Van’da beyin damarlarına anjiyo tedavisi
Hastalık Hipertansiyon Benzerlik
-Ameliyathaneden görüntü
-Monitörden yapılan işlemle ilgili görüntü
( VAN ) VAN
- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Tıp Fakültesi Radyodiognastik Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Yavuz, beyin damarlarındaki darlıkları anjiyo yöntemiyle tedavi ediyor. Bölgede rakımın yüksek olması nedeniyle hipertansiyonun son derece yüksek olduğunu belirten Van YYÜ Tıp Fakültesi Radyodiognastik Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Yavuz, Van YYÜ’de beyin damarlarındaki darlıkların kireçlenmelerin ve anevrizmaların tedavisini yaptıklarını belirtti.
Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezinde gerçekleştirilen operasyonla ilgili gazetecilere bilgi veren Radyodiognastik Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yavuz, uygulamayla inme vakalarının tedavisini hedeflediklerini belirtti.
Yavuz, “Yapılan işlerin temelinde anjiyografi söz konusu. Yani daha iyi bilinen şekliyle kardiyoloji, kalp damarlarında yapılan işlemlerin yapılış şekliyle benzerlik gösteriyor. Kasıktan ana büyük atardamarlara girerek, beyindeki daha küçük damarlara ulaşıp, buradaki darlıkları ya da yer yer anevrizma, yani beyindeki baloncukları tedavi etme şansımız oluyor. Bu bölgede bu tür hastalık son derece yaygın” dedi.
“Bölgede rakımın yüksek olması hipertansiyonu tetikliyor” Bu tür hastaların tedavisinin çok acil bir şekilde yapılması gerektiğine vurgu yapan Yavuz, şunları kaydetti: “Bölgede rakımın yüksek olması, hipertansiyonun son derece yüksek olması bunu tetikliyor. Bu da anevrizma grubu hastalarında risk teşkil ediyor ve hasta acilen bize başvuruyor. Daha önce bir kaç defa bu işlem yapıldı, ama şu anda üniversitemizde mevcut yeni cihazımızla da bu sistemi oturtmak ve bunu daha rutin hale getirmek istiyoruz. Buradaki asıl amacımız, beyin damarlarındaki darlıkların, kireçlenmelerin, anevrizmaların, patolojisinin tedavisini yapmak. Burada inme vakalarının tedavisini hedefliyoruz. Bu tür hastaların tedavisi çok acil yapılmalı, yoksa ölüm ile sonuçlanabilir. Biz bu tür hastaları çok çabuk sevk edemiyoruz, o yüzden tedavilerini burada yapıyoruz ve ilk adımı da atmış bulunmaktayız.”
9 Ocak 2018 Salı günü yayınlandı