'Sağlık için birlikte 10 bin adım' - ERZURUM

"Sağlık için birlikte 10 bin adım" - ERZURUM - "Sağlık için birlikte 10 bin adım" yürüyüşünden görüntüler - İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Uçar'ın konuşması - Pankartlardan detaylardan"Sağlık için birlikte 10 bin adım" - Erzurum Sağlık Müdürü Uçar: - "Bizler 14 Mart'ı, insanı yaşat ki devlet yaşasın şiarını düstur edinmiş bir milletin evlatları olarak kutluyoruz. Ne mutlu bizlere ki insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinmiş kutsal mesleğe sahibiz"ERZURUM (AA) - Erzurum 'da, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğünce "Sağlık için birlikte 10 bin adım" yürüyüşü düzenlendi.
Erzurum Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğünce düzenlenen program kapsamında Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan yaklaşık 500 kişi, ellerindeki "Tuzun değil yemeğin tadı var", "Nefes al hareket et" gibi döviz ve pankartlarla Yakutiye Medresesi'ne kadar yürüdü.Vatandaşların da katıldığı programda konuşan İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Uçar, 14 Mart'ın 1919 yılından beri Tıp Bayramı olarak kutlandığını hatırlatarak "Aslında bu günün Tıp Bayramı olarak ilan edilmesi, vatansever meslektaşlarımızın duygularını dışa vurmalarıyla olmuştur zira dönemin tıp öğrencileri 14 mart 1919’da İstanbul'un İtilaf Devletleri tarafından işgaline tepki göstermişler ve tıbbiye mektebinin binasına ay yıldızlı bayrağı çekerek 14 Mart'ı Tıp Bayramı olarak ilan etmişlerdir." dedi.
Uçar, 14 Mart'ı, istiklal ve mukaddesata sahip çıkmak olarak görüp bu minvalde kutladıklarını belirterek "14 Mart'ı, insanı yaşat ki devlet yaşasın şiarını düstur edinmiş bir milletin evlatları olarak kutluyoruz. Ne mutlu bizlere ki insanın acısını azaltmayı, insanlığa daha nitelikli bir yaşam sunmayı amaç edinmiş kutsal mesleğe sahibiz. Bu meşakkatli mesleği gece gündüz demeden insan onuruna yakışır bir şekilde ifa eden sağlıkçılarımızla olmaktan gurur duyuyoruz." diye konuştu.
Uçar, ayrıca mart ayında ülke genelinde çeşitli etkinliklerle anılan nefes darlığı ile kolon kanserine dikkati çekerek sağlık müdürlüğünce halkın ve sağlık görevlilerinin bu konularda bilgilendirilmesi ve bilincin artırılması amacıyla "Nefes Al, Hareket Et", "Yaşadığını Fark Et" sloganıyla çeşitli etkinlikler yapacaklarını aktardı. - "Bağırsak kanseri dünyada kadınlar ve erkeklerde en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında"Kolon kanserinin önemli bir sağlık sorunu olduğunu anlatan Uçar, şunları kaydetti:"Bağırsak kanseri dünyada ve ülkemizde kadınlar ve erkeklerde en sık görülen ilk 5 kanser türü arasında yer almakta olup öldürücülüğü yüksek seviyelerdedir. Erken evrede teşhis edilebilmesi nedeniyle kolon kanseri tedavisinde başarılı sonuçlar almak mümkün. Ülkemizde 50 - 70 yaş arası kadın ve erkekler için 2 yılda bir 'gaita gizli kan testi' ile bağırsak kanseri taraması yapılmaktadır. Son derece basit olan bu yöntem tüm sağlık merkezlerimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır. " Erzurum Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker de ülkenin sağlık alanında önemli mesafeler kat edip geliştiğine işaret ederek insanların sağlığını korumada doktor, ebe, hemşire ve tüm sağlık çalışanlarının tıp bayramını kutladı.Yürüyüşe Erzurum Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Hüseyin Koçan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, sağlık çalışanları, çeşitli sivil kuruluş temsilcileri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Kolon Kanseri Sağlık Çalışanları Öğrenciler Sağlıkçı Tıp Bayramı 

13 Mart 2018 Salı günü yayınlandı