Türk Patent Başkanı Asan: “Türkiye marka başvurularında son 6 yıldır Avrupa’da 1. sırada”

- Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan konuşması
Mülkiye İmza Töreni Marka Başvurusu Teknoloji Patent Başvurusu 

- - TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin konuşması
-- İmza töreni anı
-- Genel detay

( ANKARA ) -- Türk Patent ile TÜBİTAK arasında teşvik protokolü imza töreni düzenlendi ANKARA

- Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, “Türkiye marka başvurularında son 6 yıldır Avrupa’da 1. sırada” dedi.
Türk Patent ve Marka Kurumu ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) arasında, tescil işlemlerindeki başvuru miktarını artırmak ve bu konuda teşvikleri artırmak amacıyla protokol imza töreni düzenlendi.
TÜBİTAK Başkanlık binasında gerçekleşen törende konuşma gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Arif Ergin, “Devletimizin kurumları arasında güzel bir iş birlikteliği ve iş paylaşımı mevcut. TÜBİTAK olarak, bizim asli görevlerimizden bir tanesi, Türkiye’nin fikir mülkiyetini zenginleştirilmesinde de, teknolojinin bilimin katkısının artırılmasında da çalışan insanlarımıza destek olmak. Genelde bu maddi destek olarak gerçekleştiriliyor. Bugünde Türk Patent ve Marka Kurumumuz ile birlikte tescil işlemlerindeki başvuru miktarını artırmak ve bu konuda teşvikleri artırmak bakımından protokol imzası gerçekleştiriyoruz. Geçmişten beri TÜBİTAK olarak bunları destekliyorduk ama az ve belirli oranlarda bir desteğimiz söz konusuydu. Geçtiğimiz yıl içerisinde Türk Patent Kurumunun da bir tescil otoritesi olması hesabı ile desteklerimiz de bir miktar değişiklik yaptık” ifadelerini kullandı. “Türk Patent üzerinden yapılacak olan başvuruların yüzde yüzünün maddi sorumluluğunu TÜBİTAK karşılayacak” 3 ana başlıklarının olduğunu belirten Ergin, “İlk olarak, Türk Patent üzerinden yapılacak olan başvuruların yüzde yüzünün maddi sorumluluğunu TÜBİTAK’ın karşılayacağı bir yapıyı oluşturuyoruz. İkincisi, patent vekillerinden alınan hizmetlerdeki katkı miktarını katlayarak artırıyoruz. Böylece, patent alma konusunda, patent vekillerinden alınan hizmetin karşılanması söz konusu oluyor. Birde ülke bazında bir kapsam genişlemesine giderek, buradaki verdiğimiz desteği ülkeler bazında daha geniş bir zemine oturmasını sağlamak amacıyla protokol kapsamında destek veriyoruz” şeklinde konuştu.
“2007 ve 1014 yılları arasında 15 milyon TL teşvik kullanıldı” Türkiye’nin son dönemde patent başvuru sayıları hem ulusal hem de uluslar arası bazda önemli artışlar gösterdiğini belirten Türk Paten Kurumu Balkanı Asan, “Daha nitelikli artışlar göstermiştir. Yasal düzenlemelerin yanı sıra uygulanan teşvik sitemleri de, nitelikli buluşların ortaya çıkarılması amacına yönelik olarak geliştirilmekte ve güncellenilmektedir. 2007 yılında kurumumuz ile TÜBİTAK iş birliğinde ilk defa uygulanmaya başlanan bin 8 teşvik destek programı kapsamında 2007-2014 yılları arasında yaklaşık 9 bin 500 ulusal patent başvurusu için 15 milyon TL bir teşvik kullanıldı” dedi.
“Türkiye marka başvurularında son 6 yıldır Avrupa’da 1. sırada” 2014 yılında bu programın 1602 olarak revize edildiğini ve ulusal başvurular için 15 bin 300 küsur talep karşılığında 7.2 milyon TL teşvik kullanıldığını belirten Asan sözlerine şöyle devam etti: “Uluslar arası başvurular için de 12.6 milyon TL teşvik desteği kullanıldı. Bu kapsamda 2007 ile 2017 yılları arasında TÜBİTAK yaklaşık 35 milyon TL teşvik sağlandı. Türkiye marka başvurularında son 6 yıldır Avrupa’da 1. sırada. En fazla marka başvurusu yapılan ülke konumunda. Uluslar arası başvurularda daha önce Amerika Patent ofisi ve Japonya Patent ofisine ilave olarak, Çin Patent ofisi ve Güney Kore Patent ofisini de ekledik. Patent vekillerine her başvuru için yapılan destek 250 TL’ydi, şuan TÜBİTAK sayesinde 4 kat artırılarak bin TL’ye çıkartıldı.” Tören, atılan imzalardan sonra son buldu. (SFP-BC -
8 Şubat 2018 Perşembe günü yayınlandı