üniversitesi ' nde start alan çalıştaya, Türkiye ' nin bütün üniversitelerinden 200 akademisyen katıldı. Çalıştay kapsamında, dünyanın endemik bitki varlığı bakımından en zengin bölgesi olan Kaz Dağları da incelendi. Otobüsler ile Kaz Dağları ' na giden bilim heyetine, bitki özü üretim tesisi sahibi Faruk Durukan rehberlik etti. İlkokul mezunu olmasına rağmen Faruk Durukan ' ın buluşlarından defalarca faydalandıklarını ifade eden bilim adamları, Kaz Dağları ' nda hala keşfedilmemiş endemik bitki türlerinin olabileceğini söyledi.

Balıkesir Valiliği, Balıkesir Üniversitesi, Burhaniye ve Altınoluk belediyelerinin de sponsorluk ettiği Kaz Dağları inceleme programında Türkiye bitkilerinin durumlarını tartıştıklarını bildirdi. Flora Araştırmaları Derneği ' ne teşekkür eden bilim adamları, burasını seçmelerindeki en büyük etkenin, bölgedeki biyolojik çeşitliliği ülkenin değişik bölgelerinden gelen bilim adamlarına aktarmak olduğunu söyleyerek, “Biz botanikçiler için Kazdağı enteresan bir bölgedir. Türkiye ' de çok nadir yerler vardır, Erciyes ve Uludağ gibi. Kazdağı ' ndaki gezimiz ve incelemelerimiz sırasında çok güzel örnekler gördük” dedi.

Dünyada 11 binin üzerinde bitki çeşidi bulunduğunu belirten akademisyenler, “Ülkemiz bitki çeşitliliği bakımından bir hayli zengin. Dünya genelindeki 11 binin üzerindeki bitki çeşidinin yüzde 35 ' i sadece Türkiye sınırları içerisinde. Kaz Dağları ' nda bin kadar bitki çeşidi var. Bunun da 80 kadarı sadece Kazdağı ' nda yetişiyor. Kazdağı köknarı demek bile yetiyor. Yani Kazdağı köknarı dediğiniz zaman herkesin aklına önce burası Kaz Dağı gelir. Otsu guruplarda özellikle yukarı kesimlerde ormanın bittiği noktalarda 30 kadar bitki çeşidi var. Yine Kazdağı ' nda bu endemiklerden 80 kadar var. Bu da bu dağın floristik açıdan ne kadar çeşitli olduğunu gösteriyor” şeklinde konuştu.

Bilim adamları, dünyada sadece Kaz Dağı ' nda bulunan bitki türü sayısının şu anda 32 olduğunu bildirdi. Özellikle bitki araştırmaları yürüten bilim adamları, yaptıkları açıklamalarda, “Bugün yeni türlerin belirlenmesi için Kaz Dağı ' nda birçok çalışma yürütülüyor, ama yeni tür belirleme çalışmalarından ziyade koruma çalışmalarına ağırlık vermeliyiz. Buradaki bitkilerin iklim değişikliği gibi bir çok tahribattan dolayı popülasyonları azalmakta. Yani 100 civarında örneği olan 5-6 tane bitki türü var. Bunlar dünyada başka hiçbir yerde yok” dedi.
Türkiye ' deki bitki sayısının Avrupa ile eş değerde olduğunu ifade eden bilim adamları ve akademisyenler, yüzölçümü bakımından bakıldığı zaman ülkemizin Avrupa ' nın 15 ' te biri durumunda olduğunu, bunun da Türkiye ' nin bir kıta özelliğini ortaya koyduğunu söyledi.

İş adamı Faruk Durukan da, Kaz Dağları eteklerinde kendine ait arazide Kaz Dağları ' ndaki tıbbi ilaç yapımında kullanılabilecek bitkilerin nesillerinin tükenmemesi için sürdürülebilir tarım ile ekolojik üretime geçeceklerini söyledi.

24 Eylül 2013 Salı günü yayınlandı