İstanbul Ankara İzmir Hava Durumu (TRT HABER - Esra Harmankaya)

İstanbul Ankara İzmir Hava Durumu (Esra Harmankaya)) İstanbul'da okullar tatil mi? İstanbul Valiliği okulları tatil etti mi? İstanbul'u etkisi altına alan kar yağışı sonrası en fazla sorulan bu iki soru cevabını buldu. İşte İstanbul'da son hava durumu ve İstanbul'da okulların tatil edilip edilmediğinin detayları...
Balıkesir Valiliği Hüseyin Avni Mutlu İstanbul Deniz Otobüsleri Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi 


Türkiye kara teslim oldu. Yurdu etkisi altına alan kar yağışı nedeniyle bazı illerde eğitime ara verildi. İstanbul'da ise Valilik tarafından henüz okulların tatil edilmesi ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı.

Türkiye ' yi etkisi altına alan soğuk ve kar yağışlı hava, dün akşam saatlerinden itibaren İstanbul ' da da etkili oldu.

Çatalca civarında başlayan kar yağışı, ardından bütün kenti sardı. Buzlanma sebebebiyle hasarlı trafik kazaları meydana geldi. Olumsuz hava şartlarından uçak seferleri ve deniz ulaşımı da etkilendi.

Yağış, belediye ekiplerini de alarma geçirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 255 bin ton tuz depolandı. Karla mücadeleye 45 adet afet müdahale ve kurtarma aracı, 933 araç ve iş makinesi ile 3 bin 320 personel katıldı. Alınan tedbirler hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kar kalınlığının kuzey kesimlerde 30 santimetreye ulaşabileceğini söyledi. Kar yağışının yarın öğle saatlerine kadar sürmesinin beklendiğini ifade eden Topbaş, “Özellikle İstanbullulara buradan bir uyarı yapmak istiyorum. Mümkün mertebe kar yağışı esnasında ve sonrasında toplu taşım araçlarının kullanılmasını öneriyorum.” dedi.

BAŞKAN TOPBAŞ'TAN AÇIKLAMA

Kadir Topbaş, dün Afet Koordinasyon Merkezi ' nde (AKOM) basın mensuplarına bilgi verdi. Kar yağışının aniden bastırarak tipiye dönüşebileceği uyarısında bulunan Topbaş, “Hızı saatte 80 kilometreye ulaşacak rüzgârdan bahsediliyor. Hava sıcaklığı sıfırın altına inebilir.” ifadelerini kullandı. Kentte beklenen 2 buçuk günlük kar yağışının sorunsuz geçirilmesi için İstanbullulardan destek isteyen Kadir Topbaş, şu uyarılarda bulundu: “Sürücülerimizin çok dikkatli olmasını rica ediyoruz. Metrobüs ve otobüs hatları dahil her noktada konuşlandık. Metrobüs hattında 642 ek sefer konuldu. Araç kullanan vatandaşlarımızın gizli buzlanmaya karşı da dikkatli olmalarını istiyoruz. İstanbullular bize destek verdiği sürece şehir genelinde karla ilgili bir sıkıntı yaşatmayacağız.”

OKULLAR TATİL Mİ EDİLDİ?

Öte yandan, Twitter üzerinden İstanbul ' da okulların tatil edildiği iddiaları yayıldı. İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ' nun geçen yıla ait tweet ' i, yeniymiş gibi paylaşıldı. Bunun üzerine Mutlu, Twitter hesabıdan açıklama yaparak şu uyarıda bulundu: “Dikkat; geçen yıl okul tatilini duyurduğumuz tweeti yeni habermiş gibi RT edenler nedeniyle yanlış tatil haberleri yayıyorlar inanmayın.”

İSTANBUL VALİLİĞİ'NDEN ÇOCUKLARI ÖĞRENCİLERİ SEVİNDİREN HABER GELMEDİ

İstanbul'da dün akşam saatlerinde etkili olan kar yağışı etkisini artırarak devam etti. Kent beyaza bürünürken, İstanbul Valiliği tarafından henüz okulların tatil edilmesi ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmadı.

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ise Twitter hesabından gece saatlerinde iki mesaj yayınladı.

Vali Mutlu'nun saat 00.00 sıralarında attığı tweetler, ' Bu gece beğendiğim twitler: 1) Geçen yıl ki vali olsa okulu tatil ederdi. 2) Hakem yanlış karar verdi okulları tatil edeceğine maçı tatil etti ' , ' Ne şanslı takımsın sen Juventus, kar sayesinde İstanbul tatilini 1 gün daha uzattın. Doyamadınız değil mi İstanbul'da gezmeye? ' şeklinde oldu.

Kar yağışı yüksek kesimlerde etkili oluyor

İstanbul'un yüksek kesimlerindeki bazı semtlerde dün akşam başlayan kar yağışı gece saatlerinde de devam etti. Kar yağışı Bağcılar, Esenler, Bayrampaşa, Bakırköy, Beşiktaş, Kağıthane, Çamlıca, Sancaktepe ve Sultanbeyli başta olmak üzere birçok ilçede etkisini arttırdı. Yayalar yolda yürümekte zorluk çekti, trafikteki araçlar zor anlar yaşadı. Sürücüler araçlarının kontrolünü sağlamakta güçlük çekti.

Yollar buz pistine döndü

İstanbul'da dün akşam saatlerinde başlayan yoğun kar yağışı, sabah saatlerine kadar sürdü. Kar yağışı sebebiyle yollar buz pistine döndü. Yollarda biriken kar sebebiyle çok sayıda trafik kazası meydana geldi.

Yokuşlarda duramayan sürücüler kaza yaptı. Çok sayıda araç yolda kaldı. Eyüp'te yokuşu çıkamayan bir kamyon kayarak bir gecekondunun üzerine düştü. Beyoğlu'nda ise yoldaki buzlanma sebebiyle duramayan bir taksi seyir halindeki diğer araçlara çarptı. Bir otomobil ise seyir halindeki bir motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü aracın altında kalmaktan son anda kurtuldu. Kaza anları ise kameralara yansıdı. Kar yağışının etkisini artırarak devam etmesi bekleniyor.

İŞTE EĞİTİME ARA VERİLEN İLLER:

BALIKESİR: Balıkesir Valiliği, yoğun kar yağışı sebebiyle il merkezindeki bütün ilk ve orta dereceli okulların tatil edildiğini bildirdi. Ayrıca bazı ilçelerde ve köylerde de okullara bugün ara verildi. Kamuda çalışan hamile ve özürlü memurlar da bir gün izinli sayılacak.

BARTIN: Bartın'ın Ulus İlçesi'nde ise ilk ve orta dereceli okullar bugün bir gün süreyle kar yağışı nedeniyle tatil edildi.

BURSA: Bursa Valiliği kar nedeniyle merkez ilçelerindeki okulları tatil ederken, hamile ve engelli kamu çalışanları da bir gün izinli sayıldı.

BOLU: Bolu'da iki gündür kar yağışı nedeniyle eğitime ara verilirken, Bolu Valisi İbrahim Özçimen sosyal paylaşım sitesi twitter'dan Bolu, Mengen, Gerede, Mudurnu ve Göynük'te yarın okulların kar yağışı nedeniyle tatil edildiğini açıkladı.

DÜZCE: Düzce Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada ' 12 Aralık 2013 tarihinde il genelinde yoğun kar yağışı nedeniyle okullar 1 gün süreyle tatil edilmiştir ' denildi.

ELAZIĞ: Elazığ Valiliği, meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda, Elazığ merkez ve ilçelerdeki bütün ilk ve orta dereceli okulların 11 Aralık Çarşamba günü tatil edildiğini duyurdu. Açıklamada, ayrıca kamu kurumlarında çalışan hamile ve engelli görevlilere 1 gün süreyle izin verildiği kaydedildi.

GAZİANTEP: Gaziantep'in İslahiye İlçesi'nde, dün gece başlayan ve halen süren kar yağışı nedeniyle eğitime 1 gün ara verildi.

GİRESUN: Giresun merkez ile bazı ilçelerde kar yağışı nedeniyle eğitim-öğretime bir gün süreyle ara verildi. Tirebolu ilçesindeki tüm okulllar bir gün tatil edildi.

GÜMÜŞHANE: Gümüşhane'nin Kürtün ilçesinde dünden beri etkisini gösteren kar yağışı nedeniyle ilçe genelinde yatılı okullar haricindeki tüm okullar bir günlüğüne tatil edildi.

HATAY: Hatay'ın Hassa, Yayladığı ve Belen İlçeleri'nde yoğun kar yağışı nedeniyle okullar 1 gün süreyle tatil edilirken, Antakya-Samandağ Karayolu da ulaşıma kapandı.

KARABÜK: Karabük'te Safranbolu, Yenice ve Eflani ilçelerinde taşımalı eğitimin yapıldığı okullarda,

KİLİS: Kilis'te akşam saatlerinde başlayan kar yağışı nedeniyle 11 Aralık çarşamba günü Valilik tarafından ilk, orta ve liselerde eğitim veren resmi ve özel okullarda eğitimi ara verildiği bildirildi. Kar yağışının geçe geç saatlerde şiddetini attırması bekleniyor.

KONYA: Konya'nın Ereğli, Halkapınar, Emirgazi ve Derbent ilçelerinde ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 1 gün ara verildiğini bildirdi. Hadim İlçesi'nde de taşımalı sistemde eğitime ara verildi.

NEVŞEHİR: Nevşehir'de yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime bir gün ara verildi. Nevşehir Valiliğinden yapılan açıklamaya göre il genelinde yoğun kar yağışı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime 12 Aralık Perşembe gününe kadar bir gün ara verildiği bildirildi.

ORDU: Ordu Valiliği'nden yapılan açıklamada, Akkuş ilçesinde, Yatılı İlköğretim Bölge Okulu hariç olmak üzere tüm okullar bugünden itibaren 3 gün, Çaybaşı ilçesinde, İlküvez beldesinde, Kapılı ve Göksu köyündeki okullar bugünden itibaren 2 gün, İkizce ilçesinde, Yoğunoluk, Devecik, Şenbolluk ve Kaynartaş beldelerindeki okullar yarından itibaren 2 gün, Gürgentepe ilçesinde, ilçe genelindeki tüm okullar yarından itibaren 2 gün, Korgan ilçesinde, ilçe genelindeki tüm okulların yarın tatil edildiği bildirildi.

RİZE: Rize Valiliği'nden yapılan açıklamada, ' Yoğun kar yağışı dolayısıyla ve kış hazırlıklarına fırsat vermek amacıyla İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla, tüm lise ve dengi okullarımız 1 gün süreyle tatil edilmiştir. Ayrıca engelli personel 1 gün süreyle idari izinli sayılmasına karar verilmiştir. ' denildi.

SAKARYA: Sakarya'da kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. İl genelinde 178 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar nedeniyle okula gelemeyen öğrencilerin idari izinli sayılacağı bildirildi. Taraklı'da şehir merkezinde 35 santimetreye ulaşan kar nedeniyle birçok vatandaş işyerlerine gidemezken ilçede taşımalı eğitimin yapıldığı 16 köy okulu tatil edildi.

SAMSUN: Samsun Valiliği il genelinde devam eden kar yağışı nedeniyle 11 Aralık 2013 Çarşamba günü Bafra, Çarşamba, İlkadım, Atakum, Canik, Terme, Asarcık, Alaçam ilçesindeki taşımalı eğitim yapan okullarda; 19 Mayıs ilçesinde ise Karagöl, Düzkoy, Kösedik, Kuşkayası ve Esentepe köylerindeki okullarda eğitime 1 gün ara verdi.

TRABZON: Trabzon'da dün akşam saatlerinden itibaren yağan kar yağışı sonrasında il genelinde Arsin, Maçka, Of ve Yomra ilçeleri hariç tüm okullar tatil edildi.

YOZGAT: Yozgat'ta 2 gündür devam eden yoğun kar yağışı nedeniyle Akdağmadeni İlçesi'nde köylerde taşımalı eğitim verilen okullar bir gün süreyle tatil edildi.

Meteoroloji son hava durumu raporunu açıkladı

Son hava durumu raporuna göre başta İstanbul olmak üzere birçok ilimize yılın ilk karı düşecek. İşte son hava durumu raporunun detayları...

Meteoroloji'nin açıkladı son hava durumu tahmin raporuna göre kış Türkiye'yi etkisi altına alıyor. Hava durumu raporuna göre birçok ilimizde kar yağışı bekleniyor. Meteoroloji'nin açıkladı son hava durumu raporundan sonra özellikle İstanbul'da cevabı en fazla merak edilen soru: İstanbul'da okullar tatil olacak mı?. Bu soru İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu'ya da soruldu. Vali Mutlu, ' Önce bir kar yağsın tatile sonra bakarız ' dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklama göre, Marmara, Ege, Akdeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun batısı ile Ardahan ve Hatay çevrelerinde yağış bekleniyor.

Yağışların bugün, Marmara'nın doğusu ve Batı Karadeniz ile Ordu, Giresun ve Trabzon'un batısında kuvvetli olmak üzere; genellikle kar, Kıyı Ege, Hatay, Kilis, Gaziantep ile sabah saatlerinde İstanbul'da yağmur şeklinde olması bekleniyor.

İstanbul'da sabah saatlerinde yağmur şeklinde görülecek yağışın zamanla karla karışık yağmur ve yükseklerinde kar, ancak akşam saatlerinden itibaren il genelinde kar şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

Rüzgar; Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege'de kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), Orta ve Doğu Karadeniz, Orta ve Güney Ege ile Akdeniz'de kuzey ve kuzeybatı (Karayel) yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) ve kısa süreli fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi, özellikle sabah ve gece saatlerinde kuzey, iç ve doğu kesimlerde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor.

Çarşamba günü ise Marmara'nın doğusu, Kuzey Ege, Karadeniz, İç Anadolu'nun güney ve doğusu, Orta ve Doğu Akdeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış bekleniyor.

Orta ve Doğu Akdeniz kıyı şeridinde yağmur, iç kesimlerinde karla karışık yağmur ve kar, diğer yerlerde kar şeklinde görülecek yağışların, Marmara'nın doğusu, Batı Karadeniz, Güneydoğu Anadolu'nun doğusu ve Doğu Anadolu'nun güneydoğusunda aralıklarla kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.

Rüzgar; Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege'de kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz), Orta ve Güney Ege ile Akdeniz'de kuzey yönlerden kuvvetli (40-60 km/s) ve kısa süreli fırtına (50-70 km/s) şeklinde esmesi bekleniyor. Kuzey, iç ve doğu kesimlerde kuvvetli, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde hafif, iç kesimlerinde orta kuvvette buzlanma ve don olayı bekleniyor. Orta ve Doğu Karadeniz kıyıları ile Güney Ege ve Akdeniz kıyılarında zirai don olayı bekleniyor.

Perşembe günü kuzey ve doğu kesimlerde kar yağışının, Orta ve Doğu Karadeniz, Ege ve Akdeniz'de fırtına, ülkemiz genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayının etkisi sürdürmesi bekleniyor.

Hava sıcaklığının yarın (Salı) kuzeybatı kesimlerde, Çarşamba ve Perşembe günleri ülkemiz genelinde hissedilir derecede (6 ila 10 derece) azalacağı tahmin ediliyor.

UÇAK SEFERLERİ İPTAL EDİLDİ

İstanbul'da etkili olan kar ve soğuk hava Atatürk Havalimanı'nda uçuş trafiğini etkiledi. Atatürk Havalimanı'nda şuana kadar 25 sefer iptal edilirken, uçaklara kalkış öncesi buzlanmaya karşı 'de-icing' uygulandığı için kısa süreli gecikmeler meydana geliyor.

Antalya, Batman, Diyarbakır, Erzincan, Gaziantep, Kayseri, Konya, Malatya, Nevşehir, Samsun, Sivas, Şanlıurfa ve Trabzon seferleri iptal edildi.

İKİ UÇAĞA YILDIRIM İSABET ETTİ

Pegasus Havayolları'nın İstanbul-Kharkiv seferini yapan yolcu uçağına ve Türk Hava Yolları'nın İstanbul-İsfahan seferini yapan yolcu uçağına havada yıldırım isabet etti. Türk Hava Yolları'nın TK 892 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi uçağı 79 yolcusunu alarak Atatürk Havalimanı'ndan havalandı. Uçak kalktıktan bir süre sonra yıldırım isabet etti. Bunun üzerine Hava trafik kontrolörü ile irtibata geçen uçağın kaptan pilotu iniş için Ankara'ya yönlendirildi. Daha sonra yolculara başka uçak temin edilerek sefer gecikmeli olarak yapıldı. Öte yandan Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan kalkan Pegasus Havayolları uçağına tırmanış sırasında yıldırım isabet etti. PGT-4750 sefer sayılı Kharkiv uçağının pilotları kalkıştan sonra patlama sesi duyduklarını belirtti. Burnunda hasar meydana gelen uçak, Sabiha Gökçen Havalimanı'na geri dönerek sorunsuz bir şekilde inişini gerçekleştirdi.

UÇAKLAR HAVADA SIRA BEKLİYOR

İstanbul'da akşam saatlerinde başlayan ve etkisini devam ettiren kar yağışı hava trafiğinde aksamalara neden oldu. Uçaklar iniş için havada sıra beklerken bazı uçaklar ise iniş için başka havalimanlarına yönlendirildi. Atatürk Havalimanına iniş için sıraya giren uçaklar İstanbul üzerinde tur atmak zorunda kaldı. İniş için sıra bekleyen ve yakıt kritiğine giren uçaklardan bazıları başka havalimanlarına yönlendirildi.

UÇAKLAR ALKOL İLE YIKANIYOR

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda buzlanmaya karşı pistler de gün boyu temizlik çalışmaları yapılırken, apron trafiğinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı. Pistlerde cihazlarla buzlanma dereceleri ölçüldü. Görevliler, buzlanmayı önlemek için büyük çaba harcadılar. Pistin başı, ortası ve sonu olmak üzere, 3 ayrı ölçüm alındıktan sonra zayıftan iyiye kadar bir değerlendirme tablosu çıkartılıyor. Bu durum havalimanını kullanacak uçaklara otomatik yayınla bildiriliyor. Atatürk Havalimanı'ndaki uçaklar sefer öncesi buzlanmaya karşı alkol ve glikoz karışımı bir sıvıyla yıkanıyor. Uçakların buzlanmaya karşı yıkanması işlemi nedeniyle beklemesi ise gecikmelere yol açıyor. Atatürk Havalimanı'nda 2 günde pistleri, uçak park yerleri, ana taksi yolları buzdan temizleme işlemi olan ' De-icing ' yapılmasının maliyetinin, yaklaşık 300 bin lira olduğu öğrenildi.

KARADENİZ ULAŞIMINIDA VURDU

İstanbul'da etkili olan kar yağışı, deniz ulaşımını da olumsuz etkiledi. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) A.Ş.'nin birçok seferi, olumsuz hava koşulları nedeniyle iptal edildi. Yapılan açıklamaya göre iptal edilen seferler şöyle: ' 07.30 Bandırma - Yenikapı - Bostancı Deniz Otobüsü, 08.00 Bursa-Kabataş Deniz Otobüsü, 08.30 Armutlu - Armutlu T.K. - Yenikapı - Bostancı Deniz Otobüsü, 09.30 Bursa - Kadıköy - Kabataş Deniz Otobüsü, 10.10 Kabataş - Kadıköy - Bursa Deniz Otobüsü, 12.00 Kabataş - Kadıköy - Bursa Deniz Otobüsü, 12.30 Bursa - Kadıköy - Kabataş Deniz Otobüsü, 18.30 Bandırma - Yenikapı Hızlı Feribot, 07.00 Yalova / Pendik Ferry Cat tipi hızlı feribot, 07.00 Pendik / Yalova Ferry Cat tipi hızlı feribot '

BU YOLLAR ULAŞIMA KAPANDI

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde dün akşamdan bu yana etkisini sürdüren kar yağışı nedeniyle 1326 köy yolu kapandı.

BALIKESİR: Balıkesir'de zaman zaman şiddetlenen kar yağışı sebebiyle trafikte aksamalar yaşanıyor. İl genelinde çok sayıda köy yolu trafiğe kapandı.

BOLU: Bolu'da yoğun kar yağışı sonucu 263 köy yolu ulaşıma kapandı. Bolu Dağı'nın TEM Otoyolu ve D-100 Karayolu geçişlerinde kar yağışı ulaşımı etkiliyor.

BURSA: Bursa'da dün akşamdan bu tarafa devam eden kar yağışı 16 ilçede 123 köy yolunu ulaşıma kapattı.

DÜZCE: Düzce'de sabaha karşı etkisini artırdı. Kar yağışı nedeniyle 4 ilçede okullar tatil edilirken, 145 köy yolu ulaşıma kapandı.

KAYSERİ: Kayseri'de dün başlayan kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor. Kar yağışı nedeniyle ilçelere bağlı 45 köy yolu ulaşıma kapandı.

MARDİN: Mardin'de yoğun kar yağışı nedeniyle şehir içinde trafik güçlükle sağlanırken, kent merkezinde kar kalınlığı 10, yüksek kesimlerde ise 30 santimetreye ulaştı. İl genelinde 50 köy yolu kapandı.

RİZE: Rize'de, etkili olan kar yağışı sonrası 315 köy yolu ulaşıma kapandı.

SAKARYA: Sakarya'da 178 köy yolu ulaşıma kapanırken, şehir merkezinde sürücüler zor anlar yaşadı.
11 Aralık 2013 Çarşamba günü yayınlandı