Oyun ve terapi bir arada Hipoterapi’de

Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Tıbbi Direktörü Uzm. Dr. Türkan Tünerir'in açıklamalası

( ESKİŞEHİR )- Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Tıbbi Direktörü Uzm. Dr. Türkan Tünerir: "Bu cihaz ile hastalarımız tedavi olurken, gövde ve sırt kaslarının, kol ve bacak kaslarının tümünü aynı anda çalıştıran bir yöntem uyguluyoruz" ESKİŞEHİR
Hastalık Egzersiz Gesi 20 Dakika Rektör 


- Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tıp Merkezi Tıbbi Direktörü Uzm. Dr. Türkan Tünerir, Eskişehir’de ilk kez uygulanan Hipoterapi hakkında bilgi verdi. 'At binme stimülatör cihazı' ile Eskişehir’de ilk defa at ile yapılan tedaviyi Fizyomer’e getirdiklerini aktaran Dr. Tünerir, tedavinin özelliklerini “At binme stimülatör cihazı tedavi salonu içinde hastalarımızın kolaylıkla fizyoterapistleri eşliğinde binebileceği ve başarılı sonuçlar alabileceği bir egzersiz cihazıdır. Özellikle bel, sırt ve karın kaslarını, kalça ve bacak kaslarını çalıştırmakta zorluk çeken hastalar için komplike, tüm hareketlerin aynı anda yapılabildiği ve gelişmenin hızlandırılabileceği bir cihaz, yine çocuklarda pek çok hastalıkta, dengeyi ve kasları güçlendirerek tedavi sağlanmakta. Yetişkin hastalarda da pek çok alanda kullanılabilmekte, özellikle ampütasyon dediğimiz kol ve bacağın olmaması durumunda da gövdenin, bacak ve kol kaslarının güçlendirilmesi alanında kullanılabiliyor” diye anlattı. At binme olanağı salona getirildi Hipoterapi’nin at ile tedavi anlamına geldiğini ve günümüzde de yaygın olarak bilinen bir tedavi yöntemi olduğunu kaydeden Dr. Türkan Tünerir, “Ancak ata binmek, günümüzde her zaman ulaşılabilir bir yöntem olmadığı için, dünyada da yeni kullanılmaya başlanan bir cihaz olan at binme stimülatör cihazını biz ilk defa Fizyomer’e getirttik. Bu cihaz ile; hastalarımız tedavi olurken, gövde ve sırt kaslarının, kol ve bacak kaslarının tümünü aynı anda çalıştıran bir yöntem uyguluyoruz” dedi.
Hastaların tümünün at binme imkânı olmadığı için bu cihaz ile o eksikliği gidermeye çalıştıklarını belirten Dr. Tünerir, “Hastalarımıza ata binme ile yapılan tedavinin tüm olanaklarını rahat bir ortamda, bir salonun içinde her zaman ulaşılabilir olarak sunduk” şeklinde konuştu.
Hangi hastalıklarda kullanılıyor Bu cihaz ile özellikle Selebral Palsisi olan hastaların tedavisinde çok başarılı sonuçlar aldıklarını kaydeden Dr. Tünerir, şunları söyledi: “Hipoterapi’yi genellikle haftada 3 gün 20 dakika uyguluyoruz. 2 yaşın üzerindeki tüm çocuklara uygulanabilmekte, özellikle gövde kaslarındaki zayıflık ve dengedeki bozukluk nedeniyle yürüyemeyen çocuklarımızın yürümesinin çabuklaştırılması, hareketlerinin hızlandırılması ve dengesinin korunması amacıyla fizyoterapistlerimiz eşliğinde bu cihazı kullanarak çocuklarımızın gelişimine katkıda bulunuyoruz. Hipoterapi yöntemi; Selebral Palsi’de, Down Sendromu’nda, Otizmde, Hemipleji (Felç, İnme) Parapleji (Omurilik Felci) başarılı sonuçlar veren bir yöntem, özellikle çocuklarda çok başarılı sonuçlar alıyoruz, onlar burada oyun oynuyor gibi tedavi oluyorlar ve sportif bir faaliyet olarak da görüyorlar bunu.” Yetişkinlerde pek çok alanda kullanılıyor Çocuklarla çalışılabildiği gibi özellikle yetişkin hastalarda da bu cihazın kullanılabildiğini belirten Dr. Tünerir, “Yetişkinlerde Hemipleji, Parapleji hastalığında, kas hastalıklarında, denge bozukluklarında kullanılabilen bir cihaz. Hatta bayanlarda kilo vermede-enerji kullanımını arttırdığı için- rahatlıkla kullanılabilmekte” dedi.
Hastaların gövde kasları fizyoterapistler tarafından çalıştırılırken zaman zaman zorluklar yaşanabildiğini ve fizyoterapistler tarafından tüm kasların aynı anda çalıştırılabilmesinin her zaman mümkün olmadığını belirten Dr. Türkan Tünerir, “Ancak at binme stimülatör cihazında hastaların tüm kasları çalıştırılabilmekte, özellikle de tüm kaslardaki koordinasyon, motor becerileri sağlanmakta, ayrıca hastanın gövde ve sırt kaslarını çalıştırarak daha rahat ve dik oturması sağlanabilmektedir” diye konuştu.
Hem oyun hem tedavi Yöntemin çok kolay, eğlenceli ve uygun maliyetli bir yöntem olduğunu sözlerine ekleyen Dr. Tünerir, “Çocuklar canının acıyacağı düşüncesi ile fizyoterapistleri bazen yanlarına yaklaştırmak istemiyorlar, ancak burada gördüğünüz gibi çocuklar hem oyun oynuyor hem de tedavi oluyor” ifadelerini kullandı.
20 Dakika Hakkında
Başrollerinde Tuba Büyüküstün ve İlker Aksum'un yer alacağı 20 Dakika dizisi, hikayesini Kaçış Planı (The Next Three Days) filminden alıyor. Dizide, mutlu bir evlilikleri olan çiftin hayatları, kadının işlemediği halde bir cinayetle suçlanarak hapise girmesiyle altüst olması anlatılıyor. Her hafta yükselen bir tempoya sahip olacak dizide, koca, karısının bu cinayeti işlemediğinden emindir ve ipuçlarının peşinden koşar. Sonunda yapacak bir şey olm...
devamı
13 Mayıs 2018 Pazar günü yayınlandı