Böbrek hastalıkları ve tedavileri bu toplantıda konuşuldu

Toplantıdan genel ve detay görüntüler
Alışkanlık Hipertansiyon Şeker Hastalığı Böbrek Nakli Beyin Ölümü 

-HDT Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Ünsal'ın açıklamaları
-HDT Derneği Eski Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız'ın açıklamaları
-Toplantı Başkanı Prof. Dr. Kamil Dilek'in açıklamaları

( BURSA -HD) BURSA

- Bursa’da 3 gün sürecek 7. Güncel Böbrek Hastalıkları Hipertansiyon ve Transplantasyon Toplantısı yoğun ilgi görüyor. Toplantı Başkanı Prof. Dr. Kamil Dilek, günlük hayatta otomobili az kullanmak ve bol bol yürüyüşler yapmak obezitenin engellenmesinde kalori sınırlanması ile birlikte ikinci unsur olduğunu söyledi.

Hipertansiyon Diyaliz Transplantasyon Derneği tarafından Bursa’da 19-21 Nisan tarihlerinde düzenlenen 7. Güncel Böbrek Hastalıkları Hipertansiyon ve Transplantasyon Toplantısı yoğun ilgi gördü. Araştırmacıların 3 gün sürecek sunumlarında ile kök hücrede yaşanan gelişmeler, nadir görülen böbrek hastalıkları, şeker hastalığı, obezite, hipertansiyon ve diyaliz yöntemleri alanında yaşanan güncel gelişmeler ele alınacak. “Tansiyon yüksekliği olan böbrek hastaları tuzu azaltmalı” HDT Derneği Başkanı Prof. Dr. Abdülkadir Ünsal, böbrek hastalarının tansiyon yüksekliği varsa hangi tür olursa olsun tuz kullanımını azaltmaları gerektiği yönünde uyarıda bulunarak, “Himalaya tuzu da dahil olmak üzere bu tür hastalarımız kesinlikle kullanmaması lazım. Bunun önemini vurguladık. Nefroloji dışında dahiliye hekimleri, asistan ve uzmanlarında Nefroloji konusunda bilgilerini güncellemek adına önemli bir toplantı bu" şeklinde konuştu.
“Yılda yaklaşık 3 bin böbrek nakli gerçekleştiriliyor” HDT Derneği Eski Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız da, Türkiye’de yılda yaklaşık 3 bin böbrek nakli gerçekleştirildiğini belirterek, “Büyük kısmı canlıdan gerçekleştiriliyor. Çok büyük bir fedakarlık. Tabii en az bunun kadar önemli olan takılan böbreğin ömrünün uzun olması. Bu da hastanın yakın takibi ile ilişkili olan bir durum. Organ naklini arttırmanın önemli bir yolu kadavra sayısının arttırılması. Yoğun bakımlardaki beyin ölümü bildiriminin artması, ülkemizdeki beyin ölümü bildirilmiş donörlerde hasta sahiplerinden kabul oranlarımız düşük. Bu konuda toplumsal duyarlılığın arttırılması ve kadavra sayısının arttırılması belki yüzlerce insanı sadece böbrek değil, karaciğer, kalp gibi hayati değer organlarında bağışlanmasına sebep olacak ve hayatının kurtulmasına aracı olacak. Donör sayısının ve kadavra sayısının arttırılması Türkiye’deki organ naklinin gelişmesi için son derece önemli” dedi.
“Günde en az 5-6 kilometre tempolu yürüyüşle fiziksel aktiviteyi arttırabiliriz” Toplantı Başkanı Prof. Dr. Kamil Dilek de obezitenin birçok hastalığa yol açtığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Toplum tarafından bilinen basit etkisi şeker hastalığına eğilim oluşturuyor. Yüksek tansiyon yapabiliyor. Her türlü kanser riskinin obezitede arttığını biliyoruz. Yine obezitenin uyku apnesi sendromu dediğimiz ani ölümlere giden kalp hastalıklarına yol açtığını biliyoruz. Obezite ile mücadelede eğitim çok önemli. Beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite çok önemli. İnsanların hazır gıdalardan kaçınması, sebze ağırlıklı gıdaları ön planda yemesi zaten genel sağlık kurallarıdır beslenme ile ilgili önerilerimiz. Kalori fazlasının olmaması adına fiziksel egzersizler. Sanayi toplumundaki obezitenin artmasının temel nedeni hazır gıdalar ve fiziksel aktivitenin azalması. Sürekli arabaya biniyoruz, tramvayı kullanıyoruz, yürümüyoruz gibi.. Karbonhidrat içeren gıdaları az yiyeceğiz ve fiziksel aktiviteyi arttıracağız. Otomobile az binerek, günde en az 5-6 kilometre tempolu yürüyüşle fiziksel aktiviteyi arttırabiliriz. Yüzme sporları, her türlü sporlar, günlük hayatta otomobili az kullanmak ve bol bol yürüyüşler yapmak obezitenin engellenmesinde kalori sınırlanması ile birlikte ikinci unsur diyebilirim.”
20 Nisan 2018 Cuma günü yayınlandı