Ulusal Anatomi Haftası’nda Kadavra Bağışı Çağrısı

Tarihleri 24-31 Ekim olarak belirlenen ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ' Ulusal Anatomi Haftası ' çerçevesinde, tıp fakültelerindeki kadavra çağının kapatılması için bağış çağrısı yapılıyor.
Ankara Üniversitesi Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Anatomi Body Worlds 

Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği, sergilendiği Kentpark alışveriş merkezinde büyük ilgi gören Body Worlds Sergisi ' nde kadavra bağışı çağrısı için stant kurdu. Tarihleri 24-31 Ekim olarak belirlenen ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ' Ulusal Anatomi Haftası ' çerçevesinde, tıp fakültelerindeki kadavra çağının kapatılması için bağış çağrısı yapılıyor.

Stantta, Dernek Başkanı Prof Dr. Hamdi Çelik, Ankara Üniversitesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı ve Temel Tıp Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Tekdemir, Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Selçuk Tunalı hafta boyunca kadavra bağışı konusunda vatandaşların sorularını yanıtlayacak ve bağış çağrısı yapacak.

Dernek Başkanı Çelik, tıp eğitiminin en önemli sorunlarından biri olan kadavra temini ile ilgili etkinliklerin gündeme taşınması ve sosyal sorumluluk adı altında tüm toplum bireyleri tarafından bu sorumluluğun yaşatılması amacıyla 24-31 Ekim tarihlerini ' Ulusal Anatomi Haftası ' belirlendiğini söyledi. Kampanyanın ' Bedeninizi Bağışlayın Tıp Eğitimi Yaşasın ' sloganı altında yürütüldüğünü belirten Çelik, kadavranın çok önemli bir eğitim materyali olduğunu söyledi. Çelik,Türkiye ' de kendini bağışlayan ilk anatomi profesörü İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Tuna, “Kadavra sıkıntısı çekmeye başlayınca, bu işin başında birisiysem kedimden başlamam gerekir diye düşündüm ve kendimi bağışladım” diye konuştu.

Hacattepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Selçuk Tunalı da, bu hafta kapsamında kadavra bağışına yönlendirici çeşitli etkinlikler yapılacağını belirterek, bu kapsamda Body Worlds sergisinin uygun bir yer olacağının düşünüldüğünü belirtti. Tunalı., Türkiye ' de yurt dışına göre kadavra bağışının çok az olduğuna dikkat çeken Tunalı, yurt dışında 4 öğrenciye bir kadavra düştüğünü ve her yıl kadavraların değiştiğini belirterek, “Ülkemizde bu sayıya ulaşamıyoruz. Son dönemlerde İstanbul Üniversitesinde Yakup Tuna hocamızın kendisini bağışlamasıyla bir canlanma meydana geldi ama henüz istenilen düzeyde değil” dedi. Anatomi dersinde kadavra görmemiş bir hekime kimsenin muayene olmak isteyeceğini belirten Tunalı, “O nedenle biz gerek tıp öğrencilerinin gerekse uzmanlık eğitimi ve cerrahi branşlarda kadavraların çok önemli olduğuna inanıyoruz” dedi.

22 Ekim 2012 Pazartesi günü yayınlandı