Davutoğlu: Üçüzler bir araya geldi dördüncüsü Pensilvanya'da

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Belediye Başkanları İstişare ve Yönlendirme Toplantısı'nda konuştu.
Pensilvanya Şanlıurfa Anamuhalefet Diyarbakır Ahmet Davutoğlu 


AK Partili belediye başkanlarına 'İlk vazifeniz kadına yönelik şiddeti engellemek' diyen Başbakan Davutoğlu, bir de müjde verdi.

Başbakan Davutoğlu, kapanan belediyelerden ilçe ve büyükşehir belediyelerine intikal eden borçların bir yıl ertelendiğini söyledi.

İç Güvenlik Paketi'nin görüşüldüğü Meclis'te yaşanan tartışma ve kavgaya da değinen Davutoğlu, 'Meclis'te çok ilginç bir koalisyon oluştuğunu ibretle izliyoruz. Dün AK Parti'ye saldıran 6-7 Ekim olaylarının provokatörü HDP'liler ile o günlerde bu provokasyona çanak tutan Anamuhalefet partisi görünümünde, aslında bu rolü hiçbir zaman doğru dürüst oynayamayan CHP yan yana geldi. Birlikte Meclis'in o vakur ortamını kirlettiler. Arkasından da bunlara MHP destek verdi. Eğer bir yerde toplumsal karşıtlığı körükleyen HDP ve MHP aynı anda karşı çıkıyorsa biz doğru yoldayız demektir' dedi.

Muhalefet partilerine sert tepki gösteren Davutoğlu, 'Demirtaş'a da sesleniyorum. Çözüm sürecinde yol katetmişken neden Meclis'te böyle manzaralara izin veriyorsun. Çözüm süreci ivme kazandı, şiddet konusunu gündeme getiriyor. Mesele özgürlük ve huzur ortamı değil. Kader seçimine giderken bu üçüzler bir araya geldi, dördüncüsü de Pensilvanya'da olmak üzere kaos ortamı çıkarmaya çalışıyorlar' diye konuştu.

Davutoğlu'nun hedefinde muhalef partileri vardı.

Başbakan konuşmasından satır başları:

Bir şehrin olduğu yerde istişare olur. Başka hiçbir partinin başka yerlerde gönül gönüle bakan belediye başkanları yok. 846 belediye başkanımızla Türkiye'nin en büyük şehir istişareleriyle birlikteyiz. Belediyelerimizdeki durum bu. Bu güzel toplantıyı dğzenleyen herkese teşekkür ediyorum. İstişaremiz hayırlı olsun. Şehir dedğimizde, 3 unsurun bir araya gelmesidir. Ortak sosyal ortamın oluşmasıdır. İşlevsel ve esnetik yönü vardır. Şehrin olmadığı yerde bir sosyal düzeninde olması mümkün değil. Pazar, medrese, külliye, üviversiter vardır. İşlevsel bakımdan kurumsal bir bütünlüktür. Ama insanlar biraraya geldiğinde şehirleri kursa, Şehrin olmazsa olmazlarından biri de mimarisidir. Mimari ruhudur.

'HER ŞEHİRDEN ALACAĞIMIZ DERSLER VAR'

Selimiye'yi Edirne'den Ayasofya'yı İstanbul'dan ayırmak mümkün müdür? Bunlar bütün şehirlerimiz için geçerlidir.Bir de her şehirden alacağımız dersler vardı. Ama her şehirin kedine özel karakteri vardır. Hala yaşayan kadim bir geleneği yansıtırlar. Mardin; her zaman örnek verdiğim bir şehirdir. Amasya; bir suyun toprakla bu kadar güzel korumuş olan şehir azdır. Bursa ya da Edirne, Kastamonu gibi keşvedilmemiş şehirler vardır. Bizim birinci görevimiz bu hazineleri korumaktır. İkinci katagoride şehirlemiz var ki, yükselen bir ekonomis iistişare vardır. Kadim niteliği olan ekonomik anlamda çekim gücü olan illerimiz var.

'NEZAKET KÜLTÜRÜNÜ YAYMAK ÖNEMLİ'

Bazı şehirlerimiz biblo gibidir. İzmir, Antalya, İstanbul gibi şehirlerimiz özellikle turizim açısından önemli illerdir. Dünyaya hitap etme potansiyeli olan şehirlerimizde ihtiyaçlara yönelik çalışma yapmalıyız.Biz AK Parti iktidarları olarak kültürel kimliğimiz olarak şehirlerin bozulmasına izin veremeyiz. Aynı şekilde küreselleşen dünyanın öncü şehirleri arasında olmasını sağlamayız. Şehir aideti olmadan şehir gelişemez. İnşaa ettiğimiz parklarla bunu geliştirebiliriz. İlçe ve beldelerde de bu aidet önemlidir. Şehirli olmak sadece şehirde yaşamak değil şehirin sahibi olmaktır. Nezaketi şehirin dokusu haline getirmek. Bu anlamda Şehirlemizde Şiddet ve karmaşaya karşı buna karşı olmalıyız. Nezaket kültürünü de yaymalıyız.Özgecan kızımıza saldırıyı bir kez daha lanetlerken babasını bir kez daha davranışırından dolayı teşekkür ediyorum.


'İNSAN AHLAKINI KAYBEDERSE İNSANLIĞINI KAYBEDER'

Bütün belediye başkanlarımızın ilk vazifesi kadına yönelik şiddeti engellemek için çalışmak olacak.Şehir kültürü ancak şehir ahlakıyla oluşur. Neden ahilik şehir kültürü içinde gelişmiştir? Adaletin olmadı yerde, ahlakın yok olduğu yerde şehir medeniyet şehri olarak doğamaz. Şehir mimarisini kaybederse özünü kaybeder, İnsan ahlakını kaybederse insanlığını kaybeder.yaptığınız görevlendirmede mutlaka ehliyet ve liyakate öönem veriniz. Özellikle kentsel dönüşümlerde ilk önce onu zihnimizde inşaa edelim. Sonra bizim torunlarımız bu şehirlere kendilerini ait görecekler mi bunu düşünelim. Şimdi de yaptığımız her inşaada biz buna dikkat ediyoruz. Büyükşehir yasasında yapılan değişiklik Cumhuriyet tarihinin en büyük yerel yönetim reformudur. Bu bazda bütüncül politikalara dayalı anlayış hakim kılınmalı. Yeni anlayışın oturmasıyla ilçeler büyükşehir ile entegre olacak ve şehirlerin temek taşı olacak.

BAŞBAKANDAN BELEDİYELERE MÜJDE

Bakanlar kurulu kararı ile kapanan belediyelerden kaynaklı borçlar 1 yıl ertelendi. 1 yıl sonra yapacağımız değerlendirmede borçlar yeniden yapılandırılacak ve uzun vadeye yayılacak. İlçe belediye başkanları başka partiden de olsa siz o belediye başkanı iseniz bunu yapmak zorundasınız. Biz başka bir partiye ait diye hiçbir yere farklı muamele yapmadık. Bize göre her vatandaşımız kutsaldır. Kime oy verdiyse o sandıkta gizlidir. Eğer harhangibir ilçeye ayrımcılık yapılırsa, o ilçe bu hizmeti alınamıyorsa hemen hukuki işlem yapılacak. Merkez tarafından yapılacak.

Belediyelerin öz gelirleri artacak, bunun alt yapısı için temelleri atıyoruz. Suriye'den gelen kardeşlerimize etnik ve mezhep ayrımı gçzetmeksizin kucağımızı açtık. Kilis'e gelen Suriyeli nüfus, Kilis nüfusunu geçmiş ve Kilis halkı bundan şikayetçi değilse ne mutlu bize. Sizler tarihi bir görev yerine getiriyorsunuz 2 milyona yakın kardeşlerimiz Türkiye'de ağırlanıyorsa bu bizim için gurur kaynağıdır. Bu sabah imzaladığım genelge ile Hatay, Şanlıurfa, Kilis ve Gaziantep'e yardım için 60 milyon TL gönderildi.Bugün yapılacak iç güvenlik paketi görüşmelerinde inşallah, Meclis'e yakışmayan görüntüler yeniden ortaya konmaz.

'SURİYE'YE ÇEVİRMEYE KALKIŞIRLARSA DEVLET TEDBİRİNİ ALIR'

Bugün yapılacak iç güvenlik paketi görüşmelerinde inşallah, Meclis'e yakışmayan görüntüler yeniden ortaya konmaz. Herkes toplantı ve gösteri yürüyüşü yapar ama konundaki ölçüye uyarak. Şehirleri Suriye şehirlerine çevirmeye çalışanlara elbet devlet tedbirini alır. 6-7 Ekim olaylarında şehirlerimiz yakılıp yıkılırken hükümete meydan okuyan MHP ve CHP'ye söylüyorum kim önceden izin almadan elinde molotofla şehirlerimizi Suriye'ye çevirmeye kalkışırlarsa devlet tedbirini alır.

Onlar bize karşıysa demek ki biz doğru yoldayız. Bunların tek meselesi kaos çıkarmak. Halkı şiddete, nefrete teşvik ediyorlar.

'DİYARBAKIR'DA DA MI GAZ SIKILDI?'

İki hafta geçti muhalefet henüz bir teklifle gelmedi. Molotof kokteylinin serbest olduğu bir tek ülke göstersinler biz yasayı yeniden gözden geçirmeye hazırız biz kamu düzeninden feragat etmeyeceğiz. Peki biz niye bunu yeniden değerlendirme ihtiyacını gördük. 6-7 Ekimde polis görevini yapıyor savcıya sevk ediyor. ama savcı o an serbest bırakabiliyor.

'CHP ANA MUHALEFET PARTİSİ GİBİ DAVRANSIN'

Bütün savcılar için söylemiyorum bu da halkı kışkırtıyor biz de yeniden gözden geçirdik AB standartlarının altına düşen hiçbir düzenleme olmayacak. İngiltere'de polis 36 saat gözaltında tutuyor. Almanya 36 saat adli amaçlı tutabiliyor. Franda'da polis 24 saat savcı 36 tutabiliyor. İtalya polis 24 saaat savcı 96 saat gözaltında tutabiliyor. Hal böyleyken teklifi nasıl otoriteleşmeyle bir tutabilirler. Avrupanın güvenlik riskleri bizimki gibi değil. Çevremizdeki ülkelerde iç savaş durumunda hiç tereddütünüz olmasın böyle yıkılmasına yakılmasına izin vermeyeceğiz. Ama bize molotof kokteyini savunmasınlar. Hele yüzlerine maske takmasınlar. Kılıçdaroğlu'da diyor ki: Gazdan etkilenmesin diye takıyorlar. Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'daki elinde kalaşinikof yüzü maskeli de mi gazdan korundu oradan hiç gaz sıkılmadı ki...

CHP ana muhaleset partisi gibi davransın. Önerdikleri bir teklif varsa getirsin biz AK Parti olarak görüşmeye hazırız.

'BİZİM İÇİN ANKARA'DA UYUMAYANLAR VAR'

Mesele özgürlük ve huzur ortamı değil aynen geçen sene 17-25 Aralık'ta olduğu gibi 7 Haziran seçimlerini etkileyecek bir kaos ortamı çıkarmaya çalışıyor. Sandık son sözü söyleyecek. Belediye başkanları lütfen gittiğiniz beldelere, ilçeler bizim selamımızı iletin ve onlara söyleyin ki: Bizim için Ankara'da uyumayanlar var. Yeni bir şehir inşaa etmek için yola çıktık. Bu güveni ve inancı sarsacak hiçbir güç yoktur. Hepinize kolay gelsin.

ÜÇÜZLER BİR ARAYA GELDİ, DÖRDÜNCÜSÜ PENSİLVANYA'DA

Demirtaş'a da sesleniyorum. Çözüm sürecinde yol katetmişken neden Meclis'te böyle manzaralara izin veriyorsun. Çözüm süreci ivme kazandı, şiddet konusunu gündeme getiriyor. Mesele özgürlük ve huzur ortamı değil. Kader seçimine giderken bu üçüzler bir araya geldi, dördüncüsü de Pensilvanya'da olmak üzere kaos ortamı çıkarmaya çalışıyorlar.'


Ahmet Davutoğlu Hakkında
Ahmet Davutoğlu, 26 Şubat 1959'da Konya'da doğdu. Babasının adı Mehmet Duran, annesinin adı Memnune'dir. Öğretim Üyesi Prof. Dr.; Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bölümlerinden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümünde yüksek lisans, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde de doktorasını yaptı. Malezya International Islamic University'de çalışmaya başladı. Üniversiten...
devamı
19 Şubat 2015 Perşembe günü yayınlandı