“Türk Edebiyatı Tarihi Kitapları Sergisi” açıldı

TDK Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin
Açılış Töreni Tarihi Kitap Divan Edebiyatı Kompozisyon Farkındalık 

-Açılıştan görüntü

( ANKARA ) ANKARA

- Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Mustafa S. Kaçalin, "Sergi kapsamına 1800'lü yılların sonundan itibaren olan kitapları aldık. Zirve olarak edebi tenkit ve değerlendirme Aşık Çelebi'de var. Ondan önceki teskerelerimizi bir kayıt gibi görebiliriz. Sergide; 3 yazarlı, tek yazarlı, resimli ve eğitim amaçlı gibi çeşitli kademelerde edebiyat tarihi kitaplarını görebilirsiniz" dedi.
Cumhurbaşkanlığı himayelerinde Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu (TDK) öncülüğünde başlatılan 2017 Türk Dili Yılı çalışmaları hız kesmeden devam etti. Eylül ayındaki "Tarih Boyunca Türkçe Sözlükle Sergisi" ve Ekim ayındaki "Dil Bilgisi Kitapları Sergisi"nden sonra TDK ve Milli Kütüphane Başkanlığı iş birliğiyle Türk Edebiyatı Tarihi Kitaplar Sergisi"nin açılış töreni gerçekleştirildi.
Milli Kütüphane Başkanlığı'nda ziyarete açılan sergide TDK Başkanı Prof.Dr. Mustafa S. Kaçalin, Milli Kütüphane Başkanı Zülfi Toman ve çok sayıda davetli yer aldı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Kaçalin, 3'üncü sergiyi gerçekleştirmenin mutluluğunu duyduklarını ifade ederek, "Sergi kapsamına 1800'lü yılların sonundan itibaren olan kitapları aldık. Zirve olarak edebi tenkit ve değerlendirme Aşık Çelebi'de var. Ondan önceki teskerelerimizi bir kayıt gibi görebiliriz. Sergide; 3 yazarlı, tek yazarlı, resimli ve eğitim amaçlı gibi çeşitli kademelerde edebiyat tarihi kitaplarını görebilirsiniz. Ayrıca kitap tanıyan ve sevenler için manevi bir değer olan yazarlarımızın imzalı nüshalarını da göreceksiniz" şeklinde konuştu.
Kaçalin, Türk dilini sadece televizyon yarışmalarında veya eğitimde kompozisyon yarışmaları olarak görmemek gerektiği konusunda bir farkındalık sağlamak istediklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek, sergi gezildi. Milli Kütüphane Başkanlığı binasında düzenlenen sergide 1889 yılından günümüze yaklaşık 130 yıllık süreçte yazılan 100 kadar edebiyat tarihi kitabı sergileniyor. Sergide genel edebiyat tarihi kitaplarının yanı sıra halk edebiyatı, divan edebiyatı, aşık edebiyatı ve yenileşme dönemi Türk edebiyatına dair eserler de yer alıyor. (JA-BC -
27 Aralık 2017 Çarşamba günü yayınlandı