TRT Belgesel Ödülleri Sahiplerini Buldu

TRT tarafından bu yıl 4.'sü düzenlenen 'TRT Belgesel Ödülleri' sahiplerine verildi. Geceye Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da katıldı.
Başbakan Bülent Arınç Belgesel Halife 


2012 TRT Belgesel Ödül Töreni ve Gala Gecesi Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştirildi. Seçici Kurul, ödül alacak eserleri 41 ülkeden 340 belgesel film arasından seçti. Geceye, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ile yerli ve yabancı çok sayıda konuk katıldı.

Törende kısa bir konuşma yapan Bülent Arınç, TRT'nin yaptığı organizasyonla belgesel filmciliğin gelişmesinde önemli bir rol oynadığını söyledi. Arınç, organizasyonun daha fazla katılımcıyla devam edeceğini ümit ettiğini ifade etti.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin de organizasyonun ulusal olarak başladığını ve yoğun ilgi dolayısıyla uluslararası hale getirdiklerini belirtti. Katılımcılara teşekkür eden Şahin, ilginin beklentilerinin de üzerinde olduğunu vurguladı.

Yarışmada ödül alan eserler ve kategorileri ise şöyle:

Ulusal Amatör kategorisinde 'Yarısı Yılan Yarısı İnsan' en iyi film ödülüne layık görüldü. 'Kuma', Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü, 'Cneydo' ise Milli Piyango Özel Ödülü'nün sahibi oldu.

Ulusal Profesyonel kategoride en iyi film 'Beklemek' oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü '800 Kilometre Engelli' adlı filme, Milli Piyango Özel Ödülü ise 'Kargalar ve Halife Yılları' adlı esere verildi.

Uluslararası kategoride ise en iyi film ödülüne 'Ulan Baturlu Lama' layık görüldü. Milli Piyango Özel Ödülü 'Çocuk ve Palyaço' adlı filme, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü de 'Palmiyeler' adlı filme verildi.

Türk belgeselciliğinin öncü isimlerinden 89 yaşındaki Aziz Albek'e de gecede 'Onur Ödülü' takdim edildi. Müzisyen Burhan Öcal da orkestra eşliğinde müzik dinletisi sundu.


14 Mart 2012 Çarşamba günü yayınlandı