Zigana Dağı’da çığ belgeseli çekiliyor

Çekimlerden detaylar
Mahsur Kaldı Güzergah Kayak Merkezi Çığ Altında Kar Yağışı 

-Oyundan detaylar
-Kar mezarlarından detaylar
-Ekiplerin inişe geçmesi
-Dronla çekim yapma detayı
-Yönetmenin talimat vermesi
-Kar yağışı altında çalışan ekipler
-Zorlu şartlardan görüntüler
-Röportajlar

( GÜMÜŞHANE )- 26 kişilik ekip günlerdir dağda çekim yapıyor- Proje için kontrollü çığ düşürüldü GÜMÜŞHANE

- Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı ve tarihi İpek Yolu'nun en önemli güzergahlarından Zigana Dağı'nda 'çığ' konulu belgesel çekiliyor. Bir belgesel kanalında yayınlanacak olan belgeselde 26 kişilik ekip görev yaparken, “Bakalım işe yarayacak mı?” projesi kapsamında soğuk hava ve zaman zaman gerçekleşen yoğun kar yağışı nedeniyle zor şartlar altında 5 gündür çekimleri devam eden belgesel için kontrollü çığ düşürüldü. Rize Arama Kurtarma (RİKE) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin de (UMKE) destek sağladığı “Bakalım işe yarayacak mı?” projesinin yapımcısı ve oyuncusu Serkan Bıçakçı, Zigana Dağı'nda çığ altında kalan birisinin nasıl bulunacağına dair çözümlerle ilgili bölüm çektiklerini hatırlattı. “Sorunları bulup, bu sorunları çözebileceğini düşündüğümüz fikir ve ürünleri bakalım işe yarayacak mı diye deniyoruz” Hayatta karşılaşılabilecek envai çeşit sorun olduğunu ve bunları çözmeye yönelik de üretilmiş ürünler, fikirler gibi birçok çözüm olduğunu kaydeden Bıçakçı, “Biz ekip olarak sorunları bulup daha sonra bu sorunları çözebileceğini düşündüğümüz fikir ve ürünleri alıp bakalım işe yarayacak mı diye deniyoruz. Yaptığımız işi gerçek, birebir ölçekte yapıyoruz. Bina yangınıyla ilgili bölüm çekiyorsak gidip gerçek bir bina yakıyoruz. Patlayıcıyla ilgili bölüm çektik. Gerçek dinamitlerle patlayıcı testi yaptık” dedi.
“Burayı çığla hatırlamak haksızlık, çok güzel doğası var” Zigana dağında 25 Ocak 2019 tarihinde yaşanan ve 10 kişinin hayatını kaybettiği çığ faciasını buraya gelince öğrendiklerini ifade eden Bıçakçı, “O olayla hatırlanmak buraya haksızlık olur. Biz bu civarda kontrollü bir çığ düşürmek için geldik. En uygun bölge burasıydı. Geldiğimizde öğrendik ki zamanında burada bir facia yaşanmış. Ama Zigana’ya haksızlık yapmak olur. Her an hepimizin başına bir şey gelebilir. Burayı çığla hatırlamak haksızlık. Burayı Limni Gölüyle, kayak merkeziyle hatırlayın. Çok güzel doğası var” diye konuştu.
“Hem kurtarma ekiplerinin yöntemlerini hem de çığ altında kalan insanların yöntemlerini test etmeye çalıştık” Belgeselde çığ altında kalan vatandaşı canlandıran ünlü oyuncu Kamil Güler de projeyle ilgili “Burada karda, tipide insanlar mahsur kaldıkları zaman kurtulmak için neler yapmalılar? Nasıl kurtulmalılar? Hayatta ne kadar uzun süre kalırlarsa o kadar uzun sürece kurtulma şansları artıyor. Onları denedik biz. Aynı zamanda herhangi bir çığ kazasından sonra kurtulma olasılıklarını artırmak için hem kurtarma ekiplerinin yöntemlerini hem de çığ altında kalan insanların yöntemlerini daha çok test etmeye çalıştık” ifadelerini kullandı. “Beklenmedik şeyler her zaman insanları üzer” Beklenmedik şeylerin her zaman insanları üzdüğünü dile getiren Güler, “Ama en azından belki bu bölgede burayı ziyaret eden insanlara burada yaşanmış olan faciadan bir ders çıkarıp bu dersleri de maddeler halinde biz belgeselimizde aksettirirsek insanlarda daha hazırlıklı olur diye düşünüyorum” diye konuştu.

15 Ocak 2018 Pazartesi günü yayınlandı