Hak Par Genel Başkanı Kemal Burkay Diyarbakır’da

' Son siyasal süreç ve Kürt sorununun çözümü ' konulu konferansa katılmak üzere Diyarbakır ' a gelen Hak ve Özgürlükler Partisi (Hak Par) Kemal Burkay, “Öcalan, artık silahları bırakmanın ve mücadeleyi siyasal yöntemlerle sürdürmenin zamanı gelmiştir diyor. Biz bunu olumlu buluyoruz. Öncelikle silahları bırakıp sınır ötesine gitmeyi yanlış buluyoruz. Niye, madem ki bir uzlaşma var madem ki barışçı bir ortama geçmek istiyoruz o zaman silahı bırakanlar serbestçe evlerine dönebilmeli” dedi.
Abdullah Öcalan Kemal Burkay Pkk Kürt Sorunu Silah Bırakma 


Yenişehir ilçesinde bir otelde düzenlenen konferansa Hak Par Burkay, parti yöneticileri ve çok sayıda kişi katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Burkay, çatışmalı süreç boyunca 17 bin dolayında faili meçhul cinayetinin yaşandığını söyledi. Ülkenin yüz milyarlarca dolarının böylesine bir savaşta gittiğini vurgulayan Burkay, yeni ülke inşa edileceğine bu büyük paralar ile yıkıma uğrandığını ifade etti. Sonunda zor ve şiddet yöntemleri ile çözümün olmayacağı görüşünün güç kazanmaya başladığını aktaran Burkay, “On yıllar boyunca Kürtler yok sayıldı, dilleri kültürleri yok sayıldı ve yok edilmek istendi. Ama 24 saat süreyle bir yayın yapan devlet kanalının açılması sembolik de olsa çok önemlidir. Bu ülkede geçmişte çok darbeler oldu çok büyük acılar çekti bu toplum demokrasi kesintiye uğradı ve darbecilerden hiç hesap sorulmadı. Şimdi darbe girişimcilerinden hesap soruluyor. Kimin masum kimin suçlu olduğu bu duruşmaların sonunda meydana çıkacak” dedi.

“SİLAHLARI BIRAKIP SINIR ÖTESİNE GİTMEYİ YANLIŞ BULUYORUZ”

Öcalan ile başlatılan yeni bir sürecin olduğuna dikkat çeken Burkay, “Hükümet bunu PKK ' ya silah bıraktırma süreci olarak niteliyor. Ve Öcalan ' da kendi örgütüne bu konuda görüşlerini yansıttı. Buna talimat mı görüş mü dersiniz mesele o değil. Öcalan, artık silahları bırakmanın ve mücadeleyi siyasal yöntemlerle sürdürmenin zamanı gelmiştir diyor. Biz bunu olumlu buluyoruz. Öncelikle silahları bırakıp sınır ötesine gitmeyi yanlış buluyoruz. Niye, madam ki bir uzlaşma var madem ki barışçı bir ortama geçmek istiyoruz o zaman silahı bırakanlar serbestçe evlerine dönebilmeli. Niye sınır ötesine gidecekler. Silahları bırakmak ile çözüm aynı şey değil. Hatta silahları bırakmak ile barış aynı şey değil. Çünkü Kürt sorunu bir silah sorunu değil. Kürt halkının hakları tanınmadığı sürece Kürt sorunu çözülmüş olmayacak. Biz Hak Par olarak eşitlik temelinde bir federasyon olarak görüyoruz çözümü. Kürt halkının haklı taleplerini eşitlik temelinde bir federasyonda görüyoruz. Kürtlerin de bir talep üzerinde güçlü bir biçimde birleştiklerini söyleyemeyiz. Yarın silahlar sustu PKK silah bıraktı bu iş bitti havasına girersek, barış oldu çözüm oldu havasına girersek herkes kendi kendisini aldatmış olur” diye konuştu. Sorunun temel çözümü için yeni anayasanın hazırlanması gerektiğine işaret eden Burkay, şöyle devam etti:

“Nedir, örneğin yeni anayasayı çözüme uygun bir biçimde hazırlamak. Biz bu anayasada Kürt sorunu ve demokratikleşme genel olarak, 3 unsuru çok önemli görüyoruz. Birisi anadilde eğitimdir, şu anda mevcut anayasa bunu yasaklıyor. Yeni anayasada buna mutlaka yer verilmeli. İkincisi yerinden yönetim bu ilkede yeni anayasaya girmeli. Üçüncüsü ise vatandaşlık tabiri. Şu andaki vatandaşlık tabiri diyor ki herkes türk ' tür diyor. Bu yanlış. Gerçeğe uygun değil. Doğruda değil. Yeni dönemde Türk tarafından belki şovenizmle ırkçılık ile beslenen savaş ile beslenen çatışma ile beslenen bazı partiler silinip gidecek. Telaşları da biraz bundan.”

Program karşılıklı soru cevap şeklinde devam etti.

14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı