Diyarbakır'da öğrenciler teknolojide hünerlerini sergiledi
Karbonmonoksit Öğretmenler Farkındalık Bilim Fuarı Okul Müdürü
-4006 bilim fuarı pankartından görüntü
-Kaymakam Barış Demirbaşın stantları ziyaretinden görüntü
-Stantlardan görüntü
-Okul Müdürü Ömer Yıldırım röportajı
-Öğretmen Mehmet Şencan röportajı
-Genel ve detay görüntüler
( DİYARBAKIR ) DİYARBAKIR
- Diyarbakır merkez Bağlar ilçesinde bulunan TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu'nda eğitim gören öğrenciler, kendi yaptıkları teknolojik ürünleri 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'nda sergiledi. Bağlar ilçesi Bağcılar Mahallesinde bulunan TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu'nda 4006 TÜBİTAK bilim fuarı açıldı. Açılışa Bağlar Kaymakamı Barış Demirtaş, Bağlar İlçe Milli Eğitim Müdürü Fikret Elaltuntaş, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.
Okulun bilimsel çalışmaları hakkında bilgi veren okul müdürü Ömer Yıldırım, TOBB Ferdi Yiğit Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ve danışman öğretmenleri olarak bilime katkı sağlamak amacıyla kendi okul bünyelerinde daha önce TÜBİTAK’a bağlı çalışmalarının olduğunu söyledi.
Yıldırım, "İlk defa 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı sergisini bu sene çocuklarımız düşündüler, planladılar ve 26 alt dalda TÜBİTAK’a proje sunduk. Bunlardan 22 projemiz geçti ve bu günde bu projelerin sergisi burada yapılıyor. Bilimsel araştırma projeleri ve tasarım projeleri var. Bu gibi projelerimiz bu okul bünyesinde açıldı ve devam ediyor şu anda. Buradaki amacımız çocuklarımızın bilime olan ilgilerini artırmak, derslerine daha iyi motive etmek ve imam hatipli gençlerinin buluş yapma noktasındaki istidatlarını, kabiliyetlerini ortaya çıkarmak için amaçlandı” dedi.
"Kur'an-ı Kerim dinletilen bitkinin diğerlerine göre daha canlı olduğunu gördük" Okulun öğretmeni ve proje danışmanı Mehmet Şencan, 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı'nın bir yarışma değil, bir bilim fuarı şenliği şeklinde geçtiğini ifade etti.
Mehmet Şencan sözlerini şöyle sürdürdü: "Bizim toplam 22 projemiz var. Bu projeleri yapmamızın genel amacı ülkemizin bilime, toplumuzun bilime çok ihtiyacı var. Bizde bu konuda bir farkındalık oluşturmak ve öğrencilerimizi bilimsel eğitim sürecine dahil etmek amacıyla böyle bir fuar düzenledik. Yaklaşık 3-4 aylık bir çalışmanın neticesidir bu. Öğrencilerimiz danışman öğretmenleriyle birlikte 3-4 ay boyunca bu projelerini hazırladılar. Bugünde projelerini burada sunuyorlar. İnşallah bu tarz projeler toplumuzda bilimin gelişmesine katkı sağlar diye düşünüyoruz. Bir tane projemizde 3 ayrı bitki aynı şartlar altında bir tanesine müzik dinletildi sürekli olarak, bir tanesine Kur'an-ı Kerim dinletildi, bir tanesi de her hangi bir sese maruz bırakılmadı ve biz bu şekilde 3 tane kalan bitkileri incelediğimizde Kur'an-ı Kerim dinletilen bitkinin diğerlerine göre daha canlı olduğunu gördük. Yani bu da bir nebze Kur'an'ın canlılar üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu bu şekilde arkadaşlarımız ispatlamış oldular. Fabrikalardan ya da başka şekilde çevremize salınan sular, çevremize asittik olduğu için bitkilere, canlılara zarar veriyorlar. Arkadaşlarımız buradan hareketle şuna dikkat çekmek istediler. Köylerinde beyaz toprak diye bir şey var. Bu beyaz toprak asıl pekmez yaparken kullanılıyor. Bu beyaz toprağın asittik maddenin peyzajını düzenlediğini ve çevre için yararlı hale getirebileceğini düşündüler. Bu amaçla bu hipotez ile yola çıktılar ve gerçekten gördük ki asittik olan suyun içerisine beyaz toprağı atınca suyun içindeki zararlı toksinler asittik maddeler yok oluyor ve su çevreye yararlı hale dönüşüyor. Bu anlamda da bu proje geliştirilip kullanılabilir.” Öğrencilerin karbonmonoksit gazı salındığında alarm vererek evdeki bireylere haber verecek şekilde tasarlanan odun sobası ilgi gördü.
16 Mayıs 2019 Perşembe günü yayınlandı