Başbakan Erdoğan Demokratikleşme Paketi'ni Açıkladı (5)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin basın açıklaması yaptı.
Demokratikleşme Siyasi Partiler Siyasi Partiler Kanunu Seçim Kanunu Recep Tayyip Erdoğan 


Başbakan Erdoğan, Demokratikleşme Paketi'ne ilişkin bazı satır başları:

Yeni seçim sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda biz bir tek seçenek sunmuyor:
Mevcut sistemle, yani yüzde 10 barajıyla devam edebiliriz.
Barajı yüzde 5 ' e çekip, 5 ' li gruplandırmayla Daraltılmış Bölge Seçim Sistemini uygulayabiliriz.
Üçüncü seçenek olarak da, ülke barajını tamamen kaldırarak, Dar Bölge Seçim Sistemini getirebiliriz…

Siyasi Partilere Devlet Yardımı

Siyasi Haklar alanında İkinci düzenlemeyi Siyasi Partilere Devlet Yardımı konusunda yapıyoruz. Siyasi partilere devlet yardımının kapsamını genişletiyoruz.
Siyasi Partiler Kanunu ' nun Ek 1 ' inci maddesini değiştiriyor, devlet yardımı için yüzde 7 olan mevcut oranı yüzde 3 ' e çekiyoruz.
Yani seçime katılan siyasi partilerden yüzde 3 ' ü aşan oranda oy alanlara da, Hazineden ayrılan toplam kaynak içinden devlet yardımı yapılacak.
Bu düzenlemenin de, siyasi partilerimizi güçlendireceğine, katılımcılığı artıracağına, rekabetin daha adil hale gelmesine katkı sağlayacağına inanıyoruz.

Partilerde Örgütlenme


Bir başka düzenlemeyle siyasi partilerin teşkilatlanmalarına kolaylık getiriyoruz.
''Siyasi Partiler Kanunu ' nun 20 ' inci Maddesini değiştiriyor; ilçede teşkilatlanma için, beldelerde teşkilat kurma zorunluluğunu kaldırıyoruz.
Mevcut durumda, bir ilçede teşkilatlanmak için, ilçe sınırları içerisindeki beldelerin en az yarısında teşkilat kurma zorunluluğu vardı.
Bunu kaldırıyor, “Beldelerde teşkilat kurulması zorunlu değildir” ibaresini getiriyoruz.

Eş Başkanlık

Bir başka düzenlemeyle, siyasi partilerde eş genel başkanlığın önünü açıyoruz. Bu alanda uluslar arası örnekleri inceledik, demokrasilerdeki işleyişe baktık ve ilgili yasa maddesini değiştirmeyi uygun gördük. Seçim Kanunu ' nun 15 ' inci Maddesi ' ne bir ek yapıyor, tüzüklerinde yer almak ve 2 kişiden fazla olmamak kaydıyla, partilere, eş genel başkanı sistemini uygulama imkanı getiriyoruz.

Partilere Üyelik

Bir başka yasal düzenlemeyle, siyasi partilere üyelikte engelleri kaldırıyoruz. Siyasi Partiler Kanunu ' nun 11 ' inci maddesinde yapacağımız değişiklikle, siyasi partilere üye olmayı daraltan, kısıtlayan bazı engelleri ortadan kaldırıyoruz.Seçim Kanunu hükümlerine göre, oy verme hakkına sahip olan herkesin, siyasi partilere de üye olabilmesinin önünü açıyoruz.Bu amaçla, 11 ' inci Maddenin B Bendindeki 6 kısıtlayıcı engeli ortadan kaldırıyoruz.




Recep Tayyip Erdoğan Hakkında
Üniversiteyi Marmara Üniversitesi İktisadî ve Ticarî Bilimler Fakültesi'nde okuyan Erdoğan, bu okuldan 1981 yılında mezun oldu. Gençlik yıllarından itibaren sosyal hayat ve siyasetle içice bir yaşamı tercih eden Erdoğan, disiplinli ekip çalışmasının ve takım ruhunun önemini kendisine çok genç yaşlarda öğreten futbolla 1969-1982 yılları arasında amatör olarak ilgilendi. Aynı zamanda bu yıllar, genç bir idealist olarak memleket meseleleri ve toplu...
devamı
30 Eylül 2013 Pazartesi günü yayınlandı