Gazze'deki sağlık krizi böbrek hastalarını ölüme götürebilir - GAZZE

- Gazze 'deki Şifa Hastanesi - Böbrek hastalarının diyaliz makinesinde tedavi edilmesi - 4 yıldır böbrek yetmezliği hastası Filistinli Salim Ebu Cerrad ile röportaj - Diyaliz makinesine bağlı olan 82 yaşındaki Filistinli Abdurrezzak el - Aşa ile röportajGAZZE (AA) - NUR EBU IYŞE - İsrail ablukası altında bulunan Gazze 'de had safhaya ulaşan ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı bölgedeki böbrek hastalarını ölümle karşı karşıya getiriyor. Gazze 'deki Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde sadece 5 diyaliz bölümü bulunuyor. Yaklaşık 800 böbrek hastası sınırlı sayıdaki bu diyaliz makinalarına bağlanmak için uzun süre beklemek zorunda kalıyor. Haftada en az 3 kere diyaliz tedavisi görmeleri gereken böbrek hastaları, bölgede had safhaya ulaşan ilaç ve tıbbi malzeme eksikliği nedeniyle de ayrı bir dram yaşıyor.Bölgede daha önce böbrek nakli yapılan 333 kişi ise nakil sonrası kullanılması gereken koruyucu ilaç türlerinin tükenmesi sebebiyle hastalıklarının yeniden nüksetmesinden endişe ediyor. - "Bakanlığın 7 aydır sağlayamadığı ilaçlarımızı kendi imkanlarımızla almaya çalışıyoruz" Gazze 'deki Şifa Hastanesi'nde hasta yatağında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Filistinli Salim Ebu Cerrad (55), 4 yıldır böbrek yetmezliği hastası olduğunu söyledi.

Ebu Cerrad, "Diyaliz makinesine bağlı şekilde 4 saattir burada yatıyorum. Haftada üç gün bu şekilde diyaliz tedavisi almam gerekiyor. Şimdi bir de ilaç sıkıntısı söz konusu." dedi.
Gazze 'deki böbrek yetmezliği hastalarının yaklaşık 7 aydır özellikle kronik hastalıklar için gerekli ilaçların bulunması ve alınması noktasında ciddi sıkıntı yaşadığını anlatan Ebu Cerrad, şöyle konuştu:"Bakanlığın 7 aydır sağlayamadığı ilaçlarımızı kendi imkanlarımızla almaya çalışıyoruz. Ancak Gazze 'deki yoksulluk malum. Maddi durumumuz son derece kötü. Birçok ilacı almaya gücümüz yetmiyor. Onlarca hasta ne yazık ki bu ilaçlara ulaşamıyor."
Kronik Hastalık Böbrek Hastası Böbrek Yetmezliği Tıbbi Malzeme Diyaliz Makinesi 

25 Ekim 2018 Perşembe günü yayınlandı