'Vicdan Konvoyu' TBMM'de

Serdar konuşma
Uluslararası Hümanist Nitelik Terörizm Kız Çocuklar 

-Dal konuşma
-detaylar

( ANKARA )- İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, 'Vicdan Konvoyu' ile bir araya geldi- İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar:- "Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında hala savaşlar devam ediyor ve çok büyük dramlar yaşanıyor. Ne yazık ki tüm olumsuz hadiseler kamuoyunun gözleri önünde oluyor" ANKARA

- TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Ömer Serdar, " Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında hala savaşlar devam ediyor ve çok büyük dramlar yaşanıyor. Ne yazık ki tüm olumsuz hadiseler kamuoyunun gözleri önünde oluyor. Modern dünyanın gelişmiş demokrasileri bu dramları sadece seyrediyor, hümanist Avrupa sessiz kalıyor. TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Serdar, TBMM'de Vicdan Konvoyu'nu kabul etti. Serdar, 20. yüzyılda terörizm, savaşların, hak ihlallerinin yaşanmayacağı ön görüldüğünü hatırlatarak, "Bugün dünyanın farklı coğrafyalarında hala savaşlar devam ediyor ve çok büyük dramlar yaşanıyor. Ne yazık ki tüm olumsuz hadiseler kamuoyunun gözleri önünde oluyor. Modern dünyanın gelişmiş demokrasileri bu dramları sadece seyrediyor, hümanist Avrupa sessiz kalıyor. Özellikle Müslüman coğrafyalarda yaşananlara karşı dünya sus pus. Yakın geçmişte Afganistan, Irak, Filistin, Libya, günümüzde Suriye, Doğu Guta, Myanmar gibi yerler de yaşananlar karşısında bir kaç istisna hariç hiç bir ülkeden, hiç bir uluslararası kuruluştan güçlü bir itiraz gelmedi. Bugün Afganistan'da mayınlar yüzünden milyonlarca kişi hayatını kaybetti, Iraklı binlerce kadın tecavüze uğradı, Suriyeliler evlerinden yurtlarında oldular" dedi.
13 binin üzerinde kadının Suriye'de tutuklandığını belirten Serdar, kadınların tecavüz ve şiddetin mağduru olduğunu söyledi.

Serdar, "Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak yaşanan hak ihlalleri ve işlenen savaş suçlarının uluslararası platformlarda dile getirdi, getirmeye devam edeceğiz. İnsan Hakları ve Adalet Derneği ve İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde oluşturulan 'Kadınlar için Vicdan Konvoyu' hareketi de Suriye'de kadınlara ve kız çocuklarına yönelik hak ihlallerini dünya kamuoyuna duyurmak için oldukça önemli. Farklı ülke ve meslek gruplarından kadınların olması ayrıca uluslararası nitelik kazandırıyor" şeklinde konuştu.
İHH İnsani Yardım Vakfı Dış İlişkiler Sorumlusu ve Vicdan Konvoyu Sözcüsü Nalan Dal, Bosnalı, Arakanlı, Malezyalı, Güney Afrikalı olduklarını belirterek, "Mazlumların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Bu konvoyumuzu oluştururken özellikle ismini 'Vicdan' koyduk. Vicdanı olanların yapamayacakları işleri yaptıklarını ve bunlara dur denmesi gerektiğini farkında olan biz kadınlar, mazlumların çoğu kadınlar olduğu için bir araya geldik. Onların sesini duyurmaya çalışıyoruz. Umut ediyoruz sesimiz ulaşabilecek he köşeye ulaşır" ifadelerini kullandı.
7 Mart 2018 Çarşamba günü yayınlandı