Bakan Özhaseki'den Yapı Denetim firmalarıyla ilgili yeni düzenleme hakkında açıklama

bakan açıklamaları

( İSTANBUL ) İSTANBUL
Deprem Takvim Allah Konferans Basın Mensupları 


- Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Yapı Denetim firmalarıyla ilgili geçilen yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, “Karbon Piyasalarına Hazırlık Ortaklığı ve Türkiye Projesi-İklim Değişikliği ve Fırsatları” konferansına katıldı.
Program sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Özhaseki, Yapı Denetim firmalarıyla ilgili geçilen yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulundu. Öncelikle Yapı Denetim firmalarının aksayan yönünden söz eden Bakan Özhaseki, “Yapı denetim firmaları hususu aslında çok iyi düşünülmüş ve uygulamasında çok faydalar görülen bir iş ancak zaman içerisinde oradaki bazı aksayan yönleri gördüğümüz için onları düzeltmek adına yeni düzenlemeler yaptık. Aksayan konu şöyle: Yapı denetim firmalarının mantığında şu var; arsa sahibi bir müteahhide arsasını verdiğinde konut veya iş yeri başlayacağı zaman bunu kendi adına denetlemesi için bir firmayla anlaşır. Bunun bedelini öder, kanunu bir bedeli var. O firma arsa sahibi adına inşaatı denetler. Bu güzel bir düşünce ama şuanda günümüzde biraz yanlış kullanılıyor. Şöyle kullanılıyor: Arsa sahibi karşısında müteahhide diyor ki, 'biz buna para vermeyiz git sen anlaş onun parasını sen öde.' O zaman müteahhit arkadaş pazarlık edip bir firmayı kendilerini denetlemek için tutuyorlar. Nasıl olacak şimdi? Parayı siz vereceksiniz parayı verdiğiniz grup sizi denetleyecek. Bu bir sürü sıkıntıya sebebiyet veriyordu” dedi.
Yeni düzenlemede gelinen noktayı anlatan Bakan Özhaseki, “Şimdi baştan sona değiştiriyoruz. Bizim için lisanlı olan bu iş için yetkili olan firmalar belli. Bunlar zaten bizde var. Bütün şehirlerde yeteri kadar da var. Sırayla elektronik bir ortamda kimin bahtına kim düşerse bilemediği bir grup orada denetimini yapacak. Bunun kendine has yeni standartlarını geliştirdik kanun hazırlığını yaptık. Önümüzdeki günlerde meclise girer bu meclisin çalışma takvimi içinde çıkar inşallah. Belki ufak tefek hatalar ihtarla geçiştirilebilir ama binanın statiğiyle ilgili depremselliği ile ilgili yapılan hataları affetmemiz mümkün değil. Bu konularda bir taraftan para cezaları yazılırken bir taraftan da o firmanın kapatılmasına kadar gidecek” şeklinde konuştu.

18 Nisan 2018 Çarşamba günü yayınlandı