Meslek lisesinden Cern’e uzanan yolculuk

Öğrencilerin geliştirdikleri sistemden görüntü
İş Sağlığı İş Makinası Lise Öğrenci Bakan Yardımcısı Cep Telefonu 

-Öğretmen Volkan Ak ile röp
-Öğrenci Batuhan Sarı ile röp
-Öğrenci Murat Kaya ile röp
-Öğrenci Furkan Yavuz ile röp
-Başbakan yardımcısı Fikri Işık'ın elinden alması

( KOCAELİ - ÖZEL - HD)- Lise öğrencileri geliştirdikleri sistem ile Kocaeli Bilişim Fuarında birinci oldu- Lise öğrencileri zihin gücünü kullanarak geliştirdikleri sistem ile iş kazalarının önüne geçmeyi hedefliyor KOCAELİ

- Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde zihin gücüyle çalışan, acil durumlarda kişinin güvenliğini sağlayacak ‘Zihin Kontrol’ sistemi geliştiren lise öğrencileri Kocaeli Bilişim Fuarı’nda düzenlenen yarışmada birinci gelerek Cern’e gitmeye hak kazandı. Lise öğrencileri Cern yolcusu Gölcük Mesleki ve Teknik Anadolu Lise’sinde eğitim gören 12.sınıf öğrencileri Batuhan Sarı, Furkan Yavuz ve Murat Kaya, hocaları Volkan Ak önderliğinde ‘Zihin Kontrolü’ projesini geliştiriyor. Mehmet Ali Kağıtçı Yenilikçi Tasarımcı Proje yarışmasında birincilik alan proje ile öğrenciler Cern’e gitmeye hak kazandı. Marmara bölgesinde 120 okul arasında birincilik alan proje, kişinin kafasına takılan cihazın beyin dalgalarında algıladığı yorgunluk belirtilerini, yazılı ve sesli mesaj olarak görevli çalışana iletiyor. Ayrıca cihaz yorgunluk belirtisi olan ya da baygınlık geçiren çalışanın kullandığı iş makinasını devre dışı bırakıyor. Bu sayede iş kazası gerçekleşmeden olumsuz durum engelleniyor. Bununla beraber sistem algılanan beyin dalgalarını tablet ve bilgisayar ekranında grafik olarak kaydediyor. Belirlenen işçi ayrıca bilgisayar ekranında kendisine verilen numara ile belirtiliyor. Öğrenciler ileriki zamanlarda projenin askeri alanlarda da kullanılabileceğini belirttiler. Ayrıca öğrenciler bu yıl ilki düzenlene Kocaeli Bilişim Fuarı’nda geliştirdikleri sistemi sunan öğrenciler, Cern’e gitmeye hak kazandı. Ödüllerini Başbakan Yardımcısı Fikri Işık’ın elinden alan lise öğrencileri kazandıkları başarıdan dolayı çok mutlu olduklarını dile getirdiler. Ayrıca öğrenciler projelerini Mart sonu İngiltere’de Mayıs ayında da İspanya’da sergileyeceklerini belirttiler. “Projemiz iş sağlığı ve alanındaki kazaları en aza indirgemek için yapılmıştır” Projenin yapımında öğrencileriyle beraber sabahlara kadar çalıştıklarını belirten öğretmen Volkan Ak, “Projemiz iş sağlığı ve alanındaki kazaları en aza indirgemek için yapılmıştır. Projemizde beyin dalgalarını okuyoruz. Normal hayatta insanlarda Alfa, Beta, Teta gibi dalgalar vardır. Yorulmadan az önce Teta dalgası yayarız. Ve bu dalgaları biz yakaladıktan sonra bluetooth üzerinden arduinoya gönderiyoruz. Arduino üzerinden mevcut iş makinasını daha kaza olmadan kapatıyoruz. Aynı şekilde sistemde işçi başından böyle bir tablete bluetooth üzerinden veri geliyor. Buradaki veri de hangi işçinin yorulduğuna dair veri alıyorsunuz. Buradan da çift taraflı çalışan sistemimiz makinaya engel olabiliyor. Aynı zamanda cep telefonuna da kısa mesaj gönderiyoruz. Mesaj üzerinden de işçi başı hem firma çalışanından yetkililer mesaj ile bu kontrolü gerçekleştirebiliyor. Ve iş kazası olduğu zaman kesinlikle ört-bas edilemez hale gelmiş oluyor” dedi.
Sistemin çok ileri seviyelere gelebileceğine dikkat çeken öğrenci Batuhan Sarı, “Hedefimiz projenin seri üretime geçilmesi. Hangi alanlarda kullanılacak derseniz sadece sanayi ile kalmayacak. Geliştirme aşamasında, prototip aşamasında şu anda projemiz. Sanayi ve askeriyede kullanılacak. Şu an prototip aşamasında ve gerçekleştirebileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı. “Sabahlara kadar uyumadık” Kocaeli Bilişim Fuarı’nda yapacakları sunum için cihazın beyin dalgalarını en iyi şekilde almasını sağlamak amacıyla sabah 4 saatlerine kadar uyumadıklarını belirten öğrenci Murat Kaya, “Projemizin işleyiş şekli gördüğünüz üzere kafamızdaki cihazı kullanarak beynimizin dalgalarını ölçüp eğer ‘Teta’ adlı uyku zamanında yollanan dalgalarsa kişinin önündeki ağır iş makinasını kapatmayı amaçlıyoruz. Bu şekilde işliyor. Beynimizin dalgalarını alan alet bluetooth aracılığıyla androidimize yolluyor. Androidimiz de iliyor, eğer Teta dalgası varsa hem internetteki sunucumuza yolluyor hem de kendisi uyarı veriyor. Bu şekilde iş kazalarının önüne geçmeyi amaçlıyoruz” şeklinde konuştu.
“Hedefimiz projemizi daha da geliştirip ileride askeri ve otomotiv alanlarında kullanmak” Sistem hakkında “Geliştirilebilirdik açısından çok alanda önü açık bir proje” diyen Furkan Yavuz, “Fabrikalarda çalışan işçilerimizin iş kazalarında onları koruma, onların herhangi bir kısmı duruma maruz kalmamasını sağlamak. Hedefimiz ileride projemizi geliştirirsek çok kapsamlı bir alan olduğu için askeri alanda, okullarda bazı otomotiv firmalarında da kullanılabilecek bir proje. Projemizin ilk aşamasından bahsedersek, insan beyninin yaydığı beyin dalgalarını ölçtüğü için, beyin dalgalarını yollayarak arduino tarafından kapatabiliyoruz” dedi.
(UK-RFK-
19 Aralık 2017 Salı günü yayınlandı