‘Tolgadirliler Dulkadirliler Türkmen Toyu... Etkinlikte Türk gelenek ve görenekleri tekrar yaşatıldı

Mehter, okçuluk, cirit ve oyunlar
Güreş Davul Zurna İngilizce Öğrenciler Irak 

-Pavel Vítek röportaj
-Maksat-der Başkanı Ali Gemci kısa konuşması
-Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Okay'ın konuşması

( KAHRAMANMARAŞ -HD) KAHRAMANMARAŞ

- Maraş Kültür Tarih Araştırma ve Geliştirme Derneği tarafından ‘Tolgadirliler Dulkadirliler Türkmen Toyu’ düzenlendi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'ndeki (KSÜ) toy etkinliğine çevre illerden Yörük Türkmenleri ve kentte bulunan Yörükler katıldı.
Toy etkinliği, mehter gösterisiyle başladı ardından güreş, atıcılık, atlı binicilik, okçuluk gibi spor dalları ile katılımcılara çeşitli gösteriler yapıldı. Toy etkinliğine özellikle Çekya, Bosna Herkes, Makedonya, Gürcistan, Tunus ve Özbekistan gibi ülkelerden Türkiye’de gönüllü eğitim veren öğrenciler de katıldı.
Öğrenciler davul zurna eşliğinde halay çekerek gönüllerince eğlendi. Çekya'dan gelerek Türkiye’de öğrencilere gönüllü eğitim verdiğini söyleyen Pavel Vtek, “Türkiye’deki öğrencilere İngilizce öğretiyorum, bu etkinlik çok güzel” dedi.
Yapılan gösteriler öncesi katılımcılara hitap eden Maksat-Der Başkanı Ali Gemci, “Türkmenler 752 yılında ilk defa Anadolu’ya geldiklerinde Maraş’a yerleştirildi çünkü buralar avasım bölgeleriydi. Ve bugün burada çok önemli bir toy düzenleyerek gelenek ve göreneklerimizi hatırlamaya, yaşatmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Dulkadiroğlu Beyliği ve yörede bulunan tarihi eserlerin tanıtımına katkı sunmaya devam edeceklerini söyleyen Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, “Dulkadiroğulları Kahramanmaraş’ımızda, çok büyük medeniyet izleri bırakan bir beylikti. Ve bizim Dulkadiroğlu ilçemizdeki tarihi eserlerimize baktığımızda bunların tamamının beylik döneminden kaldığını görmektesiniz. Bizler de bu eserlerimizi yenileyerek ve gün yüzüne yeniden çıkararak, Dulkadiroğlu’nun tanıtımı adına elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.
Etkinliklerde katılımcılara çeşitli ikramlarda bulunuldu.
5 Ağustos 2018 Pazar günü yayınlandı