Adalet Bakanı Gül: 'Alternatif çözüm yollarını çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz'

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül konuşması
Özlük Hakları Akalan Bilirkişi Barla Arabuluculuk 

-TBMM Başkanı İsmail Kahraman konuşması
-Genel ve detay

( ANKARA ) Adalet Bakanı Gül: "Alternatif çözüm yollarını çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz"- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül:- "Personel ihtiyaç sayımızı arttırmak ve özlük haklarını iyileştirmek hedeflerimiz arasındadır"- "Önümüzdeki süreçte alternatif çözüm yollarını çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz" ANKARA

- Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Önümüzdeki süreçte alternatif çözüm yollarını çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Halkımızın sulh yoluyla mahkemeye gitmeden uyuşmazlıklarını çözecekleri bir hukuk kültürü oluşturmayı hedefliyoruz" dedi.
Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımlarıyla gerçekleşen Adalet Şurası'nda konuşan Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, ülkemizde tam donanımlı adliyelere kadar tüm alanlarda büyük bir atılım süreci yaşadığını belirterek, “Hükümetlerimiz döneminde personelimizin çalışma koşulları iyileştirilmiştir. Son olarak 25 Ağustos 2017 tarihli KHK ile ceza infaz kurumlarında görev yapan çalışanlarımızın yıllardır beklediği fiili hizmet zammını gerçekleştirmiştir. Personel ihtiyaç sayımızı ihtiyaçlar doğrultusunda arttırmak ve özlük haklarını iyileştirmek hedeflerimiz arasındadır" diye belirtti.
"2002 yılında 354 olan adliye sayısı 764’e çıkarıldı" 2016 yılında istinaf mahkemeleri 9 bölgede hayata geçirildiğini anımsatan Gül, bu yıl mahkeme sayısının 15’e çıkarılmasını hedeflediklerini ifade etti.
Gül, “2002 yılında 354 olan adliye sayısı 764’e çıkarıldı. Hala 40 adliye inşaatı da devam ediyor. Her ile kurulan Adli Tıp hizmetleri ülke genelinde yaygınlaştırılmıştır. Diğer yandan onarıcı adalet anlayışını ve alternatif uyuşmazlık çözümlerini de geliştirmeye devam ediyoruz. Arabuluculuk ve uzlaşma kurumlarını güçlendirerek uygulama alanlarını genişletmeye devam ediyoruz. 1 Ocak itibariyle uygulanmaya başlanan iş uyumazlıklarında uygulanan arabuluculukta, 10 günde 203 dosyanın 187’si anlaşma ile sonuçlanmıştır, rakamlarla yüzde 92’lik başarı yakalanmıştır. Böylece çalışma barışı kazanmış, işçi ve işverenin hakkına süratle kavuşmasının yolu açılmıştır. Ceza davalarında uzlaşma uygulamasında da önemli bir aşama kaydedilmiş, 1 Ocak itibariyle 256 bin dosyanın 208 bininde taraflar uzlaşmaya varmıştır. Bu alandaki başarı oranı da yüzde 81’in üzerinde gerçekleşmiştir. Önümüzdeki süreçte alternatif çözüm yollarını çeşitlendirmeyi ve yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Halkımızın sulh yoluyla mahkemeye gitmeden uyuşmazlıklarını çözecekleri bir hukuk kültürü oluşturmayı hedefliyoruz. Vatandaşlarımızın uyuşmazlıkları da etkin bir şekilde çözüm bulacaktır. Yargılamaların uzamasına neden olan bilirkişilik sisteminde gerçekleştirdiğimiz reform da büyük önem taşımaktadır" şeklinde konuştu.
694 sayılı Lekelenmeme Hakkı'nı güçlendirdiklerini kaydeden Gül, böylece vatandaşların basit bir ihbarla lekelenmelerinin önüne geçtiklerini dile getirdi. Yargı ve adalet hizmetlerinde yeni ve iyi uygulama örneklerini geliştirme iradesini taze tuttuklarının altını çizen Gül, önümüzdeki dönemde koruyucu hukuk uygulamaları üzerinde daha fazla yoğunlaşacaklarını ayrıca elektronik tebligat sistemini de yaygınlaştıracaklarını ifade etti.
Gül, Türk yargısının Türk milleti adına çalışmaya devam ettiğini vurgulayarak, "Haksız ithamlar ve karalamalar asla kabul edilemez" dedi.

10 Ocak 2018 Çarşamba günü yayınlandı