Selahattin Demirtaş Yüksekova’da

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Yüksekova ' nın Esendere beldesine geçerek halkla bir araya geldi. Burada bir konuşma yapan Demirtaş, içinde bulundukları tarihi dönemin Kürtlerin 100 yıllık kaderini belirleyebilecek bir dönem olduğunu söyledi. Demirtaş, “Hiç kimse unutmasın ki bugünlerde verdiğimiz ve vereceğimiz karar şu günlerde yürüttüğümüz ve yürüteceğimiz mücadele bizim çocuklarımızın, torunlarımızın önümüzdeki yüzyılda nasıl yaşayacaklarının kararının verileceği günlerdir. Biz sadece kendimizle ilgili bir mücadele yürütmüyoruz. Gelecek nesillerin, Kürt halkının kendi vatanında nasıl yaşayacağının kararını veriyoruz. Eğer biz mücadele etmezsek, direnmezsek bizim adımıza başkaları karar verecek, başka uluslararası güçler karar verecek. Başka devletler başka hükümetler karar verecek. Biliyoruz ki başka devletler, başka hükümetler bizim ile ilgili karar verdiklerinde o karar Kürt halkının özgürlüğü olmayacaktır. 100 yıl önce nasıl ki Kürdistan ' ı 4 parçaya ayırıp, köleliğimize, esaretimize karar verdilerse; eğer biz bugünlerde birlik olmazsak önümüzdeki yüz yılda aynı kader ile karşı karşıya kalabiliriz” dedi.
Esendere Abdullah Öcalan Barış ve Demokrasi Partisi Selahattin Demirtaş Suriye 


Taleplerinin haklı ve meşru olduğunu ifade eden Demirtaş, “Bu talepleri halkın ortaya koyduğu muhatapları, çözmek isteyen, müzakere etmek isteyen herkes buyursun, ama müzakere ahlaklı olur, aldatma ve kandırma üzerine müzakere olmaz. Zindanda, İmralı işkencehanesinde müzakere olmaz. Eğer kabul edecekseniz bu halkın liderini Sayın Abdullah Öcalan ' ı çıkartın müzakereye başlayın. 9 Ekim komplosu ile uluslararası güçler Sayın Öcalan şahsında halkın mücadelesini, duruşunu komplo ile tavsiye etmeye, yok etmeye çalışırken; aynı zamanda Türkiye ' de halkların da birbirine karşı bir iç savaşı yaşayacakları dönemi başlatmak istediler. Sayın Öcalan ' ın Suriye ' den çıkarılmaya zorlanmasının altında yatan nedenlerden biri de buydu. Türkiye ' de Kürt ve Türk savaşı çıkartmaktı. Ama bunu önleyen o dönemin hükümeti değil. Ecevit, Yılmaz ve Bahçeli iktidarı değil Sayın Öcalan ' ın kendisi idi. Kürtlerin özerklik hakkını, kendi kendini yönetme hakkını kabul edeceksiniz. Barış bir günlük iştir ancak karşımızda faşizan, asimilasyoncu, Kürt halkını Türkleştirmekte ısrarcı bir politika olduğu için barış uzuyor. Barışın uzaması bizden kaynaklanan bir şey değildir. Bu halk yıllarca mücadele ediyor geldikleri nokta seçmelik ders TRT Şeş olabilir mi böyle bir kardeşlik. Türk halkı yüz binlerce okulda, yüz binlerce derslikte ve yüz binlerce öğretmen ile milyonlarca ders kitabı ile Türkçe eğitim görüyor. Ama Kürt çocuğu 7. sınıftan sonra günde 2 saat seçmeli ders seçerse o dili öğrenecek. Bunun neresi kardeşlik, bunun neresi eşitlik olacak. Yine Türk halkı 600 ' den fazla televizyon kanalında kendi ana dilinde yayın yapacak. Kürt halkı TRT Şeş ' te AKP ' nin ve cemaatin propagandasını izleyecek. Etle tırnak gibiyiz gidiyorlar. Biz tırnağız onlar ettir. Biz kendi anavatanında yaşayan bir Türk ' ün sahip olduğu kadar hakka sahip olan bir halkız. Bu toprakta doğduğumuz gün zaten bu hakka sahibiz. Biz bu hakkı zaten kazanmışız. Biz senden lütuf istemiyoruz. Bu hakkı kabul edip tanımanı istiyoruz. Sen Kürt halkı ve Kürdistan yoktur desen ne olur demesen ne olur. Geldiğimiz nokta artık son noktadır şimdi çözüm zamanıdır. Bizimle görüşmek, müzakere etmek isteyen herkes ancak çözümü konuşabilir” diye konuştu.

Demirtaş, daha sonra Esendere Belde Belediyesi ' ne geçerek Belediye Başkanvekili Tacetin Sefalı ' dan belediye hizmetleri hakkında bilgi aldı. Demirtaş ve beraberindekiler, ardından beldeden ayrılarak Yüksekova ilçe merkezine geçerek sivil toplum örgütleri ile bir araya geldi. Burada STK temsilcilerine konuşan Demirtaş, sürecin değerlendirilmesi ve ortaklaşılabilmek başarının olmazsa olmaz koşulu olduğunu belirtti. Tüm sivil toplum kuruşlarını önemsediklerini belirten Demirtaş, ' Sistem Kürt halkının inkarı üzerine inşa edilmiş. Dolayısıyla sisteme karşı gelen, sistemi eleştiren herkes düşman ilan ediliyor. Resmi ideolojik sistem böyle var olmuştur. Bu bizden kaynaklı bir sorun değil bu bir sistem sorunudur. Sistem tek millet, tek dil ve tek ırk üzerine kurulmuş. Bu nedenle bu mücadelenin en önemli aşaması kendi varlığını ispat etme aşamasıdır. Ne yazık ki Kürt halkı geçen yüzyıl içinde sadece kendi varlığını ispatlamak için çok acılar çekti. Şimdi bu anlayışı bu zihniyeti kırmayla belli bir başarıyı elde ettik. Bu süre zarfından işkencelerde binlerce insan hayatını kaybetti. Artık kimse ' Kürtler yoktur, Kürtlerin hakları yoktur ' diyemez. İktidar ' biz inkârı bitirdik ' diyor. Hayır inkarı onlar değil bu mücadele bitirdi. Siz de bunu kabul ettiniz. Kürt ve Kürdistan gerçeğini ve Kürdistan yönetim modelini kabul etmek durumundalar. Kürdistan yönetim modeli bu halkın hakkıdır. Kürtçe anadilde eğitim, kamu kuruluşunda Kürtçe hizmet, Kürtçe tarih kitaplarının basımı bu taleplerin yerine getirilmesi gerekir. Bunları yaparlarsa müzakerelere destek vermeye hazırız. Bu anlamda kararlı duruşa çok ihtiyaç vardır. Sadece evde değil kurumda her yerde kararlı durmak gerekir. Devlet her yerde kararlı duruş takip etmektedir. Hakkâri ' nin kararlı duruşu bu anlamda çok önemlidir. Hakkari'nin duruşu siyaset anlamında önümüzü açmaktadır ' dedi.

Toplantının ardından Demirtaş ve beraberindekiler ilçeye bağlı Büyükçiftlik beldesine geçti.

Selahattin Demirtaş Hakkında
Selahattin Demirtaş 1973 yılında Diyarbakır’da doğdu, ilkokul ve liseyi burada bitirdi. Lise sonrasında 9 Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda okumaya hak kazanan Demirtaş, iki yıl okuduğu bu bölümden politik gerekçeler nedeniyle ayrılmak zorunda kaldı. Ardından bir kez daha girdiği üniversite yerleştirme sınavında Ankara Üniversite Hukuk Fakültesi’nde okumaya hak kazandı ve başkente taşındı. Hukuk Fakültesi’nden mez...
devamı
8 Ekim 2012 Pazartesi günü yayınlandı