Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ve Taşınır Rehin Sicili Paneli başladı

Bakan Tüfenkci’nin konuşması
Büyüme Rakamları Darbe Girişimi Bakanlık İhracat Rakamları Objektif 

-Panele katılanlardan detay
-Hediye takdimi
-detaylar

( İSTANBUL )- Panelin açılış konuşmasını Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci yaptı İSTANBUL

- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, MÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ve Taşınır Rehin Sicili Paneli’ne katıldı.
Tüfenkci, ’’Türkiye yılda ortalama 1 milyona yakın insanına iş bularak Avrupa’da ve dünyada önemli istihdam sağlayan, sıçrama yapan ülkeler konumuna erişti’’ dedi.
MÜSİAD tarafından ‘Ticari İşlemlerde Taşınır Rehni Kanunu ve Taşınır Rehin Sicili Paneli’ düzenlendi.
MÜSİAD’ın Sütlüce’de bulunan genel merkezinde düzenlenen panele MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ve çok sayıda iş adamı katıldı.
Panelin açılış konuşmasında geçtiğimiz yılı değerlendiren Bakan Tüfenkci, ’’2017’yi 2016’ya göre değerlendirdiğimizde, 2016 yılı Türkiye için, ekonomi için zor bir yıl oldu. Allah’a hamt olsun 2017 yılında Türkiye o alçak darbe girişimine rağmen aleyhteki bütün lobilere rağmen 2017 güçlü bir büyümeyle girdi. Baktığımızda olumsuz şartları olumluya çevirerek dünyayı kıskandıracak büyüme rakamlarıyla 2017’yi tamamlamış olduk. Yine aynı şekilde yüzde 57.1 ihracat rakamıyla tüm zamanların en iyi ihracat rakamlarını yakaladık. Sanayiyi kullanma kapasitemize baktığımızda yüzde 80’lere varan bir imalat sanayi kapasitesini kullanma oranlarını yakaladık. Bütün olumsuzluklara rağmen baktığımızda Türkiye son 7 yılda 6 milyon 600 bin insanına iş bularak, aş bularak, onları istihdam ederek ortalama 1 milyona yakın insanına iş bularak Avrupa’da ve dünyada önemli istihdam sağlayan, sıçrama yapan ülkeler konumuna erişti’’ ifadelerini kullandı. Koruyucu ve objektif bir modeli getirdiklerini belirten Bakan Tüfenkci, ’’Dünyada da çalışılan ve neler yapılabilir dendiğinde, dünyanın da uygulamaya yeni soktuğu taşınır malların rehini yasasını Türkiye’nin bir ihtiyacı olduğunu ve bunun hayata geçmesi gerektiğini düşündük. Ticari işletmelerde taşınır rehini kanunu ile artık KOBİ'lerimizin, finansa erişimin noktasında alternatif bir modeli olmuş oldu. Bu sadece bir finans kuruluşundan kredi talep ederken kullanacağınız bir argüman değil. Aynı zamanda tüccardan tüccara, esnaftan esnafa veya KOBİ'den esnafa, KOBİ'den tüccara finans sağlayan bir model. Siz makinenizi satarken karşı taraftan bir güvence alma konusunda tereddütleriniz var, çekte tereddüdünüz var, senedinde tereddüdünüz var. Bu modelle çok düşük bir maliyetle verdiğiniz makineyi rehin ederek veriyorsunuz. Bu sistemin özelliklerinden biriside diğer icra sistemleri gibi prosedürlere boğulmadan, eğer temerrüte düşerse borçlu siz o rehin malı el koyup alabiliyorsunuz. İki tarafında borçlarına sadık kalma veya vaatlerine sadık kalma konusunda iki tarafı da etki altına alan, koruyucu, objektif bir modeli getirmiş olduk’’ şeklinde konuştu.
Taşınır Rehni Kanunuyla bir sene içerisinde yapılan işlem miktarını açıklayan Bakan Tüfenkci, ’’Bir sene içerisinde 8 bin 179 tescil işlemi, 465 telkin ve 20’de diğer işlemler olmak üzere toplam 8 bin 678 işlem yapılmıştır. Bu işlemlere yönelik başvuruların 5 bin 847’si elektronik ortamda yapılmıştır. 2 bin 103’ü de yazılı ortamda yapılmıştır. Bunun yanı sıra 364’ü de elektronik imzayla gerçekleşmiştir. Bütün işlemleri siz notere gitmeden elektronik ortamda da yapabiliyorsunuz. Böyle de bir avantajı var’’ diye konuştu.
Modelin yaygınlaşması konusunda çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Bakan Tüfenkci, ’’Bu modelin daha da yaygınlaşması ve toplum tarafından bilinirliğini artırma noktasında bakanlık olarak daha çok çalışmamız gerektiğini görüyoruz. Bu rakamlar başlangıç için iyi ama önümüzdeki 2018 ve 2019’da bu modelin daha fazla yaygınlaşmasını istiyoruz. Biz alternatif, faizsiz modellerinde geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Alternatif faizsiz modellerin veya katılım bankacılığı kullanacağı taban argümanlarından birisinin de bu tür rehin yasasının içinde düşünüyoruz. Finans kuruluşlarından daha çok özellikle tacirlerin birbirleri arasında, esnafların birbirleri arasında kullanmalarını da önemsiyoruz. Bu anlamda bir yıl içerisinde bizim gördüğümüz aksaklıklar birisi şudur. Arkadaşlarımıza talimat verdik, düzenlemeyi hazırladılar. Stoklarda ki teminatlarda, aynı seri numaraları ürünlerin olması gerektiği ifade ediliyor, bekletmiş oluyorsunuz. Bu düzenlemeyle bununda önünü açıyoruz’’ dedi.
Konuşmaların ardından panele katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’ye, MÜSİAD Başkanı Abdurrahman Kaan hediye takdim etti.
4 Ocak 2018 Perşembe günü yayınlandı