Prematüre bebeğe başarılı beyin ameliyatı

-Bebekten detaylar
Hastalık Tedavi Süreci Beyin Kanaması Prematüre Bebek Ölüm Riski 

--Doktorlar röp
--Baba röp
--Bebeğin annesine teslimi
--Operasyon fotoları

( SİVAS -HD) SİVAS

- Sivas’ta 25. Haftada 1 kilo 100 gram olarak dünyaya gelen bebek başarılı bir beyin ameliyatı geçirdi. Edinilen bilgiye göre Büşra Nur ve Çağrı Çınar çiftinin bebekleri 12 Ocak günü beklenenden çok erken bir şekilde dünyaya geldi. Sivas Medicana Hastanesinde 26 . haftasında dünyaya gelen prematüre bebeğe Muhammet ismi verildi.
Erken Dünyaya gelen bebeğin gelişmeyen beyin damarlarında ki çatlaklardan dolayı kanama tespit edildi. Kanamanın neden olduğu pıhtılaşma omurilik salgısının kanallarını tıkadığı için bebekte kalıcı hasarlara neden olacak hidrosefali geliştiği anlaşıldı. Henüz 1 kilo 100 gram olan bebeğe şant yöntemi ile operasyon mümkün olmayınca, Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Gürelik, çok zor bir operasyona girişerek minik bebeği endoskopik yöntem kullanarak ameliyata aldı. Kafatası kemiği henüz gelişmeyen bebeğin , kafasındaki yumuşak yüzeyden girilip mikro cerrahi ile beynin belli bir kısmında biriken omurilik sıvısının aktarımı başarılı bir şekilde sağlanıp, bebek olası bir ölüm riskinden kurtarıldı. Doğduğunda 1 kilo 100 gram olan prematüre bebek Sivas Medicana Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Hakan Şentürk’ün gözetiminde 2.5 ayda 2 kilo 200 gram ağırlığa ulaştı. Sağlığına kavuşan bebek bugün anne ve babasına teslim edilerek hastaneden taburcu edildi. 1 kilo 100 gram doğdu. Minik Muhammet’in geçirdiği tedavi sürecini değerlendiren Şentürk, “Bebek 25. Haftasında erken olarak dünyaya geldi. Bebekte hidrosefali gelişimi tespit ettik. Bu kafa içerisinde ve başın çevresinde büyümeye neden olarak bebekte kalıcı ve ölümle sonuçlanabilecek hasarlara neden olabilirdi. Bebeğe büyümesi beklenip şant tedavisi uygulamak gerekiyordu. Ancak Mustafa bey tıkanıklığı endoskopik yöntemler ile giderebileceğini söyledi.

Neticede hastamız bu ameliyat ile sağlığına kavuştu. 1 kilo 100 gram doğan bebek 2.5 ay içerisinde 2 kilo 100 grama ağırlığa ulaştı.” Dedi. Operasyon başarılı geçti. Sivas Medicana Hastanesi hekimlerinde Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Gürelik, operasyonun başarılı geçtiğini belirtip, “Yeterince gelişmemiş olan beyin damarlarının yırtılması ile oluşmuş bir beyin kanamasıydı. Bu kan pıhtısı beyin omurilik sıvısının dolanım yollarını tıkayarak sıvının birikmesine ve hidrosefali denilen hastalığın oluşmasına yol açmıştı. Bu hastalık şant denilen, sıvının beynin başka bir kısmına yerleştirilmesi ile tedavi ediliyor ama düşük doğumlar buna engel oluyor. Şanta alternatif endeskopik yöntem karşımıza çıkıyor. Bebeğimizin durumunun bu yönteme uygun olduğunu gördük. Bu yolla beyin omurilik sıvısının başka bir noktaya taşıyarak bebeği de ömür boşu şanta bağlı olmaktan korumuş olduk. “dedi.
Bebeğin babası Çağrı Çınar, çocuğunun sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirterek, çocuğunun sağlığına kavuşmasında emeği olan doktorlara teşekkür etti.
30 Mart 2018 Cuma günü yayınlandı