- Yurt Dışında Yaşayan Türkler, 60 Ülkede 123 Temsilcilikte Oy Kullanacak

Büyükelçi basın mensuplarını selamlıyor
Cumhurbaşkanlığı Seçim Sandığı Anayasa Referandumu Basın Toplantısı Basın Mensupları 

-Büyükelçinin açıklamaları
-Basın mensuplarının soruları ve toplantıdan detay görüntüler
-Büyükelçilik binasından detay görüntü

( BERLİN ) - Yurt dışında yaşayan Türkler, 60 ülkede 123 temsilcilikte oy kullanacak BERLİN

- Yurt dışında yaşayan Türkler, 60 ülkede toplam 123 temsilcilikte Cumhurbaşkanlığı seçimleri için oy kullanabilecek. Türkiye’nin Berlin Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yurt dışı ayağı ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Aydın, Berlin Büyükelçiliği binasında gerçekleştirilen basın toplantısında, sözlerine yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın 60 ülkede 123 temsilcilikte oylarını kullanabilecekleri bilgisini vererek başladı.
Geçtiğimiz yıl düzenlenen anayasa referandumuna göre fazladan üç ülkede daha seçim sandığı kurulacağını belirten Aydın, yine referanduma göre Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmen sayısında yaklaşık 15 bin artış olduğu bilgisini verdi. Buna göre bu seçimlerde Sırbistan, Moldovya ve Malta’da ilk kez seçim sandıkları kurulacak. Artık seçmen istediği temsilcilikte oy verebilecek Önemli yeniliklerden olarak, vatandaşlarımızın seçmen kütüğüne kayıtlı olma şartıyla, oylarını artık istedikleri ülke ve temsilcilikte kullanabileceğini söyleyen Almanya Büyükelçisi Ali Kemal Aydın, şu ifadelere yer verdi: “Eskiden yurt dışı seçmeni oylarını sadece kendi bölgelerinde ve kayıtlı oldukları konsolosluklarda kullanabiliyordu ama yeni düzenlemeyle, vatandaşlarımız oylarını sandık kurulan istediği şehirde hatta istediği ülkede kullanabilecek. Almanya’da kayıtlı seçmen sayısı yaklaşık 1 milyon 445 bin mertebesinde ve önceki seçimlerde olduğu gibi bu ülkede 13 merkezde sandık kurulacaktır. Bu çerçevede seçimler, fiziki yeterliliği olan 9 başkonsolosluğumuzda ki bunlar Berlin, Düsseldorf, Frankfurt, Hamburg, Karlsruhe, Köln, Mainz, Münster, Stuttgart konsolosluklarımız ve konsolosluk binası elverişli olmadığı için Essen, Hannover, Münih ve Nürnberg’de dış mekanda gerçekleştirilecek.” Oy kullanma işlemleri 7 Haziran'da başlıyor “Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı vatandaşlarımız bu seçimlerde ilk tur için 7-19 haziran tarihleri arasında, gümrük kapılarında ise 7-24 haziran tarihleri arasında oylarını kullanabileceklerdir. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci tur oylamaya kalması durumunda da 30 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasında yine aynı temsilciliklerde oy verebileceklerdir. Seçim merkezlerindeki oy verme saatleri hafta içi ve hafta sonu sabah 09.00, akşam 21.00 olarak belirlendi. Saat akşam dokuzdan sonra yeni seçmen alınmayacak, ama sıradaki seçmenler gece saat 24.00’e kadar oylarını kullanabilecek. Yine seçmenlerin önceden randevu almasına gerek yok” Sandık güvenliğine de değinen Büyükelçi Aydın, her akşam kullanılan oyların AKP, CHP ve MHP partilerinin temsilcilerinin gözetiminde 3 farklı anahtarla kilitleneceğini, yine seçim tarihi sonunda oy torbalarının kilitli olarak bu üç partinin temsilcileri gözetiminde özel uçaklarla Türkiye’ye taşınacağı bilgisini verdi. Kural gereği, oy kullanmak isteyen seçmenler, sandık başına mutlaka nüfus cüzdanı, pasaport gibi üzerinde T.C vatandaşlık numarası yazan kimliklerle gelmeli. Ehliyet gibi belgeler geçerli değil. Büyükelçi Aydın, son olarak seçim temsilciliklerinin belirlenmesinde Alman makamlarının zorluk çıkarmadığını ve uyumlu bir çalışmayla sandık bölgelerinin kararlaştırıldığını söyledi.


31 Mayıs 2018 Perşembe günü yayınlandı