Türkiye’nin 3’cü büyük göktaşı Çorum Müzesi’nde sergilenmeye başladı

Çorum müzesi genel görüntü, göktaşından yakın genel ve detay görüntüler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül ve Mutlu Yılmaz açıklamalar

( ÇORUM )- 1 ay boyunca müzede teşhir edilecek olan göktaşının ziyaretçi sayısını artırması hedefleniyor- Gerdekkaya meteoritinin analiz sonuçları bilim dünyasıyla paylaşılacak- İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül;- “Hitit metinlerinde demirin sıkça geçmesinin arkeoloji dünyası içinde ayrıca bir inceleme alanı oluşturuyor”- Göktaşını bulan Mutlu Yılmaz;- “Yurt içinden talep gelirse taşı satmak istiyoruz, yurt dışına çıkmasını istemiyoruz” ÇORUM
Öğretim Üyesi İnsanoğlu Yurt Dışı Bilim Adamları Ziyaretçiler 


- Çorum’un Alaca ilçesinde bulunan Türkiye’nin 3’cü büyük göktaşı olan Gerdekkaya meteoriti Çorum Müzesi’nde özel bir koleksiyonda sergilenmeye başlandı. Gerdekkaya köyünde Mutlu Yılmaz ve Revdet Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl Nisan ayında bulunan göktaşının analizleri UCLA Üniversitesi’nde (Univercity of California at Los Angeles) dünyanın önemli bilim adamlarında öğretim üyesi Prof. John Wasson tarafından yapılmış yapılan analizlerde göktaşının içerisinde krom, kobalt, nikel, bakır, altın, galyum, animon, tungsten, renyum, iridyum, plantinyum ve ağırlı olarak demir tespit edilmişti. 68 kilogram ağırlığa sahip olan göktaşı bilim dünyasına ise Gerdekkaya meteoriti olarak literatüre geçti. Çorum Valiliği ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün girişimleriyle nohut tarlasında bulunan göktaşı müzede ziyarete açıldı. 15 Ocak tarihinden itibaren müzenin girişinde sergilenmeye başlayan göktaşı bir ay boyunca müzesinde ziyaretçilere açık olacak. İnsanoğlunun tarihte ilk kullandığı demirin meteor kaynaklı olduğu öğrenilirken, antik Mısırlıların bu demire göğün armağanı, Sümerlerde ise göğün madeni anlamına gelen “AN.BAR” demişlerdir. Hitit yazılı metinlerinde sıkça rastlanan Sümerce kökeni “AN.BAR.GE” ifadesi siyah demir anlamına gelen meteor kaynaklı demir kullanılmış. Gerdekkaya meteoritinin analiz sonuçları bilim dünyasıyla da paylaşılacak. Göktaşının içerisinde ağırlık olarak bulunan demir ayrı bir çalışma alanı oluşturacak. “Hitit metinlerinde demirin sıkça geçmesinin arkeoloji dünyası içinde ayrıca bir inceleme alanı oluşturuyor” İl Kültür ve Turizm Müdürü Sümeyra Şengül, Alaca ilçesine bağlı Gerdekkaya köyünde bulunan göktaşının yapılan analizlerinde demir oranının yüksek olmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Ttarihte özellikle Hitit metinlerinde demirin sıkça geçmesinin arkeoloji dünyası içinde ayrıca bir inceleme alanı oluşturduğunu söyleyen Şengül, “Göktaşının sahip olduğu özellikler göz önünde bulundurularak Çorum valimiz Mustafa Çiftçi’nin hassas davranması müdürlüğümüze gelen talepler doğrultusunda Türkiye’nin üçüncü büyük göktaşını Çorum müzemizde özel bir koleksiyonda sergilenmeye başlandı. 1 ay boyunca sergiye açık olacak. Göktaşını görmek isteyenler mesai saatleri içerisinde müzemizi ziyaret edebilir. Göktaşının burada olması arkeoloji dünyası içinde güzel bir haber. Bilim dünyası içinde bir takım soru işaretleri vardı. Göktaşının burada bulunması ve analizlerinin yapılması belki onlara da cevap verecek. Analiz sonuçlarını akademisyenlerimizle paylaşacağız. Bu ayrı bir araştırma konusu olacak. Çorumlular çok ilgi gösterdi göktaşına. Eminim ziyaretçi sayısını da artıracak” dedi.
"Göktaşını satmak istiyoruz" Göktaşını bulan Mutlu Yılmaz ise, geçtiğimiz yıl Nisan ayında arkadaşı Revdet Erdoğan ile birlikte buldukları Amerika’da Ucla Üniversitesi’nde analizinin yapıldığını anlatarak, içerisinde 12 elementin olduğunun tespit edildiğini belirtti.
Çorum Müze Müdürü Metin Çakar’ın kendileriyle irtibata geçerek göktaşının müzede sergilenmesi için ricada bulunduğunu anlatan Yılmaz, “Bizde büyük bir memnuniyetle kabul ettik. Taş şuanda Çoru müzemizde sergileniyor. Hem inşallah müzemize hem Çorum’umuza katkısı olur. Bir ay süresince burada olacak. Ziyaretçisi çok olursa daha uzun süre de kalabilir. Bizim için en güvenilir yer Müze. Sıkıntı yok bizim için. Yurt içinden bir talep çıkarsa taşı satmak istiyoruz. Taşın yurt dışına çıkmasını istemiyoruz. Taşı iki kişi bulduk. İnşallah yurt içinden alıcı çıkar değerlendiririz. İnşallah yurt dışına çıkmaz göktaşı” ifadelerini kullandı. (MMY-BÖ)
16 Ocak 2020 Perşembe günü yayınlandı