Vanlı kadınlar belediye kurslarıyla meslek sahibi oluyor - VAN

- Kadınların kurslardaki çalışmalarından detaylar - Kursiyerlerden Viyan Aras'ın konuşması - Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Tevfik Tepe'nin açıklaması Van Büyükşehir Belediyesinin kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını artırmak amacıyla faaliyete geçirdiği Kadın ve Aile Merkezi'ne gelen kadınlar, katıldıkları kurslar sayesinde hem meslek sahibi oluyor hem de maddi kazanç elde ediyor.İçişleri Bakanlığınca görevlendirme yapılan Büyükşehir Belediyesi, vatandaşları yıllardır ihmal edilen belediyecilik hizmetleriyle buluştururken, Valilik ve SODES kapsamında desteklenen kadınların meslek edinmesine yönelik kurslarla da bölgede yoksulluğun önlenmesine katkı sunuyor.Belediye Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığınca aktif hale getirilen Kadın ve Aile Merkezi'nde dikiş nakış, seramik, el sanatları, ahşap boyama, kilim, savatlı gümüş, aşçılık ve takı tasarımı gibi kurslara katılan kadınlar, evde boş oturmak yerine üretim yapabilmenin de mutluluğunu yaşıyor.SODES projeleri kapsamında malzeme desteği sağlanan kurslarda yaptıkları ürünleri fuar, kermes gibi etkinliklerde ya da anlaştıkları iş yerlerine satarak aile ekonomisine katkı sağlama imkanı bulan kadınlar, merkezin spor salonu ve kreş imkanlarından da ücretsiz yararlanarak boş zamanlarını değerlendirebiliyor.Kadın ve Aile Merkezi sayesinde tüketici konumundan üretici konumuna geçen kadınlar, gelecekte kendi iş yerlerini kurarak yoksullukla mücadelenin bir parçası olmayı hedefliyor. - "Amacımız her evi bir atölyeye dönüştürmek" Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Tevfik Tepe, AA muhabirine, merkezde çeşitli kurslar açarak kadınların sosyal ve ekonomik yaşama entegrasyonunu sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

Merkezde belediyenin yanı sıra Valilik ve SODES kapsamında desteklenen kursların da düzenlendiğini anlatan Tepe, şöyle konuştu:"Şu anda 15 kursumuza 300'ün üzerinde kadın katılım sağlıyor. Bölgemizde istihdamın sağlanması, kadınların becerilerinin artırılması ve aile bütçelerine katkı sunmaları açısından önemli kurslar bunlar. Bunun sonucunda başarılı olan kursiyerler kendi iş yerlerini açabiliyorlar. 15'e yakın kursumuz var. Her dönem kursiyer sayımız değişiyor ancak son zamanlarda kadınların kurslarımıza olan ilgileri sürekli artıyor. Çünkü evde oturmak istemeyen, meslek sahibi olmak, bir şeyler üretmek isteyen kadınlar kurslara katılım gösteriyor. Bizim amacımız her evi bir atölyeye dönüştürmek. Yoksullukla mücadelenin temeli bir şey üretmektir. Kalkınmanın, büyümenin temelinde üretmek var. Eğer bir şey üretemezseniz, ürettiğinizi pazarlamazsanız büyüyemezsiniz, yoksullukla mücadele edemezsiniz. Biz insanlara balık tutmayı öğretiyoruz. Balık vererek tembelleştirmiyoruz. Bu şekilde aile bütçelerine katkı sunmalarını sağlıyoruz."Bölge insanının sosyal anlamda bazı şeyleri kırması gerektiğini, merkezin bu anlamda önemli bir görev yürüttüğünü vurgulayan Tepe, son zamanlarda obezite sorununun dünyayı sardığını, kilo sorunu olan kadınların merkezdeki spor salonundan istediği gibi yararlanabildiğini aktardı.Kurslarda üretilen ürünlerin satılarak gelir elde edilmesine yönelik çalışmalarının da olduğunu anlatan Tepe, "Kent merkezinde bir satış mağazası bulursak, kadınların ürettiği malzemeleri pazarlayarak ailelere katkı sunma amacındayız. Biz kursların bir çoğunda halk eğitimden farklı olarak malzeme desteği veriyoruz. SODES ile ortak yaptığımız kurslarda finansmanın bir kısmı bu kapsamda desteklenebiliyor. Kadınların, mesleğin inceliklerini öğrenerek burada geleceğe daha emin adımlarla ilerlemelerini amaçlıyoruz." diye konuştu.
- "Ekonomik kazanç elde ederek ailemize katkı sunuyoruz"Kurslara katılan 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Viyan Aras, merkezde bir çok kursun düzenlendiğini, bu sayede kadınlara girişimcilik ruhunun kazandırıldığını söyledi.

Kadınların aile ekonomisine katkıda bulunabilecekleri bir ortamın hazırlandığını belirten Aras, şu ifadeleri kullandı:"Burada elde ettiğim bilgi sayesinde, sermayem olursa, kendi iş yerimi açarım. Buradaki bir çok kadın bunu yapabilir. Malzeme desteği de bizim en büyük sıkıntımızı ortadan kaldırıyor. Çok farklı yaş gruplarından kadınlar var. İyi zaman geçiriyoruz. Ev stresinden kurtulmak için gelenler de sonrasında kendi işini kurmak isteyenler de var. Burada benden büyük olanların hayat tecrübesinden yararlanabiliyorum. Kadınlar üreterek ev ekonomisine katkı sağlayabiliyor. Sergilerden sonra ürünler kursiyerlere veriliyor. Geçen sergimiz bayrama gelmişti, kadınlar bayram harçlıklarını sattıkları ürünlerden çıkarabilmişti. Çok iyi bir ortam sağlanmış."
El Sanatları Aile Ekonomisi Üniversite Öğrencisi Girişimcilik Balık Tutma 

17 Ekim 2018 Çarşamba günü yayınlandı