TCG Göksu Fırkateyni Yurda Döndü

Aden Körfezi ve Somali açıklarında deniz haydutluğuna karşı oluşturulan Birleşik Deniz Kuvvetleri bünyesindeki görevini tamamlayan TCG Göksu Fırkateyni, yurda döndü. Gölcük Ana Üs Komutanlığı'nda yapılan karşılama töreninde duygulu anlar yaşandı. Gemi personeli, eş veya çocuklarıyla güvertede buluşturuldu.
Veysel Kösele Deniz Kuvvetleri Avrupa Birliği Aden Körfezi Donanma Komutanı 


Uluslararası deniz ticaret yollarında deniz korsanlarına karşı güven ortamı sağlamak amacıyla 13 Mayıs 2013 ' te Türkiye ' den ayrılan TCG Göksu Fırkateyni 7 ay 8 gün sonra yurda döndü. Gölcük Donanma Ana Üs Komutanlığı ' nda düzenlenen karşılama törenine Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele, çok sayıda üst rütbeli subay, astsubay ile göreve katılan bahriyelilerin aileleri katıldı. Göksu Fırkateyni Gölcük Donanma Limanı'na girişte helikopter ile limanda bulunan diğer firkateynlerin sirenleriyle tarafından karşılandı. Göksu, iskeleye yanaştıktan sonra üst rütbeliler karaya çıkarak selamlamaya katıldı. Selamlama ve karşılama töreni sonrasında komutanlar gemiye davet edildi.

TCG Gökova fıkrateyninden görevi devralarak, NATO Birleşik Deniz Kuvveti(CMF) ve Avrupa Birliği Görev Kuvveti işbirliği çerçevesinde Aden Körfezi, Somali Havzası, Arap Denizi ve bölgelere yakın yerlerde faaliyet gösteren deniz haydutlarına karşı koruma görevini TCG Göksu Fıkrateyni, 6 Aralık 2013 tarihinde TCG Gelibolu Fıkrateyni ' ne görevi devrederek yurda dönmek üzere yola çıktı. Sabah erken saatlerde Kocaeli Körfez sularına giren TCG Göksu Fırkateyni, Gölcük Ana Üs Komutanlığı ' nda düzenlenen törenle karşılandı. Gemi Komutanı Deniz Kurmay Yarbay Ahmet Gül tarafından Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele ' ye görev sonu raporunun verilmesi sonrasında aileler ve gemi personeli kavuşmasında duygu dolu anlar yaşandı.

Komutanların hemen ardından da bahriyeli eşlerini, evletlarını ya da kardeşlerini bekleyen aileler gemiye alındı. Güvertede tarihi bir gün yaşadı. Bahriyeliler ile yakınlarının kavuşması sırasında gözyaşları tutulamadı. Çocuklar babalarına sımsıkı sarılırken sevinç gözyaşlarını tutamadılar.

Görev sırasında eşinin doğum yapacağı haberini alıp yurda gelerek doğuma katılan ve doğum sonrasında tekrar göreve dönen Deniz Astsubay Volkan Yağız, 4,5 ay sonra bebeğine kavuştu. Gölcük Donanma Üs Komutanlığı ' nda bebekleri Yağız ile eşini bekleyen İlknur Yağız, “Eşim doğumdan sonra hemen görevine döndü. 4,5 aydır bebeğini göremedi. Bırakıp gitmek zorunda kaldı. Onların gemide telefonları var günlük olarak evlerini arayabiliyorlar. Biz de bu şekilde iletişim kurduk. Onun için çok zor oldu. Sürekli sesini duymak istiyordu. Onun ancak ağlamalarını duyabiliyordu” diye konuştu.

Aileleriyle kavuşan bahriyelilerin sevinci gözlerinden okunurken, görevi tamamlamanın ve yurda dönmenin mutluluğunu doyasıya yaşadılar. Kavuşmanın tarif edilemez bir duygu olduğunu dile getiren gemi personellerinden, kimi nişanlısıyla kimi ailesiyle, kimi ise doğum sonrası evde bırakarak göreve gitmek zorunda kaldıkları bebekleriyle doyası sarıldılar.

16 Aralık 2013 Pazartesi günü yayınlandı