Batı'ya Doğru Akan Nehir Belgeseli UNESCO'ya Gönderildi

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ' Medeniyet Araştırmaları Merkezi ' (MEDAM) ve TRT'nin işbirliğiyle hazırlanan ' Batı'ya Doğru Akan Nehir ' belgeseli, Paris'te Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim, Kültür Örgütü'nde (UNESCO) gösterildi. Programa; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova, UNESCO Daimi Temsilcisi Gürcan Balık, Fransa eski Başbakanı Edith Cresson, UNESCO Onursal Elçisi Samuel Pisar, BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ve MEDAM Kurucu Başkanı Prof. Dr. Bekir Karlıağa katıldı.
Anadolu Ajansı Bahçeşehir Bülent Arınç Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Bahçeşehir Üniversitesi 


Beş yüzden fazla davetlinin izlediği gösterim öncesi İHA'ya konuşan Bahçeşehir Üniverstesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel etkinlikle ilgili olarak şunları söyledi:

' Biz Bahçeşehir Üniversitesi olarak UNESCO ile birlikte eğitim kültür faaliyetlerimiz iki yıldan beri yapılıyor. Bunlardan bir tanesi Balkanlarda 'Köprüler Konuşuyor' isimli bir yapımdı. Biliyorsunuz Türkiye'de biz dört yıl öncesinden başlayan 'Batıya doğru akan nehirler' konulu bir belgesel yaptık ve şu an 80'i aşkın ülkede gösterildi. Türkiye'de TRT'de de gösterildi ve bu belgesel bir medeniyet belgesiydi. Bu çok önemli yapıtı bugün yine UNESCO ile birlikte UNESCO salonunda Paris'te gösterime sunuyoruz. Tabi ki bütününü göstermemiz mümkün değil, küçük bir parçasını göstereceğiz ve bu etkinliğe Sayın Başbakan yardımcımız Bülent Arınç Bey de katılıyorlar ' dedi. Yücel daha sonra sahnede davetlilere yaptığı konuşmada da kültürler arası hoşgörü ve barışı tesis etmek için bazı adımlar atılması gerekliliğine değinerek şunları söyledi:

' Biz sadece bu belgeseli yapmakla kalmadık. Biz bir eğitim kurumuyuz. Anaokulundan yaşam boyunca her alanda faaliyet gösteriyoruz. Bu barış çatısı altında UNESCO'nun çatısı altında şunu söylemekten keyif alıyor ve aynı zamanda bir görev addediyorum ki; eğer gelecekte biz dünyada huzur arıyorsak ve birlikte yaşam kültürünü egemen kılacaksak toplumlara, ders kitaplarımızdan kötü lafları çıkarmamız lazım. Geçmişle insanlar, milletler kültürler gurur duyabilirler ama aşağılayıcı lafları çıkarmamız gerekir. Son on yılda Türkiye kitaplarını eledi ve çok güzel bir hale getirdi Her ülkenin bunu yapmasını arzu ediyoruz. Bugün nükleer silahlar yok olsun istiyoruz ama bir eğitimci olarak şunu söylüyorum ki ders kitaplarındaki öbürünü aşağılayıcı laflar nükleer silahlardan daha tehlikelidir. '

Yücel'den sonra dinleyicilere hitap eden Başbakan Yardımcısı Arınç ise başta Bahçeşehir Üniversitesi olmak üzere belgeselin yapımına destek veren ortak olan TRT ve UNESCO'ya teşekkür ederek şöyle konuştu:

' Öncelikle bu belgeselin gösteriminin UNESCO'da yapılmış olması bizi fazlasıyla mutlu etmiştir. UNESCO bilindiği gibi eğitim, bilim ve kültür yoluyla uluslararası işbirliğini teşvik ederek barış ve güvenliğe katkı sağlamayı hedefleyen bir kuruluştur. Bu belgeselle de doğu ve batı medeniyetleri arasındaki tarihi derin etkileşimi ortaya koyarak esasen bu amaca hizmet etmektedir. 'Batıya doğru akan nehir' belgeseli medeniyetin tüm insanların katkı ve katılımıyla oluşan ve belirli özellikleri bulunan ortak evrensel insanlık mirasları olduğu ana fikrinden yola çıkarak inşa edilmiştir. Yeryüzünde saf bir medeniyet bulunmadığı gibi tek bir medeniyet de yoktur. Her medeniyet bir öncekilerden bir şeyler alır ve bir sonrakilere bir şeyler aktarır. Bu belgeselin özellikle doğu kültürünü ve özelde İslam medeniyetini ağırlıklı olarak anlatmasını günümüzde islamafobi olarak ortaya çıkan önyargıların ve dezenformasyonun giderilmesine katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Bu argümanları derin bir içerik ve görsellikle sunan belgeselin metnini yazan Prof. Bekir Karlıağa, aynı zamanda Bahçeşehir Üniversitemizin bünyesinde faaliyet gösteren medeniyet araştırmaları merkezinin başkanlığını yürütmekte ve kendileri aynı zamanda medeniyetler ittifakı girişimine dair ülkemizdeki eşgüdüm komitesinde de başkanlık yapmaktadır. Kendisine bu konudaki yoğun çalışmaları ve bu güzel belgeselin ortaya çıkmasındaki büyük çabası nedeniyle teşekkürlerimi sunmak istiyorum ' dedi.

UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova ise Enver Yücel ' e teşekkür ederek, “Sayın Enver Yücel'e özellikle çok teşekkür ediyorum çünkü gerçek bir çok kültürlü çok taraflı insanların ve kültürün gücüne inanan biri. Bu akşam ki belgesel de hoşgörü ve tolareans mesajını yaymak için çok önemli” dedi. UNESCO Daimi Temsilcisi Gürcan Balık ' ta açıklamasında, “Türkiye kültürler arası diyaloga çok çaba sarf ediyor. Erdoğan medeniyetler ittifakını başlattı İspanya ile ve şimdi artık 100 ' ü aşkın ülke bu mekanizmaya üye durumda. Bahçeşehir ve Sayın Enver'e çok teşekkür etmek istiyorum ' dedi.
14 Nisan 2013 Pazar günü yayınlandı