Üzerine dökülen çay üretim için fikir oldu - DENİZLİ

- Çay ocağından detay - Çayların laboratuvara taşınması - Çay posası detayı - İsa Dal konuşma - Çayın posasından renklendirilen kumaş detayı - Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Atar konuşma - Boya fabrikasından detay - Tekstilde yenilikçi ürünler geliştiren Denizli li girişimci İsa Dal, çay posasından elde ettiği boyayla ürettiği çay kokulu kumaşla ihracata hazırlanıyor - İsa Dal: - "Ben çay tiryakisiyim. Bir gün üzerime çay döküldü. Bu çayı boyama maddesine dönüştürme fikri aklıma geldi. Bir çay tiryakisi olarak çay kokan bir giysi istenir mi diye düşündüm" - "Çöpe atılan çay posalarını topladık, 1 yıllık Ar - Ge çalışması sonucu çay kokulu havlu, çarşaf, iç giyim ve tişört ürettik"DENİZLİ (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Denizli 'de yüksek teknolojili tekstil ürünleri geliştirerek ihracat yapan girişimci, üzerine dökülen çaydan esinlenerek geliştirdiği kumaşa, "dünyanın ilk çay kokulu kumaşı" olarak patent almak üzere başvuruda bulundu.Tekstil sektöründe yönetici olarak çalıştıktan sonra kurduğu şirketle yenilikçi ürünler geliştirmeye odaklanan girişimci İsa Dal, şirket bünyesindeki 15 kişilik tasarım ekibi ve İspanya, Belçika, İzmir ve İstanbul'daki Ar - Ge merkezleriyle ortak geliştirdiği ürünler sayesinde 55 ülkeye yıllık 5,5 milyon dolarlık ihracat yapıyor.Karides kabuğundan antimikrobiyal tekstil ürünleri, geç tutuşur hapishane kumaşı, Kırım Kongo hastalığına karşı kene kovucu kumaş, Zika virüsüne karşı hamileleri sivrisineklerden koruyan giysi, yatalak hastalar için bası yaralarını engelleyen çarşaf ile radyasyon ve elektromanyetik alan kirliliğine karşı koruyucu kumaşa imza atan İsa Dal, son olarak çay atıklarını kullanarak bir kumaş geliştirdi.Avrupa'da birlikte çalıştığı tekstil ve konfeksiyon şirketlerinin her dönem yeni bir hikaye istediğini, kumaşlara yeni fonksiyonlar kazandıran özelliklerin piyasada rağbet gördüğünü anlatan Dal, bu talebe yanıt vermek için sürekli Ar - Ge ve tasarım faaliyeti içinde olduklarını kaydetti.
Şirket olarak üretimlerinin bulunmadığını, sadece buluş, tasarım ve geliştirme yaptıklarını kaydeden Dal, son dönemde çevre bilincindeki artışla özellikle geri dönüşüm ve yenilenebilir enerji temalarına eğildiklerini kaydetti.
- "Buram buram çay kokuyor"Dal, çay kokulu kumaşın da bu kapsamda geliştirildiğini belirterek, "Ben çay tiryakisiyim. Bir gün çay içerken üzerime çay döküldü. Bu çayı boyama maddesine dönüştürme fikri aklıma geldi. Bir çay tiryakisi olarak çay kokan bir giysi istenir mi diye düşündüm." dedi.
Ekibiyle yürüttükleri çalışma kapsamında çay fabrikalarının atıkları ve demlenen çayların posalarını topladıklarını anlatan Dal, 1 yıllık Ar - Ge çalışması sonucu çay kokulu havlu, çarşaf, iç giyim ve tişört ürettiklerini kaydetti.
Çayın organik bir boya olması nedeniyle özellikle organik tekstillerde kullanılabildiğini, bu ürünle dünyada bir ilk yarattıklarını ifade eden Dal, "Kimyasal boyar maddelere göre daha sağlıklı olan bu ürün buram buram çay kokuyor. Çay tiryakilerine özellikle tavsiye ediyoruz. Ben de bu ürünleri severek kullanmaya başladım. Organik Türk pamuğunun dokunması sonrası çay posasıyla renklendirilen bu ürünler iç ve dış piyasaya çıkmaya hazırlanıyor. Ekim ayında yurt dışı fuarlarda tanıtımına başlıyoruz."Dal, bu ürünün büyük mağaza zincirleri, geri dönüşüm ve sürdürülebilir üretim konularına önem veren markalar tarafından ilgi göreceğini tahmin ettiklerini dile getirdi. - Çay kokulu ama kırmızı değilTamamen doğal çay posasıyla ancak siyah, beyaz, sarı, gri, kahverengi ve açık kahverengi tonlarının boyanabildiğini, kırmızı rengin mümkün olmadığını anlatan İsa Dal, "tavşan kanı tişört" giymenin bu boyayla mümkün olamadığını ifade etti.
Projede görev alan Pamukkale Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Necip Atar ise çöpe giden bir ürünü milli değer olarak kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Çay posasının boyar madde olarak kullanılması sürecinde nanoteknolojik uygulamalara yer verdiklerini bildiren Atar, "Hiçbir kanserojen etkisi olmayan bu organik maddeyle Denizli 'deki tezgahlarda çay kokulu kumaşlar boyanmaya başladı.
Fabrikamızda boya kokusunun yanında çay kokusu da yavaş yavaş artmaya başladı.
" dedi.

Elektromanyetik Çay Tiryakisi Laboratuvar Yurt Dışı Geri Dönüşüm 

5 Ekim 2018 Cuma günü yayınlandı