Bu Bakkalda Para Geçmiyor

Afyonkarahisar ' ' ın Hocalar ilçesi Yağcı Köyü ' nde bakkallık yapan Nazmi Öztürk nakit para yerine takas ile alışveriş yapıyor. 45 hanede 200 kişinin yaşadığı köy bakkalında para geçmiyor. Pazarlık ise fiyat indirme üzerine değil, getirilen mal karşılığında daha çok mal alabilme üzerine yapılıyor. Kredi kartı, bankamatik ve para üstü ve veresiye defteri kavramları se henüz bakkalın literatüründe yok.
Afyonkarahisar İlginç Görüntü Mustafa Özcan 


Aynı zamanda Köy Muhtarı olan Nazmi Öztürk, 45 hanede 200 kişinin yaşadığı köyde 20 yıldır bakkal işlettiğini belirterek, “Bu köy tarım, hayvancılık ve orman envali ile geçimini temin ediyor.Yıllardır takas işlemi ile alışveriş yapıyorum. Örneğin çay şeker alacak birisi nakit parası yok ise yerine tavuk getiriyor. Bu tavuğa karşılıklı pazarlık ederek fiyat belirliyoruz. Bu tesbit edilen bedel kadar ben de o kişiye çay ve şeker veriyorum.Kuru fasulye çok olur bu köyde. Kilo ile kuru fasulye alıyorum. Karşılığında ihtiyacı olan malı dükkandan veriyorum.Yumurta takası, arpa, buğday takası en sık yaptığımız takaslardır” diye konuştu.

PARASI YOK DİYE MAL VERMEMEZLİK YAPMIYORUM

Bakkal Nazmi Öztürk, köylünün her zaman nakit parası olmadığını belirterek, “Ben de parası yok diye mal vermemezlik yapmıyorum. Köylünün ihtiyaçlarını karşılıyorum” dedi.

BİR TAS KURU FASULYEYE BEŞ ADET ÇİKOLATA

10 yaşındaki Kadir Öztürk annesinden aldığı bir tas kuru fasulye ile bakkal Nazmi Öztürk ' ten beş adet çikolata alırken, köy sakinlerinden Mustafa Özcan ise getirdiği tavuk karşılığında bakkaldan çay ve şeker aldı.
14 Ekim 2012 Pazar günü yayınlandı